SBWF-tipset: Fastna inte i Hall 1

, , Inga kommentarer

Stockholm Beer & Whisky Festival är igång igen och för er som ska besöka mässan idag eller under nästa helg har jag ett viktigt meddelande. Fastna inte i Hall 1! Upptäck alla godsaker i Hall 2 och Cuisinen också.

Om du går ut från Hall 1, genom mellangången där alla matknallar står och vidare in i nästa byggnad hittar du både Cuisinen och Hall 2. In till höger hittar du Cuisinen där du både kan prova svensk hantverksöl, gå på fotouställning och förkovra dig i ölskriverier. Här finns nämligen montrar för såväl den nya boken Mikrorebeller som för ölmagasinet c/o Hops (i vars monter ni också hittar undertecknad idag). Dessutom finns Robert Helbergs utställning med ölfoto här inne, väl värt en titt. I Cuisinen finns också ett gäng svenska hantverksbryggerier. Här finner du Eskilstuna Ölkultur, Adelsö, South Plains, Nääs. Ängöl, Flying Brewery, En Helt Vanlig CP-öl och Grythyttan.

Om man istället går upp för trappen kommer man till Hall 2 och Taste Experience, men man ska inte tro att det inte finns bra öl här. Längst ner vid ena gaveln hittar man högljudda Höganäs. De har lyckats mycket bra med sina två första öl, en lager och en american pale ale. Hembryggaren i dig är säkerligen också intresserad av att titta runt hos de välkända jästproducenterna White Labs som har sin monter här. Mr White själv har också synts till på festivalen.


Ner åt andra hållet i hallen finner man Belgoklubben där man både kan teckna upp sig som medlem och prova öl. Lådorna som kan beställas hem kommer fyra gånger om året och innehåller 12 flaskor á 75 cl, sex sorter med två flaskor av varje, och kostar omkring 1200 kr när man räknat in frakten. Man kan som sagt prova en del öl redan i deras monter. Om du undrar hur en maskrossaison eller en Ardbegfatlagrad belgare smakar, eller helt enkelt bara vill upptäcka ny belgisk öl får du inte missa deras monter.

Vill man få omväxling från all öl finns det mycket trevliga alternativ här och dessutom under mycket god vägledning. Hos Akebono kan man få en smakresa med saké tillsammans med några av Europas mest kunniga sakéexperter och i champagnemontern står Andreas Kjörling beredd att ge dig en skräddarsydd resa genom champagnens bubblande värld. Bredvid honom finns också en ostronmonter där man kan välja och vraka mellan fyra olika ostronsorter. Ett något lyxigare alternativ än korvmojen för den hungrige.

Nytt för i år är att mjödet har en egen tävlingsklass och vill du testa dig runt bland dessa är Mjödhamnen ett bra ställe att börja på. De erbjuder en uppsjö av olika mjödvarianter och är en utmärkt plats att börja leta nya favoriter hos. Till sist vill jag också slå ett slag för Wicked Wines (ölfria) monter i Hall 2 där man bland annat kan prova den fantastiska Niepoort Vintage 2000. Om inte annat kan det ju vara värt att prova för smakreferensens skull, portvin är ju ingen ovanlig smakassociation i öl.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar