Nog för att det finns öletiketter med diverse gamla diktatorer på som inte är så trevliga, men den här etiketten tar ändå priset för mig. Etiketten till Beer Here Malus Pater är så politiskt inkorrekt det nästan bara kan bli, samtidigt lyckas den vara en snygg och grymt rolig pik åt katolska kyrkan. Knappast gångbar hos det svenska monopolet men i Danmark går den bra.
Att kombinera religion och barnvåldtäkt är några steg upp på skalan från en frukostmumsande baby eller några vapen. Å andra sidan gör det faktum att allt är tecknat och menat som en pik åt den katolska kyrkan att det blir väldigt humoristiskt, om än inte helt rumsren humor. Beer Here har helt enkelt gjort det igen.
Malus Pater är inte någon ny öl men verkar ha återvänt till marknaden efter ett litet uppehåll. Det är knappast Beer Here:s första smått kontroversiella etikett heller. Andra etiketter har bland annat innehållit Tintin som Hitler (Tia Loca), mammor som ammar och dricker öl samtidigt (Ammestout), bakgrunder full av kamasutraställningar (Kama Citra) och humleladdade kanyler (Hopfix).
Behovet att skapa kontroversiella etiketter kommer knappast av att flytta fokus från undermåliga öl. Mannen bakom Beer Here, Christian Skovdal Andersen, är nämligen en av Danmarks mest erkända bryggare. Innan han startade fantombryggeriet Beer Here drev han det hyllade Ølfabrikken innan det togs över av Gourmetbryggeriet (som numera till stor del ägs av Harboe) och var en av de allra, allra första i den danska mikrobryggarvågen. De tecknade och ibland kontroversiella etiketterna kommer snarast av att Christian ville bli tecknare i unga dagar, en talang han fick återuppliva när hans öl behövde etiketter.
Själva ölet då? Det ska (förstås) efterlikna ett klassiskt mörkt och starkt belgiskt trappistöl. Det är lika fruktigt som de bästa belgiska originalen men får inte till samma lyxiga nougatton och saknar dessutom deras eleganta smakdjup. Det lyckas däremot med den lena munkänslan, åtminstone om det får lufta något först men alkoholen blir tyvärr något för märkbar i eftersmaken. Ett gott öl i mångt och mycket, men inte på samma nivå som de mästerverk den försöker efterlikna.
Julkalender 2024 lucka 24 – Goossens Lambic (1957-1962)
2 dagar sedan
"Lena munkänslan" känns inte helt korrekt i denna artikel.
SvaraRadera