Under senhösten öppnade Det Lilla Köksbryggeriet
upp sin verksamhet som går ut på att erbjuda mindre hembryggarkit för
den som vill testa på att brygga öl hemma. Man har förenklat processen
nästan så långt det går för att man ska kunna prova på hembryggning utan
allt för stora inköp av utrustning. I paketet får man det som behövs
utöver normal köksutrustning och därtill såklart ingredienser för en
sats öl. Jag fick hem ett paket och har nu bryggt öl för första gången.
Hela
paketets innehåll ser ni på bilden ovan. Det är en damejeanne på fyra
liter för att jäsa i, ett gummilock, ett jäsrör, en hävert (en sorts
handpump för att kunna tappa det färdiga ölet på flaska), en termometer,
desinfektionsvätska, en kapsylerare, 12 st kapsyler, 500 g spraymalt
(maltpulver), 200 g färdigkrossad malt (CaraRed), 24 g vakuumförpackade
humlepellets (Amarillo) och ett paket torrjäst (Safale US-05).
Tillsammans med köksutrustning såsom kastruller, sil, slev, visp och
dylikt har man nu allt man behöver för att brygga sin egen öl hemma i
köket. Tanken är att det ska mynna ut i någon sorts amerikansk pale ale,
men de har också ingredienssatser för en brown ale.
Det
Lilla Köksbryggeriet riktar sig framförallt mot personer som aldrig har
bryggt öl själva förut och därför passar jag perfekt som testperson.
Jag har läst lite sporadiskt på hembryggarforum men aldrig faktiskt bryggt själv,
eller ens varit med när någon annan bryggt. När jag läste igenom
instruktionerna slog det mig att det, utifrån vad jag läst innan, var en
del saker man nog skulle kunna tillägga för en bättre slutprodukt men
jag har istället försökt följa instruktionerna utan egna utsvävningar.
De fullständiga instruktionerna kan ni läsa här.
Innan
jag drar igång berättelsen om min första bryggning tänkte jag dela med
mig av lite tips till dig som liksom jag är på gång att brygga för
första gången, vare sig det är med Det Lilla Köksbryggeriet eller med
någon annan utrustning. Läs instruktionerna noga och "spela upp filmen" i
huvudet för hur det hela ska gå till. Räkna med att det tar ungefär tre
timmar då du inte kan göra så mycket annat. Ta gärna hjälp av någon, allra helst någon som har bryggt hemma förut.
Första
steget efter desinficering av all utrustning var att mäska in (eller
stöpa?) den färdigakrossade malten. Malten blandades ut i 70-gradigt
vatten och fick ligga kvar i den nu handduksinvirade (för att hålla
värmen bättre) kastrullen i 15 minuter. Därefter späddes blandning på
med vatten från vattenkokaren till fyra liter och
spraymalten/maltpulvret blandades i. Det hela drogs upp till kokande och
här gjorde jag sedan ett misstag. I instruktionerna står det klart och
tydligt att man ska dra ner värmen och låta det småputtra, något jag
missade och lät det hela stormkoka istället, vilket ledde till att mer
vätska kokades bort.
Just vid vörtkoket gavs lite
utrymme att laborera själv. Antingen kan man följa instruktionerna som
säger häll i all humle på en gång och låt koka i 15 min. Eller så kan
man själv bestämma koktid och vid vilka tidspunkter man vill tillsätta
humle. Det finns bra mjukvara för hembryggare för att räkna på och
laborera med humlegivor etc, men eftersom det verkar för avancerat för
en förstagångsbryggare struntade jag i det. Jag visste ju ändå inte ens
vilken sorts humle jag hade fått.
Istället körde jag
på 45 minuters koktid med tillsats av 12 g humle i början av koket, 6 g
när det återstod 10 minuter och 8 g direkt när jag tagit kastrullen av
plattan. Den längre koktiden jämfört med deras recept och det faktum att
jag lät det stormkoka istället för att småputtra ledde till att ungefär
40 % av vätskan kokade bort. Efter koket kyldes vörten till 21 grader
genom att ställa ner kastrullen i en diskho fylld med vatten, snö och
is, vilket tog ungefär en halvtimme.
Jag saknade en
tratt för att smidigt kunna hälla över vörten direkt till damejeannen
och löste det genom att istället lägga silen på en desinficerad
tillbringare och hälla över en del av vörten till tillbringaren och
sedan hälla från tillbringaren ner i damejeannen, vilket gick bra och
helt utan spill. Sedan tillsattes ungefär hälften (5-6 g) av jästpaketet
till jäskärlet som jag skakade om ordentligt med en desinficerad hand
för öppning. Till sist var det bara att applicera jäsröret. När jag
vaknade i morse hade det börjat bubbla i jäsröret, så än så länge går
det som det ska (bortsett från att jag lär få en starkare öl än tänkt
eftersom jag kokade bort så mycket vatten).
Nu
återstår, om man följer instruktionerna, två veckors jäsning varpå ölen
ska få en tillsats av sockerlag (prima) och buteljeras för att till sist
stå två veckor till så att sockerlagen kan jäsa ut och kolsyra ölet på flaska.
Domen
mot Det Lilla Köksbryggeriet efter första steget? Det är helt klart ett
smidigt och enkelt sätt att prova på att brygga öl hemma (sen återstår
det att se om det blir drickbart). Det känns lite begränsande med bara
fyra liter men å andra sidan ställer det mindre krav på att man redan
har överdimensionerade kastruller hemma. Instruktionerna i sig är inte
helt klockrent skrivna på alla punkter tyckte jag, men det går ändå att
följa utan problem. Särskilt om man lär av mitt misstag och ger tusan i att hoppa över vitala steg i instruktionerna.
Det
Lilla Köksbryggeriet är ett enkelt och bekvämt sätt att testa på att
brygga själv eller kanske framförallt för att ge bort ett bryggkit till någon. Det är som
en sådan intresseväckare den fungerar riktigt bra. För den som redan har ett
starkt intresse men inte kommit igång är det ett bättre alternativ att plocka ihop sin egen utrustning, och dessutom billigare. Jag
plockade ihop en kundkorg med motsvarande utrustning och ingredienser
för 625 kr på Humlegårdens Ekolager, och då var det större förpackningar med krossad malt, humle och kapsyler. Det kräver ju dock att man redan satt sig in i vad man behöver.
Ska bli spännande att höra hur slutresultatet blir! Har tänkt börja brygga själv, och har sneglat lite på det lilla köksbryggeriet, men kommer nog att plocka ihop utrustning själv istället.
SvaraRaderaÄven jag har planer på att köpa detta hembryggarkit. Det passar mig perfekt eftersom jag vill testa mig fram. Jag har varit med om att brygga öl hemma hos en kamrat till mig. Dessutom så har jag gått en hembryggarkurs i Svenska Hembryggareföreningens regi. Deras kurser rekomenderas varmt. Efter den första bryggningen så kommer jag niog att gå över till att använda krossad helmalt. Då tar det givetvis längre tid att mäska och laka.
SvaraRaderaJohan!
SvaraRaderaKan du inte skriva ner kittet du plockade ihop från humlegården?
MVH
Daniel Ekerot
www.ekerot.se
daniel(at)ekerot.se