Den klassiska porten som känns igen från loggan |
Det första som möter en när man ankommer till bryggeriet är den gamla porten som kan verka märkligt bekant. Det beror förstås på att porten återfinns i Pilsner Urquells logga. Nästan direkt när man kommer innanför portarna slås man av den typiska, ljuvliga bryggeridoften. Under själva rundturen visar man stolt upp den mycket moderna flasktappningsanläggningen som installerades 2008 och har en kapacitet på 120 000 flaskor per timme. För att sätta det i relation mot något svenskt så motsvarar det en hel årsproduktion för ett litet svenskt mikrobryggeri och på 24 timmar skulle man kunna ha buteljerat en årsproduktion från de största svenska mikrobryggerierna. Tyvärr får vi inte gå ner blanda alla maskiner och löpande band för att titta närmare men från de upphöjda plattformarna vi står på får man, med viss hjälp av pedagogiska scheman, en god överblick över buteljeringshallen och om man är lite tekniskt intresserad kan man inte annat än att bli en aning imponerad. I ren ölväg är det här förstås inte turens höjdpunkt.
Mer inpå själva ölet kommer vi sedan när ingredienserna visas upp, i större detalj än på något annat bryggeribesök jag varit på. Bland annat får man titta på jäst i ett mikroskop (eller möjligen titta på en inspelning av jäst i ett "mikroskop"). Vår guide, som talar mycket god engelska, tar oss vidare ner till såväl det gamla och so det nya brygghuset och förklarar pedagogiskt skillnaderna mellan dem, samt hur deras trestegskokning går till.
Kopparen glänser och gnistrar, precis som det ska i ett brygghus. |
Efter avslutad rundtur kan man också äta på bryggeriets egen restaurang och ölhall, Na Spilce. Här står såklart klassisk tjeckisk mat och deras egna öl på menyn. Maten är godkänd och relativt billig, åtminstone i jämförelse med Prag. Ölutbudet blir förstås begränsat men passa på att prova Master Tmavy, en trevlig mörk bock som lär passa fint till menyns tyngre rätter. Kring lunchtid är det relativt lugnt i restaurangen men enligt bekanta kan det bli ganska livat på kvällen. Serveringspersonalen talar också väldigt begränsad engelska vilket gör att annat än att beställa direkt ur menyn ibland kan bli knepigt.
För att ta sig till bryggeriet kan man antingen åka till Plzen på egen hand (t ex med tåg från Prag) och gå direkt till bryggeriet och anmäla sig för en rundtur. Passa på att kolla upp i förväg vilka tider de engelska turerna går. Det kan kännas irriterande att de tar ut en extra avgift för att man ska få fotografera, men för en svensk är det bara småpengar (ca 15 kr) och är väl värt pengarna. Man kan också åka på direktturer från Prag med busstransport, rundtur, mat och eventuellt extra aktiviteter i Plzen. Detta alternativ kostar förstås lite mer, men kan också vara bekvämare. Hur man än gör är Pilsner Urquell värt ett besök. Oavsett hur många andra bryggerier man har sett innan blir besöket alltid värt det när man får komma ner i källaren. Min flickvän, som är rätt milt ölintresserad, sa efter besöket: "Tack för att du drog med mig hit, det här var riktigt häftigt". Det tar jag som ett gott betyg!
Kul och intressant läsning - extra plus i kanten för det extremt snygga fotot med glaset vid tunnorna i källare (eget foto antar jag). Jag hoppas du inte har något emot att jag lånar det? :D
SvaraRaderaSjälvklart är alla bilder mina egna. Om du anger att det är mitt foto och länkar tillbaka hit är det okej att du lånar det :-)
RaderaGivetvis! Har du hemlängtan än eller stannar du kvar? ;)
RaderaCan't wait to get back there after reading this!
SvaraRaderaRekommenderad vidareläsning om Urquells historieskrivning: http://www.beerculture.org/2012/08/29/on-the-founding-of-pilsner-urquell-part-i/
SvaraRadera