Något som fortfarande är relativt ovanligt bland de bryggerier som lagrar sina öl på fat är att lagra samma öl på flera olika sorters fat, alternativt att blanda olika fatlagringar. Då och då dyker det dock upp dubbellagrade öl och alla jag har smakat har träffat mitt i prick med fatlagringen.
Det kan kanske tyckas lite märkligt att blanda flera fat men jag tycker det är lite som med humle. Använder man bara en sorts humle visar det upp den humlesorten väldigt bra men man missar lätt att få en "fullsatt" smakprofil. Använder man däremot massor av humlesorter blir det lätt lite rörigt. På samma sätt tycker jag det finns en poäng i att lagra samma öl på olika fat för att bygga upp en komplexare smak. Att blanda massa olika fatlagringar kan däremot göra att man tappar bort en del av det goda i processen.
Mikkeller har lagrat sin tokstarka imperial stout Black på många olika fat och även gjort just en variant med två fatlagringar, nämligen tequilafat och whiskyfat från speyside. Kombinationen låter lite märklig men visar sig fungera alldeles utmärkt där rökig whisky, tequila och ek flätas samman med ölens tunga kropp. Oväntat gott när de söta agavetonerna möter torvröken!
Minns ni St Eriks Dubh? Det var Slottskällans Imperial Stout som lagrats på två olika whiskyfat (jag minns tyvärr inte vilka), som sedan späddes ut med lite olagrad imperial stout. Även den tyckte jag blev mycket god.
En annan öl som visar hur bra det fungerar med multifatlagring är De Molen Black Isak som är lagrad på bourbon- och bordeauxfat. Jag är vanligtvis en aning tveksam till imperial stouts som lagrats på vinfat, men det fungerar mycket bra när även bourbonfatet är med i leken. Bourbontonerna rundas av med vinets fruktighet och en mycket lätt syrlighet binder ihop alla smaker till något som slog mig med häpnad. Jag önskar att jag köpte fler flaskor!
Hur skulle du utforma en dubbelfatlagrad öl? Barley wine på rom- och vitvinsfat? Imperial stout på cognacs- och japanska whiskyfat?
Julkalender 2024 lucka 21 – Corsendonk Chrismas Ale
9 timmar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar