I denna avslutande del om Jackdaw tar vi en närmare titt på tre av deras öl som alla börja på H. Dessa är inte lika självskrivna kandidater för att bryggas igen när de blir kommersiella men är inte heller uträknade än. Häng med och möt Houblon, Hip Hop och Hopus Dei.
Houblon är en dubbel-IPA som möter en belgisk tripel - sans Chouffe. Något som liknar Chouffes uppmärksammade variant men ändå inte. Gjord med en enda maltsort samt socker, vatten, humle och jäst är den ändå mycket djup i smaken. Även med pilsnermalt som enda maltsort kan man få ut mycket smak, något som förstås belgarna vetat om länge. Smaken grundas på djupa smaker av toffee och rostat bröd som toppas med en rejäl humlighet, massor av fruktestrar och en finstämd kryddighet. Den passar oerhört bra till en bit mjuk pepparkaka, där dess sötma och kryddighet säger "I do" på flamländska och gifter sig med pepparkakan. Om man måste jämföra den med Chouffes variant har den en liknande kryddning men en mycket djupare och rundare grund med högre restsötma. Fritt jämfört ur huvudet, jag har inte haft tillfälle att prova dem bredvid varandra.
Som ett klibbigt monster lägger sig Hopus Dei till vila i glaset, helt utan skum och med mycket lätt mousse. Här har man gjort variant på ett experiment från The Mad Fermentationist och bryggt en vanliga IPA, som fått jäsa ut i fred för att sedan matas dagligen med socker och humle tills jästen gav upp. Resultatet är en närmast likörliknande öl med stor sötma och massor med nyanser av kola och frukt. Fredrik menar på att det svenska strösockret, som kommer från sockerbetor, innehåller en del sockerarter som inte jästen kan äta varpå det blir en ökad restsötma. Den njuts bäst i små glas, både på grund av alkoholen och för att smaken blir överväldigande om man dricker för mycket. Det här är ett experiment och en specialare som kanske inte kommer göras igen. Hur stark den faktiskt är har de inte fått testat men den ligger uppskattningsvis någonstans kring 15 och 20 %.
Hip Hop är en liten engelsk ordvits som bygger på att den är gjord med nypon ("rose hip" på engelska). Dels har man haft den långsmala nyponvarianten som man rostat i ugn och tillsatt i koket och dels har man använt den stubbigare, bulligare nyponsorten som man gjort en puré av och tillsatt vid sekundärjäsningen. Det hela har lett till en amber ale med en spännande kryddighet som påminner avlägset om de amerikanska pumpaölen, men mycket mildare. Kanske kan den bli deras höstöl, en svensk motsvarighet till pumpaölen med exotisk touch och en kryddighet som är bättre anpassad efter svenska traditioner och smaker.
Med det avslutas temat om Jackdaw och Portersteken önskar dem ett stort lycka till i jakten på en lokal och steget till kommersiellt nanobryggeri.
Julkalender 2024 lucka 24 – Goossens Lambic (1957-1962)
2 dagar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar