Det här var året då Systembolaget införde beställning av lokala produkter, då Copenhagen Beer Celebration startade, då Skandinaviska Ölskribenters Förening bildades, då ölfestivalerna slog nya rekord igen och då ölbloggare äntligen blev inbjudna att delta i Systembolagets nyhetsprovningar. Det här var 2012.
Ett händelserikt år är snart till ända och årskrönikorna börjar poppa upp som svampar ur jorden, så även på ölbloggarna och så även på Portersteken. Jag delar upp det i en del som blickar tillbaka på året i allmänhet och en del som blickar tillbaka på mitt eget och bloggens (öl)år.
Skandinaviska Ölskribenters Förening startades i början av året och
Systembolaget bjöd direkt in till samarbete. Det samarbetet blev en
bidragande faktor till att ölbloggare under hösten blivit inbjudna till
nyhetsprovningar på Systembolaget vilket i sin tur lett till en bättre
rapportering om de kommande ölsläppen på Systembolaget med flertalet
skribenter som kan recensera (nästan) alla öl innan de släpps. Jag tycker att det har varit en av de största händelserna för den svenska ölbloggosfären under året.
En stor händelse i år var också Systembolagets introducering av beställningsbara lokala öl. Plötsligt blev över 100 svenska och danska öl från företrädelsevis små och nya bryggerier tillgängliga att beställa styckvis till alla butiker i hela Sverige. Efter en liten startsträcka för att få systemet på plats fungerar det nu riktigt bra och är väldigt inkluderande.
Den nya tillgängligheten var till en början mycket trevligt men uppdagade snart ett problem. Det visade sig det fanns en bra anledning till att många av dessa öl inte haft någon större spridning innan. De var helt enkelt inte tillräckligt bra. Guldkornen finns förstås där men det blev särskilt tydligt när Systembolaget anordnade en temaprovning med omkring hälften av de lokal ölen att det fanns många som inte håller måttet.
På andra sidan det kommersiella strecket visade sig den andra typen av småskalig bryggning slå nya rekord istället. Hembryggar-SM var långt mer välbesökt än arrangörerna räknat med och de deltagande ölen var fler och bättre än någonsin förr. Samma mönster har rapporterats från allehanda mindre hembryggarevenemang landet runt under året. När USA:s ölboom började på 70- och 80-talet spelade hembryggningen en viktig roll och det tror jag den gör i Sverige också. Att visa att man kan producera välsmakande dryck i det egna köket är en nog så viktig pusselbit i att få upp samhällets ögon för en bredare ölkultur.
Massvis av kommersiella bryggerier startades också upp under året. Den mest omtalade och starkast lysande stjärnan bland nykomlingarna blev utan tvekan Brekeriet som utökade sin importverksamhet med att också börja brygga själva. På ett Stockholm Beer & Whisky Festival som slog allehanda rekord i besökare, utställare och ölantal var det Brekeriets egna skapelser som fanns på allas läppar, och särskilt deras svartvinbärsöl Cassis. Med sina brettade öl som sticker ut från den amerikanska humlen, den engelska måttfullheten och den tyska renheten som annars är så populära bland svenska bryggare har de hittat en egen nisch i den svenska ölkulturen. Ett mycket välkommet och nyskapande tillskott!
Det är några av de händelser som etsat sig fast starkast i mina minnen av 2012. I helgen tittar jag tillbaka på lite mer personliga minnen från året som gått och sedan kanske det finns tid för en blick framåt också.
Man in the Moon firar 30 år med en storslagen ölfest
6 timmar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar