Brewdog påstår att Ghost Deer, världens starkaste öl om man räknar bort alla de öl som gått via "luckan i lagen" och frysdestillerats, har nått alla sina 28 % genom jäsning. Är det verkligen så? Den viktigare frågan är förstås, blev det gott?
First things first. Ghost Deer är lagrad på inte mindre än fyra olika sorters fat, nämligen whisky, bourbon, sherry och rom. Fat som tidigare använts tenderar att ha lite av spriten kvar, som sätter sig i det som lagras däri nästa gång och därför är öl som lagras på gamla spritfat i stort sett alltid lite starkare än grundölet. Ibland kan det skilja flera procentenheter. Ghost Deer har alltså legat på tre olika fat som tidigare haft sprit i sig. Det är väl bara Brewdog själva som vet hur stark Ghost Deer var innan den fatlagrades, men det finns alltså en god möjlighet att den inte var 28 %. Nu är ju inte Brewdog unika med detta, Sam Adams Utopias är också fatlagrad och haft möjlighet att dra åt sig lite sprit.
Smaken då? När Ghost Deer kom för ett drygt år sen sas det att den endast skulle göras en gång och endast serveras på fat, med en fatanläggning med en kran monterad i ett uppstoppat hjorthuvud. Jag missade den chansen. Det har dock blivit något av ett kännetecken för Brewdog att ge oss nya chanser genom att återskapa öl som de från början påstod aldrig skulle göras igen. You guessed it! Ghost Deer gick nyligen att beställa från Brewdogs webshop, i flaskor á 6 cl. Jag gick ihop med några vänner och la en beställning.
Sam Adams Utopias tyckte jag var riktigt god, så det går att göra superstark, icke-frysdestillerad öl som blir god. Brewdog lyckades inte lika bra med Ghost Deer. Åtminstone inte med varianten på flaska. Den smakar som en billig, lätt sötad bourbon. Det är helt enkelt riktigt spritigt, en aning sött med en underton av vanilj och smörkola. Det fungerar inte alls för mig, alkoholbrännan är helt enkelt för överväldigande.
Nu verkar den inte längre finnas att beställa, men ni som inte fick tag på någon miniflaska behöver inte känna att ni missade något särskilt. Det blev inte den unika öl Brewdog påstod för ett år sen. De 28 procenten kommer troligen inte endast från jäsning. Och viktigast av allt, det blev inte gott.
Julkalender 2024 lucka 24 – Goossens Lambic (1957-1962)
2 dagar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar