En av de bästa ölen som dracks under 2012 |
Efter den mer allmänna årskrönikan igår gräver jag nu i minnesbanken för 2012 och drar fram mina egna topphändelser från året. Häng med på en snabb tillbakablick!
Hos Russian River |
Året började på topp med en galen dag med ölshopping på Bottle Barn följt av lunch och öl på Russian River i Santa Rosa, middag och mer öl på Moylan's och sedan en liten provning med stora öl hemma hos Baker. Smaken av Stone/Maui/Ken Schmidt Kona Coffee Macadamia Coconut Porter on Bourbon Barrels minns jag fortfarande som om det var igår. Redan då förutsåg jag att ingen enskild dag under 2012 skulle kunna toppa den andra januari i ölväg, och så blev det också. Jag har stor lust att åka tillbaka!
Bass 1995 |
Beställning av lokala öl tog sina första trevande steg i mars och att hålla någorlunda koll på det lokala utbudet blev något av ett hjärtebarn, bland annat genom att skapa en lista på alla(?) lokala öl som går att beställa styckvis. I mars var det också dags för årets första ölfestival, ett Linköping Beer Expo i tillfälligt nya lokaler. En kostym som inte riktigt passade festivalens kropp, kan man lugnt säga, för trång var det. Det blir som tur är nya tag i gamla lokaler i mars 2013.
I april publicerades fick öl och mat, lagad av yours truly, ett helt uppslag i Uppsala Nya Tidning. Att själv skriva om öl och mat är en sak, att bli omskriven kring öl och mat är något helt annat, även om det bara är för lokaltidningen. I slutet av april fick jag också, som första utomstående någonsin, delta på en skarp offertprovning på Systembolaget. En upplevelse som blev väldigt lärorik både för mig och för er (hoppas jag) med en helt ny insikt bakom kulisserna hos Systembolaget.
Härligheter i Huddersfield |
Tack vare sponsring från SAB-Miller/Pilsner Urquell kunde jag och fyra andra ölskribenter från Sverige och Norge åka till the European Beer Bloggers Conference i Leeds i maj. Det blev en helg där det mesta mellan ölbloggning, glas, humle och öl sattes i nya perspektiv och avslutades med ett magiskt bra bryggeribesök till Magic Rock, som sedan dess blivit en aning mer kända i Sverige. Tillbaka i Sverige och Uppsala vankades SM i hembryggt öl vilket också blev en härlig dag med massor av goda hembrygder. Jag slutar aldrig imponeras över hembryggarnas förmåga att skapa goda och innovativa öl. Eller konstiga fatanläggningar för den delen.
Hembryggare känner inga begränsningar |
Ofiltrerat och opastöriserat (och kallt) i katakomberna under Plzen |
I augusti däremot styrde jag tillsammans med min flickvän kosan mot Tjeckien för en långhelg i Prag som började med en dagstur till Plzen och ett besök till det anrika Pilsner Urquell. Det, och resten av helgen i Prag, påminde mig om att ölkultur inte bara handlar om nyskapande och extremiteter, utan också om traditioner, historia och fler ölstilar än IPA, suröl och imperial stouts.
Det var också i augusti som Systembolaget bjöd in ölbloggare till nyhetsprovningar för första gången men det var först i september jag själv hade möjlighet att delta. Det var också i september som bloggen fick sin nya webbadress, www.portersteken.se, som ett av många steg att lyfta bloggen flera snäpp. Ett arbete som fortfarande pågår. Annars handlade det mycket om svart-IPA i september, med diverse provningar av olika varianter för att till slut komma fram till, på plats på SBWF, att St Eriks variant var det bästa svenska exemplet.
Struises Urbain och David |
I november publicerades det 500:e inlägget på Portersteken precis innan det första bryggeritemat såg dagens ljus med fokus på Nynäshamns Ångbryggeri. Ett roligt grepp som jag helt klart kommer försöka arbeta vidare med! Sedan blev det dags för årets sista ölfestival, den gemytliga Örebro Öl & Whisky Festival, där Närkes öl i vanlig ordning var en av de stora höjdpunkterna.
Och så sitter vi nu här i december, en månad som utöver julöl kantats av diskussioner kring etiketter och den bristande kvaliteten hos vissa småbryggare. Ett bra ölår är snart till ända och ett nytt är på väg att ta vid. Vad väntar oss under 2013?
Till sist vill jag ta tillfället i akt att tacka alla som läst, kommenterat och hört av sig under året. Låt oss fortsätta sprida god ölkultur tillsammans även nästa år!
Du (och Pelle) har gjort en hel del jobb i år som sådana som jag bara glidit med på. Tack för det!
SvaraRadera