Barhäng på Fermentoren |
Om man följer Vesterbrogade västerut från Hovedbanegården kommer man snart till Viktoriagade där man finner både Den Nordiske Ølhandel och Mikkeller Bar. Den förstnämnda är knappt mer än en glugg i väggen men håller ett imponerande sortiment av mestadels norsk öl och framförallt Nøgne Ø. Man känner också lätt igen butiken just på skylten från Nøgne Ø som hänger ovanför ingången. Öppettiderna är begränsade men det är väl värt ett besök om man har vägarna förbi när det är öppet. Utöver Nøgnes öl finns även deras sake såväl som öl från Haandbryggeriet, Ægir, Mohawk och flera andra nordiska bryggerier.
Några snabba steg ner längs Viktoriagade och man finner sig själv utanför Mikkeller Bar. Numera känner väl i stort sett alla svenska och danska ölälskare till denna stjärna som nyligen firade tre år. Lokalen är ganska liten men nu under sommartid har de även en liten uteservering. De 20 fatölen är vanligtvis uppdelade så att öl från Mikkeller ockuperar hälften av kranarna medan de andra tio kommer från bryggerier världen över.
Från Mikkeller Bar kan man promenera vidare neråt längs Viktoriagade tills man kommer till Halmtorvet. Om man svänger höger kommer man efter något kvarter bort till Fermentoren, som startades i samarbete med Sören från Croocked Moon. Till skillnad från Mikkeller Bar är kranarna på Fermentoren inte dedikerade till det egna märket. Vanligtvis är bara 2-4 av de 20 fatölen från Croocked Moon och fatlistan som helhet visar upp en fin bredd och ofta med ett säsongsbetonat sortiment. Flasksortimentet är utmärkt med många godbitar till mycket överkomliga priser. Inredningen på Croocked Moon skiljer sig också avsevärt från den chicka och närmast minimalistiska inredningen på Mikkeller Bar. Här påminner det snarare om en amerikansk westernpub med ölglas i gamla vitrinskåp, lädersoffor och mycket mörka träslag.
Går man vidare längs gatan går den över till att heta Sønder Boulevard och efter något kvarter har man hamnat vid Kihoskh. Precis som det låter är detta ”bara” en liten kiosk men här finns också ett utmärkt ölsortiment och kanske de bästa priserna i Köpenhamn. Här kan man ofta finna eftertraktade specialöl såväl som det senaste från Mikkeller, To Öl m fl. Med lite tur kan man också få komma ner i källaren och se öllagret.
Om man går tillbaka längs Sønder Boulevard och svänger till vänster efter att ha gått förbi Fermentoren kommer man upp till Istedgade och finner Ølbutikken. Sett till deras vanliga sortiment är de inte längre ett måstebesök i Köpenhamn, särskilt inte sett till att priserna kan vara de högsta i stan. Däremot händer det att de får in vintagelambic och annat spännande och kan därför vara värda att titta förbi om man är i området.
Om man vill uppleva Istedgades alldeles egna, men ofta vänliga, kultur med porrklubbar, knarkare och prostituerade kan man följa Istedgade för att komma tillbaka till Hovedbanegården. Annars kan man ta nästa tvärgata upp till Vesterbrogade eller ner till Sønder Boulevard/Halmtorvet som alla leder tillbaka Hovedbanegården. Om man är hungrig och vill äta något innan man åker vidare eller fortsätter utforska den danska huvudstaden finns det fullt av restauranger i området, såväl snabbmat som á la carte. Det kan vara värt att veta att få snabbmatsställen tar svenska kreditkort liksom att Kihoskh lägger på 5 % i kortavgift. Längs Vesterbrogade finns flera trevliga luncherbjudanden, allt från Skandinaviens största turkiska buffé till italienskt, som gäller fram till 16-17-tiden.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar