
Bryggeriet stammar från 1850-talet och använder fortfarande öppna jäskar och återanvänder sin egen husjäst, gång efter gång. Traditionerna är viktiga, liksom kvaliteten på ingredienserna. Landlord brygdes första gången 1952 och bryggs fortfarande med 100 % av maltsorten Golden Promise och därtill kryddas den med Fuggles, Goldings och Styrian Goldings.
Ordentligt upphälld får man, när den "satt sig", en klar, gyllenbrun bitter med ett fingertjockt tätt vitt skum. En fin, mild fruktighet helt utan tropiska inslag mixas med Grahamskakor, citron och välnyanserade maltsmaker. En mild sötma balanserar en lika mild beska och en klunk rinner ner så lätt, så lätt. Krämig, nästan lite gräddig munkänsla. På 4,3 % är det här själva definitionen av session beer för mig.
Den hör till ölvärldens klassiker men eftersom den sällan reser utanför Storbritannien, särskilt inte på cask, är den kanske något okänd här i Sverige. Om du är i Storbritannien och ser den på cask, tveka inte att prova den oavsett vad du tycker om brittiska bitters som stil. Det här närmast till allmänbildningen för en ölentausiast.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar