Bengan & Steffo gör det igen

, , 10 kommentarer
Lemkes%20trer%C3%A4tters%20och%20Frithiofssons%20vintips Det var dags för öl i Nyhetsmorgon igen och inte helt oväntat är Steffo och Bengan ute på hal is. Igen. Inte om själva ölen den här gången, utan om dess förpackning. I klippet ovan är det i början samt efter ungefär 8:30 som det pratas om Sigtuna East River Lager som nyligen släpptes på Systembolaget. På burk.

Att Tilde de Paula har en gammalmodig syn på burken som förpackning kan man ju acceptera, och jag kan väl till och med hålla med om att burken inte känns lite exklusiv. Istället för att spinna vidare på detta kunde man ju hoppats att Bengan, som en ölexpert i TV, skulle förklara vilka fördelar det finns med burken. Istället dissar han den som något som inte hör hantverksbryggandet till.

Faktum är ju att burken har många fördelar över flaskan. Den väger mindre och har en utformning som gör den lättare att paketera och transportera. Det blir inget glasskross om den går sönder (även om man förstås kan skära sig på en trasig burk också). Framförallt är den bättre för ölen också. Burken släpper ju inte igenom något ljus och skyddar därför mot den "skunkifiering" som uppstår när vissa ämnen från humlen kommer i kontakt med solljus. Insidan av moderna burkar är försedda med en sorts film så ölet kommer aldrig i kontakt med metallen.

Varför har då burken inte slagit igenom som förpackning om den nu är så mycket bättre? Ja, framförallt så kostar en burktappningslina en hel del. Även om kostnaden per burk är mindre än den per flaska behövs det en ganska stor produktionsvolym för att man ska spara in investeringskostnaden. För ett nystartat bryggeri är alltså inte burken ekonomiskt gångbar. Sedan har den svenska marknaden inte varit mogen än då det lever kvar en bild om att burkar bara är för "fulöl". Ska det vara fint ska det minsann vara på flaska tycker många fortfarande och att den inställningen inte ändras kan vi nu även tacka Bengan och Steffo för.

Det uppstår också en knivig situation med Systembolaget. De kommer inte efterfråga svensk hantverksöl på burk i någon större utsträckning om det inte finns någon svensk hantverksöl på burk att få tag på. Samtidigt är det svårt för de svenska hantverksbryggerierna att försvara en investering i en burktappningslina om man inte får in någon burk på Systembolaget. Till sist har vi platsbristen som många mikrobryggeri dras med. En burktappningslina tar plats. Mycket plats. De flesta större mikrobryggerier i Sverige behöver använda varenda kvadratmeter till att producera mer öl för att möta efterfrågan.

I USA däremot börjar hantverksöl på burk slå igenom allt mer. Några bryggerier som t ex Oskar Blues har varit pionjärer och kört på burkar i många år, men den stora amerikanska burkboomen startade häromåret. Enligt craftcans.com finns nu 264 amerikanska bryggerier som tappar öl på burk, bland annat Sverigekändisar som Sierra Nevada, Boston Beer Company (Samuel Adams), Cigar City, SKA, Flying Dog, Sixpoint och Uinta. I Sverige har vi nu Sigtuna som förhoppningsvis kan bli pionjärer.

Hantverksöl på burk är här för att stanna. Det är förhoppningsvis inte Steffo och Bengan.

10 kommentarer:

  1. "Insidan av moderna burkar är försedda med en sorts film så ölet kommer aldrig i kontakt med metallen."

    Är det någon som vet ifall den plastfilmen innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A som återfinns i konservburkar för mat? Och om det i så fall läcker ut i ölen?
    Se: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/bisfenolfallan_7251245.svd

    SvaraRadera
    Svar
    1. I en rapport (http://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Rapporter/Rapport2_11_BisfenolA.pdf) från kemikalieinspektionen finner man följande:
      "Invändigt skyddslack i dryckesburkar av metall; 7 studier visar att migrering [av Bisfenol A] till burkens dryckesinnehåll sker, men i mycket varierande grad. Variationen verkar främst bero av burkens innehåll. 0.019 – 136 µg/l"
      Jag har inte lyckats hitta några siffror som handlar mer specifikt om öl. En högst personlig gissning är att de högre siffrorna kommer från läsk och/eller energidryck som har betydligt lägre pH än öl.

      Med andra ord så verkar det som att det finns Bisfenol A i plastfilmen i ölburkar men det är oklart i hur stor grad den läcker ut till ölen. Jag hör av mig till Sveriges Bryggerier och kollar om de har gjort eller känner till någon undersökning mer specifik för öl.

      Radera
    2. Hittade en annan rapport (http://patrik.tschud.in/wp-content/uploads/2013/02/bpa-in-bier-und-softdrinks.pdf) där man presenterar siffror på Bisfenol A i 8 olika burköl. Dessa ligger i intervallet 0,081-0,54 mikrogram/liter, medan samma öl på glasflaska har omätbara koncentrationer. Verkar alltså inte vara någon större fara på taket.

      Radera
  2. Ang klippet och ölen. Tycker det var bra förutom det eviga tjatet om burken. Tydligen har ingen av herrarna koll på varför man tappar på burk, den frågan ställer dom ju rakt ut och erkänner sin okunskap. Då känns det som att man heller inte har koll på öl-branschen och borde låta nån annan prata om det i rutan. Väldigt komiskt. Nån som tar på sig ansvaret att läxa upp herrarna denna gången och besvarar deras fråga varför man tappar på burk? Dom har ju uppenbarligen ingen koll alls.

    SvaraRadera
  3. Oavsett vad det är för insida på burken så köper jag aldrig öl på burk. Den dan som öl inte finns på flaska så kommar jag att sluta dricka öl.
    Kanske är jag gmmalmodig med öl ska vara på flaska !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får självklart göra som du vill, däri ligger ju konsumentens kraft. Jag undrar dock om det finns någon rationell anledning bakom att du inte vill dricka öl på burk?

      Radera
  4. Det känns ju inte som att den här gruppen av offentliga "experter" är speciellt intresserade av att ta vare sig kritik eller utveckla sitt kunnande. I folklighetens namn så räcker det så och det ligger helt i linje med vad den gråa massan, som dom är en del av, vill ta in. Jag blir inte förvånad. Däremot så börjar jag även betvivla hans kunskaper om vin.
    Om dom nu var så förbryllade över valet av packetering kunde man ju tycka att lite information om produkten kunde letats upp? Det är ju inte direkt speciellt svårt att googla fram lite fakta om den här burken. Men det är väl tyvärr så att det är en större nyhet än vad man först kanske tror och det är av ännu större vikt att en sådan här produkt kommer med en tydlig förklaring av dess positiva aspekter.

    SvaraRadera
  5. Jag förstår inte alls deras inställning till burken som en sämre förpackning för öl. Förutom de argument du själv ger (vikten, lättare att paktera, inget glaskross och bättre skydd för ölet) tycker jag att det känns modernt och passande till det varmare halvåret då burkar är lättare att ha med sig på picknick än flaskor. Jag hoppas på fler hantverksöl på burk framöver.

    Men, jag har funderat lite över mörk öl på burk (ex, Oscar Blues Ten Fidy), är det någon som vet hur lagringsbar öl på burk är?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag har hört så är lagringsmöjligheterna för en burköl beroende av kvalitén av burkens insida, tydligen ska Oskar Blues ha högre kvalité än normalt och det ska gå att lagra Ten Fidy i 3 år utan problem, sedan kan det finnas en risk att burkens insida bryts ner och ger dålig smak till ölet.

      Radera
  6. Ganska dyr? Grymt prisvärd skulle jag säga! Avgå Bengt!

    SvaraRadera