Nya Carnegiebryggeriet växer fram i Sjöstaden

, , 1 kommentar
Utsikten från bryggeriet och restaurangen går inte av för hackor

Det är en riktigt kylslagen morgon när de första lagringstankarna anländer med långtradare till Lumaområdet i Hammarby Sjöstad. Det är den första riktiga bryggeriutrustningen som kommer på plats i vad som ska bli Nya Carnegiebryggeriet. Samtidigt avslöjas vilka det är som ska brygga ölen som ska hamna i tankarna.

Tre grader visar kvicksilvret när tankarna börjar lastas av med truck vid åttatiden på morgonen. Det som ska bli Nya Carnegiebryggeriet är fortfarande en byggarbetsplats men nu börjar pusselbitarna komma på plats. Att Carlsbergs Fredrik Vogel blir projektledare och platschef är klart sedan länge men nu är det också klart vilka som ingår i bryggteamet.

Bryggmästare Anders Wendler har visioner för sitt bryggeri

Bryggmästare blir Anders Wendler, en före detta "Prippsgubbe" med bryggarbakgrund i Tyskland och Köpenhamns bryggmästarutbildning utöver många år på Prippen. Dessutom är han välrenommerad hembryggare och vann senaste SM i hembryggning med sin mörka lager. I teamet finns också Christoffer Turgesson som senast kommer från Nils Oscar men också har en bakgrund i England, Karl Fornarve som har jobbat på Sigtuna efter avslutad bryggeriutbildning i Ludvika samt bioteknikern Josefine Karlsson som nu blir bryggerilärling efter en längre tid som hembryggare.

-Jag har världens bästa jobb nu, säger Anders med ett stort leende. Det har varit en dröm i lång tid att få driva ett eget bryggeri och nu blir det verklighet. Vi har ett grymt team som det är riktigt trevligt att arbeta med, och det kan jag säga innan vi ens har kommit igång med arbetet här ute på bryggeriet, fortsätter han.

Nya Carnegiebryggeriet kommer att ha kapacitet för att brygga omkring en miljon liter om året, men första året kommer produktionen troligen hamna kring 300-400 tusen liter. Det kommer bara att vara deras egna öl som bryggs och det kommer alltså inte licensbryggas några öl från Brooklyn eller Carlsberg som är bryggeriets "föräldrar". Däremot kommer man samarbeta med dessa på flera plan och att det blir en, eller kanske flera, samarbetsöl med Brooklyn ser man som mycket troligt. Dessutom kommer de kunna dra nytta av Carlsbergs säljkanaler och organisationen som omgärdar det.

Projektledaren Fredrik Vogel

Från Brooklyn får man värdefull hjälp från ett mikrobryggeri med många år i branschen. Man kommer också använda ett bryggverk av samma modell, men något mindre, än det som Brooklyn använder. Anders har varit i Brooklyn och bryggt prototypöl med Garrett Oliver på deras bryggverk och Brooklyns personal kommer också komma hit för att dela med sig av sina kunskaper om bryggverket för Nya Carnegies team. Prototypölet som gjorts i Brooklyn kommer för övrigt att serveras under Stockholm Beer & Whisky Festival, men det finns risk att den tar slut snabbt. Vill man prova är det alltså läge att göra det tidigt på festivalen.

I bryggeriet kommer man att ha ett fullt fyrpannigt bryggverk på 4000 liter, 12 stycken lagringstankar och en buteljeringslina som klarar av såväl 33 cl som 75 cl med champagnekork. Därtill kommer man förstås ha öl på fat. Man kommer också ha en del labutrustning och planerar bland annat att driva upp egen jäst, då bioteknikern Josefins kunskaper säkerligen kan komma till pass.

Lagringstankarna har anlänt

I direkt anslutning till bryggeriet kommer man också att öppna en restaurang där det egna ölet, men också gästöl, kommer att serveras och menyn ska komponeras med utgångspunkt i att passa till de egna ölen. Restaurangbyggnaden och bryggeribyggnaden ligger direkt intill varandra och kommer att bindas samman med en inglasad gång. Tanken är att besökare både ska kunna gå på rundtur i bryggeriet och sätta sig i restaurangen för att äta och dricka gott vid ett och samma besök. Första bryggningarna kommer att ske i december och man räknar med att öppna restaurangen och servera sina första öl i mitten av januari.

Rent ölmässigt kommer man att ta avstamp i de klassiska stilarna för att låta olika experiment blomma fram. Än så länge har inga recept kommit längre än till ett prototypstadie och exakt vad som ska bryggas är ännu inte klart. Alla i teamet har massor av idéer och Anders räknar närmast med huggsexa när alla ska försöka få igenom sina idéer. Själv vurmar han lite extra för mörk lager, särskilt torr scwarzbier, och vill gärna ta fram en sådan när bryggningarna kommer igång.

Det finns kunskap, resurser, innovation och tradition att bygga på. I januari vet vi vilken kvalitet det leder till.

1 kommentar:

  1. Det ska bli mycket spännande att se vad som kommer från Nya Carnegie; prototyp-ölet var en smula tråkigt dessvärre, men framtiden lovar ju gott, milt sagt! :)

    SvaraRadera