Snabbrecensioner av nyheter i fasta sortimentet i mars 2013

, , 15 kommentarer

På fredag nästa vecka är det dags för släpp till det fasta sortimentet. I mars. Vad händer undrar du, brukar det inte vara fasta släpp i april? Det brukade det vara, men från och med i år kommer det bli fyra fasta släpp istället för två. I mars, juni, september och december istället för april och oktober. Totalt släpps 10 öl, varav fem är lager, fyra är pale ales och en är spontanjäst. Flera bra tillskott till det fasta sortimentet.

[namn]
[Ursprungsland, volym, pris, alkoholstyrka]
[Mina noteringar]
[Datummärkning på den flaska/burk som provades (om det fanns någon)]

Jenlain Blonde
Frankrike, 25 cl, 9,90 kr, 5 %
Brödig, maltsöt med medelhög, fin beska och en del inslag av örtig humle. Ren och frisk, jag uppskattar att beskan håller i sig. Inte så pjåkig.
Bäst före: - 

Carlsberg Export
Internationellt märke, 33 cl ("sleek can"), 12,50 kr*, 5 %
Mer maltsöt och med låg beska, dock med en örtig humlesmak som inte är så dum. Något kvalmigt i smaken som stör. Rätt trist men ändå okej lager.
Bäst före: 20-08-2013

Zlatec Gluten-free Beer
Tjeckien, 33 cl, 16,90 kr, 4,5 %
Smörig doft på ganska typiskt tjeckiskt manér. Saknar dock humlenärvaro vilket gör den lite platt. Samma sak i smaken, som även har en låg beska. Hela konceptet med den tjeckiska smörkolan faller lite, för att inte säga helt, när den är så här kraftig och inte heller kompletteras med någon humle. Undrar du hur diacetyl i öl smakar, pröva den här.
Bäst före: 20-08-2013

Sigtuna East River Lager
Sverige, 33 cl (burk), 15,90 kr*, 5,2 % 
En trevlig fruktighet blandas med en störande grönsakston i både doft och smak. Ger ett ganska orent intryck och jag känner mig inte helt övertygad.
Bäst före: 31-10-2013

Spaten Optimator
Tyskland, 50 cl, 24,90 kr, 7,6 %
Härligt lyxig, djup doft av nougat och marsipan. Smaken har mer av samma men går lite mer åt chokladhållet och det hela påminner en del om mozartkulor. Lätt, fruktig sötma i början och mitten för att sedan gå mot en något torrare avslutning. Mycket, mycket bra dubbelbock!
Bäst före: -

Oskar Blues Dale's Pale Ale
USA, 35,5 cl (burk), 23,90 kr*, 6,5 %
Granskog blandas med toffee och päronodling i den härliga doften. I smaken ligger ett uns av störande grönpeppar, men jag har vid det här laget lärt mig att jag brukar vara en av få som känner den smaken, till mitt stora förtret. Välbalanserad mellan sötma och beska, med en lång efterbeska som driver igång törsten. En stark utmanare till Modus Hoperandi.
Bäst före: 07-04-2013

Lagunitas New Dogtown Pale Ale
USA, 35,5 cl, 20,90 kr, 5,9 %
Lätt och luftig doft med mycket färsk frukt och en del rå humle. Smaken är frisk, lättsam och inbjudande med mycket frukt och en lätt brödig kropp. Samtidigt känns det att humlen inte är på sin topp. Trevlig APA som nu inte når de riktigt höga toppar den ligger vid när den är riktigt färsk.
Bäst före: -

Epic Armageddon IPA
Nya Zeeland, 33 cl, 22,90 kr, 6,7 %
En fin dos fräsch, rå humle och fruktkompott i doften. Jag kan ibland ha svårt för den där råheten men här är den på en perfekt nivå och dessutom väl uppbalanserad av den ganska maltiga och något karamelliga kroppen. Riktigt gott!
Bäst före: 13-12-2013

Thornbridge Jaipur
Storbritannien, 50 cl, 27,90 kr, 5,9 %
Mer nyanserad och finstämd maltkropp än sina amerikanska och nyzeeländska kollegor i släppet. Humlen är också i fas med detta och istället för att vara en rå smäll levererar den en riktigt välkomponerad och behaglig fruktighet som blir allt annat än vek. Mycket trevlig!
Bäst före: 29-11-2013

Boon Oude Kriek
Belgien, 37,5 cl, 49,90 kr, 6,5 %
Härligt djupröd och full av körsbär i både smak och doft. En fin bärsötma vägs upp av en efterföljande syra som gör att salivet rinner till, utan att för den sakens skulle vara Cantillonsur. Funkigheten är tillbakadragen och istället är det körsbären som verkligen får stå i fokus. Gott!
Bäst före: 05-07-2032

*Exkl. pant

Notera också att Systembolaget går över till ett nytt system för sortimentsindelning i butikerna senare i år och från och med detta släpp anges inte några modultillhörigheter (BAS, T1, etc) för de fasta släppen eftersom de hör till det gamla systemet.

15 kommentarer:

  1. För att använda vinprovarspråk: En halvliter snygg doppelbock för 25:- måste vara ett av årets största fynd.

    SvaraRadera
  2. När det gäller Spaten undrar jag om vi druckit samma öl....
    Drack du ur första eller 2a flaskan ??

    SvaraRadera
  3. Alltså vi har i stort sett samma på alla utom denna som jag upplevde som sur. Håller med i beskrivningen av den för övrigt i runda slängar men min hade en surhet som var riktigt otrevlig. Därför jag funderar på om det var ngt snett med den flaskan jag provade från

    SvaraRadera
    Svar
    1. På så vis. Nä, det var definitivt inget surt i den flaskan jag provade från i alla fall.

      Radera
  4. Dale's Pale Ale med utgångsdatum om 6 v? Sätter Oskar Blues korta (=rimliga) datum eller importerar de gammal till systemet IPA igen?
    /Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle kunna vara 4 juli också, jänkarna ska ju vara lite annorlunda med sina datum. Tror dock de kör med ganska korta datum.

      Det behöver inte alls vara samma bäst före på de flaskor och burkar som vi provade och vad som kommer till butikerna nästa fredag heller. Det är just därför jag har angivit bäst före på vad jag provat, så man ska kunna se om det som finns på hyllorna är samma eller en nyare (eller äldre) batch.

      Radera
  5. oj oj oj, nu ser man fram emot spaten!

    SvaraRadera
  6. Låter ju som att det var ganska högkvalité på det mesta, riktigt kul att det kommer in i ordinariesortimentet iaf en stund :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, överlag ett väldigt bra släpp för att vara till ordinarie, och då ska man ju också betänka att det på sätt vis motsvarar ett halvt släpp med förra systemet. Dessa får ju stanna minst ett halvår på hyllan och om de sen försvinner är det vårt fel för att vi inte köpte dem tillräckligt.

      Radera
  7. Gillar bäst före datumet på Krieken :)

    SvaraRadera
  8. 4 juli är mest troligt. Dom vänder på dag och månad i USA. Jämför med Stones IPA som kommer snart och heter "enjoy by 040113" och som då är bäst före 1 april /Staffan H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det står alltså 04-07-13 på burken (om jag inte minns fel).

      Radera
  9. Hur bestäms det vem som ska få dessa platser i ordinariesortimentet? Dessa öl har ju inte kommit in via försäljning om jag förstått det rätt. Jag kan tycka det är väldigt märkligt av bolaget att ta en ytterligare en Carlsberg Export. Varför räcker det inte med dom som finns? Är det verkligen nödvändigt att ha samma öl i en miljon olika förpackningar? Vore det inte roligare med fler sorter istället? Och ska man sprida dryckeskultur och begränsa alkoholkonsumtionen så förstår jag heller inte varför Carlsberg får in samma öl i en ny förpackning.

    Detta är väl antagligen också den enda ölen som vi nu på förhand kan säga garanterat kommer få stanna, så fort den dyker upp på bolaget lär jag få höra ifrån mina vänner som inte dricker finöl att det kommit en ny öl ifrån Carlsberg på bolaget som är myyycket godare! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag rekommenderar att du läser här http://www.portersteken.se/2010/12/inkopsprocessen.html och här http://www.portersteken.se/2012/04/besok-pa-en-offertprovning-pa.html för att få en bild över hur inköpsprocessen och urvalet går till.

      I det här fallet handlar det om att de vill ha en öl på så kallad "sleek can" (tunn, hög burk - tänk Red Bull) eftersom det är jäkligt poppis i Europa just nu. När man väljer ut exakt vilken öl som ska släppas tar man inte hänsyn till vad som finns och inte finns. Då kan det nu bli som nu, att en öl som redan finns i sortimentet släpps på en ny sorts förpackning.

      Radera