Hösten är kommen men Systembolagets oktobersläpp fokuserar mycket på humle medan de tyngre och mustigare ölen finns i underkant. Kvalitet är det som vanligt gott om däremot och några riktiga guldkorn finns att plocka ur kakan.
[Namn]
[Ursprungsland, pris, volym, alkoholhalt, modul - beställt antal]
[Mina noteringar]
Bayerska Ölsorter Selection 2013
Tyskland, 99 kr, 198 cl, T5 - 15360 st
Ett mixpack där det är mixad kvalitet såväl som mixade stilar. Inga direkt dåliga öl men festbieren, dunkeln och scwarzbieren upplever jag som ganska tråkiga och håglösa medan pilsen, kellerbieren och doppelbocken är betydligt roligare.
Reuther Schlosspils
Bröd och spannmål en masse. Torr med en bitig, avslutande beska. Typisk och trevlig tysk pils.
Irlbacher Festbier
Sötare med mer formbröd och mindre spannmål i smaken. Låg beska som dock ligger kvar länge.
Müllerbräu Festus Kellerbier
Mild och krämig med mindre kolsyra och en mycket trevlig smakmix av vitt bröd och spannmål. Betydligt rundare än schlosspilsen, även i beskan i slutet. Den bästa av de ljusa ölen i mixpacket.
Sclappe-Seppel Dunkel
Ganska anonym och småtrist dunkel med milda inslag av vörtbröd och en lätt sötma.
Oechsner Scwarzbier
Lätt rostade toner med en småsöt kropp och överlag ganska anonyma smaker. Inte den bästa schwarzbier jag provat.
Karmeliten Kloster Doppelbock
Ren, söt och fruktig med mycket torkad frukt och marsipan. Fokuserade smaker och ganska stor sötma. Sitter fint i höstrusket.
Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere
Belgien, 69 kr, 75 cl, T5, 6,9 % - 4800 st
Pepprig och knastertorr med milda estrar och en antydan till funkighet. Väl dold alkohol och en mild beska i avslutningen. Snygg och trevlig saison, väl värd ett köp om man uppskattar stilen!
Liefmans Goudenband
Belgien, 77 kr, 77 kr, T6, 8 % - 3000 st
Fruktigt syrlig doft med toner av sura körsbär, mandellikör och ättika. Smaken är snällt sötsyrlig med toner av mandelkubb, körsbärspaj och annat mumsigt. En enkel öl att ta till sig, även för den som är ovan vid syrliga öl skulle jag tro.
Chimay Dourée
Belgien, 24,90 kr, 33 cl, T5, 4,8 % - 24000 st
Frisk, kryddig och mycket lättdrucken! Kraftigt mousserande med tonvikt på friskhet och bara milda inslag av kryddorna. Ganska torr med en lätt men ändå välmarkerad beska.
Hantverksbryggeriet Alkemisten 2013
Sverige, 69 kr, 33 cl, T6, 5 % - 2000 st
Barrskog, särskilt förna och humus, blandat med en lätt ton av distant gödsel och lantbruk, samt förstås en skvätt blåbär i doften. Lätt syrlig och något tunn smak med relativt mycket blåbär och skog men med en något vattnig avslutning. Trevlig men saknar komplexitet.
Nils Oscar SMÖF Jubelöl
Sverige, 18,90 kr, 33 cl, T5, 5,2 % - 30000 st
Mustig och lite murrig öl med en väldigt höstig karaktär. Den känns väldigt typisk för Nils Oscar också, med torr karamell, lätt fruktighet och skogssvamp. Maltdriven öl med endast ett lätt humleinslag.
Nynäshamns Skatkobben SKA Collaboration
Sverige, 39,20 kr, 50 cl, T5, 8 % - 8000 st
Mycket, men ganska diffus humle i en fyllig kropp där kumminkryddningen knappt märks av. Välbyggd med en profil som gör den farligt lättdrucken. Härlig öl och ett trevligt substitut till all IPA. Lyckat samarbete!
Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2013
Danmark/Belgien, 29,90 kr, 33 cl, T5, 5,9 % - 45000 st
Massor av humle var det här! Behöver du din humlefix är det här en bra början. Kroppen är något för tunn för att riktigt bära upp det i smaken men den klarar sig ganska väl ändå. Bitig och mycket lång efterbeska. Märker inte av ananasen?
Ballast Point Sculpin IPA
USA, 33,90 kr, 35,5 cl, T5, 7 % - 26000 st
Ett under av balans och härlig fruktighet. Flaskan på provningen är tyvärr ett halvår gammal och är kanske inte helt rättvis att recensera då jag uppfattat det att flaskorna som kommer på hylla ska vara nyare. Läs istället om hur den smakade i ett färskare tillstånd.
Flying Dog Single Hop Citra IIPA
USA, 36,90 kr, 35,5 cl, T6, 10 % - 3000 st
Mjukt och fylligt fruktig med en sötma som bär citrusen och de tropiska frukterna väl. Snygg imperial IPA där citrahumlen får visa upp sig med en tyngre framtoning. Välgjort och trevligt!
Smuttynose Rhye IPA
USA, 73,60 kr, 65 cl, T6, 7 % - 3480 st
Något tam IPA i jämförelse med de andra humledrivna ölen i släppet. God, men långt ifrån ett förstaval i oktoberuppställningen. Toner av kåda, gräs och lite frukt blandat samt en trevlig kryddighet. Lång efterbeska.
Lagunitas Hop Stoopid
USA, 69,90 kr, 65 cl, T5, 8 % - 9900 st
Fruktig och gräsig med en något söt kropp som lyfter frukten lite extra. En skarp ton av grönpeppar finns i doften men tar sig inte vidare till smaken. Rund maltkropp med skarpa humlekanter. Lite kakor anas bakom humlen. Lättillgänglig öl i gränslandet mellan IPA och DIPA.
Innis & Gunn Oloroso Cask
Storbritannien, 26,90 kr, 33 cl, T5, 7,4 % - 36000 st
Tioårsjubilerande Innis & Gunn firar med sherryfat, som lyfter den något genom att den blir något vinös och något mindre vaniljig och sliskig än den vanliga varianten. En av de bättre ölen de spottat ur sig och en av få av deras öl som jag kan tänka mig att dricka ett helt glas av. Fortfarande inte något imponerande dock.
Samuel Adams Fat Jack Double Pumpkin
USA, 58 kr, 65 cl, T5, 8,5% - 9960 st
Pumpa och kryddor, som vi svenskar närmast förknippar med jul, dock betydligt mildare än de värsta kryddbomberna bland de amerikanska pumpaölen. Söt och något karamellig bakom det och faktiskt ganska välbalanserad. För att vara en pumpaöl i alla fall. Gör sig nog allra bäst till kalkon eller annan fågel, alternativt en efterrätt.
Omnipollo Erzulie och Hypnopompa |
Omnipollo Erzulie
Sverige/Belgien, 69 kr, 33 cl, T5, 13 % - 6504 st
Supersött! När man doftar på den känns den instinktivt belgisk med massor av estrar, men dessa dränks sedan av en enorm sötma i smaken. Känns närmare besläktad till belgare än en brittisk barley wine. Oavsett behöver den nog några år i källaren innan jag kan dricka den utan att vilja borsta tänderna direkt.
De Molen Bommen & Granaten
Nederländerna, 57 kr, 33 cl, T6, 15,2 % - 2160 st
Mycket torkad frukt i doften, särskilt fikon. Smaken är söt, mycket söt, men det är också en kraftig smak av torkad frukt som gör att ölet ändå håller ihop. Lång söt eftersmak med en mycket mild beska. God redan nu men blir klart bättre med lagring.
Lost Abbey Cuvee de Tomme 2012
USA, 139 kr, 37,5 cl, T6, 11 % - 1800 st
Massor av ättika i båda doft och smak. I smaken finns också ek, körsbär och mandel. När man efter första klunken kommit över den värsta ättikachocken blir den genast trevligare. Ändå tycker jag inte att den når upp till sina forna storhetstid, tidigare årgångar har nämligen varit ännu bättre.
Camden Town Versus Odell Baltic Porter
Storbritannien, 39,90 kr, 33 cl, T7, 7 % - 1008 st
Läs fullständig recension. Ett under av mjuk chokladighet av alla dess slag. Mild, mjuk och mycket behaglig att dricka.
Stone Espresso Russian Imperial Stout
USA, 89,90 kr, 65 cl, T6, 11 % - 3480 st
Kaffe, choklad och torkad frukt i en trevlig symbios. Trevlig variant av deras vanliga imperial stout, vore trevligt att prova dem mot varandra för att ännu tydligare känna skillnaderna. Utifrån minnet föredrar jag dock den vanliga men så är jag inte heller någon sucker för kaffeöl.
Omnipollo Hypnopompa
Sverige/Nederländerna, 59 kr, 33 cl, T5, 11 % - 7000 st
Soja, torkad frukt och choklad och inga som helst marshmallows. Tung och något söt men också en aning märklig. Mja, jag vet inte jag, inte dålig men inte heller riktigt prisvärd.
Dessutom släpps två öl till som inte var med vid skribentprovningen.
Thornbridge & S:t Eriks Raspberry Imperial Stout, Storbritannien, 89 kr, 50 cl, T7, 10 % - 1800 st
Ballast Point Sea Monster, USA, 89,90 kr, 65 cl, T7, 10 % - 1800 st
Hallonstouten har jag recenserat separat. Sea Monster har jag druckit vid tidigare tillfällen och det är en mycket kompetent imperial stout som jag definitivt kan rekommendera ett köpa av. Mycket prisvärd dessutom! Båda dessa, och många av de snabbrecenserade ölen ovan, finns att prova på SBWF under helgen.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar