Precis som med öl och sprit finns det sätt att avnjuta dem i en blandning och tillsammans men var för sig kan man avnjuta öl och glass tillsammans på lite olika sätt. Man kan göra "beer float", en sorts efterrätt där man lägger ner några skopor glass i ett glas och häller på en passande öl. Man kan också göra glass med öl i smeten, vilket jag har prövat idag. Två små testsatser blev det, en med stout och en med IPA.
Recepten baseras på ett recept i Humphrey Slocombes grymma glassbok, men i princip är det bara en helt vanlig glassmet där man tillsätter öl som man kokat ner med lite råsocker och lite sirap till grädden och mjölken. Jag plockade lite av vad jag hade hemma och det blev då en smet med Brooklyn Black Chocolate Stout och en med Valeir Extra. Det kan kanske kännas lite märkligt att göra detta med IPA men bitterheten slår faktiskt inte igenom.
Lite öl ska kocken ha själv också |
Om du vill pröva lite hemma, använd inga dyrare öl. Så mycket slår det nämligen inte igenom att det är värt att häva i dyrbar öl. Anledningen till att jag tog Valeir Extra, som kanske inte är den billigaste IPA man kan finna, var att jag helt enkelt
skulle dricka den samma kväll och kunde offra 20% av innehållet på lite glass.
Någon annan gång kanske det blir till att prova med lite kriek. Dessutom vore det spännande att prova lite olika varianter av ölsorbet, där ölsmaken nog kan slå igenom mer. Stilar som kriek, IPA och wee heavy kan jag tänka mig är roliga att arbeta med på sorbetsidan.
Snart en färdig glass |
Tillåt mig tipsa:
SvaraRaderahttp://andreaslagarmat.wordpress.com/
Vi körde en hel middag med öl i maten och till maten. Väldigt gott och väldigt lyckat!