Har ni någonsin reflekterat över hur mycket pengar ni spenderat på ölen ni har hemma? Har ni funderat på hur mycket den skulle inbringa om du sålde dem vidare? Om du har rariteter i ölskafferiet skulle de faktiskt kunna vara värda tusentals kronor.
Cantillon Blåbär har sålts för åtminstone omkring 300 dollar, alltså drygt 2000 kr. Olika varianter av fatlagrade Three Floyds säljs typiskt för omkring 200-250 dollar. De nya flaskorna Framboos från Drie Fonteinen, som släpptes på Sour & Bitter tidigare i år, går för 400-500 dollar. De kan ändå räknas som en lättviktare i sammanhanget. En flaska Cantillon Feestbier Gooseberry Lambic från 2006 såldes tidigare i våras för 1030 pund. Den legendariska M från Midnight Sun ligger i samma storleksordning då den nyligen har sålts för 1300 dollar. Cantillon Loerik i sin tur har sålts för 1025 dollar. Det finns såklart ännu fler exempel.
Även om man alltså skulle kunna ha fått tillbaka såväl inträdesavgiften till Sour & Bitter samt vad man gav för tre flaskor Framboos genom att bara sälja en av dem är detta ett något omtvistat beteende. Precis som det är lite fult att köpa upp biljetter till populära konserter, bara för att sedan sälja dem vidare på svarta marknaden. Å andra sidan kan det vara ett sätt att få tag på ovanliga öl som man aldrig någonsin skulle få chansen att dricka annars. Som vanligt finns det två sidor av myntet.
Personligen tycker jag att det är helt okej att byta bort öl, men att köpa bara för att sälja vidare är ett steg för långt för mig. Om man däremot hamnar i akut behov av pengar, t ex pga en kostsam rättegång eller liknande, kan jag förstå att man väljer att sälja av rariteterna i sin ölsamling. Bryggerierna är för övrigt inte ovetande om dessa företeelser och vissa har slutat erbjuda sina exklusivaste öl till återförsäljning utan säljer dem endast på barer, som t ex Cantillon gör med Zwanze och kaliforniska Alpine nyligen börjat med.
Vad tycker du, rätt eller fel att sälja ölrariteter till fantasisummor?
Man in the Moon firar 30 år med en storslagen ölfest
5 timmar sedan
Jag tycker det är mest trist för bryggarna, som själva - lite hårdraget - anklagas för att vara hjärtlösa kapitalister som sviker craft revolution-idealen om de tar mer betalt än råvarukostnaderna.
SvaraRaderaSamtidigt som de ser sina öl ibland gå får hundrafalt ursprungspriset på eBay utan att få in ett öre av det.
Jag tycker det är jävligt fult att tjäna pengar andra människor på det viset.. Oavsett om det gäller konsertbiljetter eller öl.
SvaraRaderaJag tycker det är synd att det inom delar av "ölscenen" (framför allt öldrickare, men också en del bryggerier), klassas som fult att tjäna pengar på det man gör. Min åsikt att om man som bryggare/bryggeri kan göra en öl som har sådan efterfrågan, så ska man "få" ta mer betalt redan vid den första försäljningen. Tillgång och efterfrågan. Varför skall dessa pengar bara få hamna i ett återförsäljarled (andrahandsförsäljning, resturanger eller ölbutiker)och inte i bryggeriets ficka? Äras den som äras bör även ekonomiskt...
SvaraRaderaS
Är det en raritet som är slutproducerad sen länge är det inte ett dugg konstigt (eller fel för den delen heller) att ett visst öl blir svindyrt. Samma sak gäller öl som har blivit producerade i väldigt liten upplaga. Kan dock hålla med om att det kan kännas lite väl svinigt att bara köpa upp något som är limiterat bara för att sälja det vidare. Hela fenomenet är dock urgammalt. Jag är sedan länge en gedigen death metal-merchandise-samlare, och samma sak gäller där; är något limiterat och "svårt" så köpts det upp direkt. Antingen sparar man på det, byter vidare eller helt enkelt säljer dyrt för att man kan.
SvaraRadera