Ibland jämför man ju öl och vin med varandra på olika sätt, vilket kanske inte är särskilt konstigt eftersom det är våra två mest populära alkoholhaltiga drycker. Ur ett konsumentperspektiv tycker jag själv i alla fall att sådana jämförelser får som mest bäring om man jämför öl och vin med någorlunda liknande priser. Att jämföra ett vin för 400 kr med en öl för 50 kr blir ju lite som att sätta en tungviktsboxare i ringen mot en motståndare i fjädervikt.
Hur ska man då jämföra priserna på ett sjyst sätt när det så gott som alltid skiljer på såväl flaskstorlek som alkoholhalt? Jag är egentligen inget fan av att prata om alkohol per krona, men här tycker jag faktiskt att det är det bästa sättet att prisjämföra. Alkoholhalten styr hur mycket dryck man vill förtära. I princip kan man väl därför säga att ett öl och ett vin med samma APK är prismässigt jämförelsebara.
Här är några "översättningar" av bättre öl på Systembolaget till motsvarande vin. Rochefort 10 kan vi jämföra med en amarone på 15 % som då borde kosta ca 120 kr. För att få ett bra amaronevin får man slanta upp med åtminstone en tvåhundring i min mening, men 120 kr är fortfarande en tjugolapp kort om prislappen på bolagets billigaste amarone. Det är intressant att ett av bolagets tungviktare på ölsidan är så pass långt ifrån tungviktarna på vinsidan i prisläget.
Sierra Nevada Torpedo EIPA tycker jag passar att jämföra med ett kraftigare rödvin på 14 %, som då borde kosta ca 110 kr. Här skulle jag nog påstå att man kan hitta ett vin av motsvarande kvalitet för ett något lägre pris eller åtminstone samma pris. Ett öl som är överlägset vinerna på prisfronten är Weihenstephaner, som närmast kan jämföras med ett halvtorrt vitt vin kring 8,5 %. Ett sådant skulle behöva ligga kring 47 kr för att matcha veteölet. Det allra billigaste halvtorra vita på bolaget kostar 46 kr men för att nå en liknande kvalitet som Weihenstephaner, ett av världens bästa veteöl, behöver man förstås lägga sig betydligt högre i pris.
Lite specialöl då? Bolagets enda geuze, Oud Beersel Oude Geuze, kan väl vara jämförbar med bubbelvin på 12 % och då hamnar vi kring 147 kr vilket du inte får någon champagne för. Precis som med amaronen kan du få bolagets billigaste exemplar om du slänger på en tjuga men du behöver komma upp i minst 200 kr för att hitta något som känns jämförbart kvalitetsmässigt. Däremot skulle man väl kunna tänka sig att hitta icke-champagnskt bubbel av riktigt god kvalitet för det priset.
Visst är detta bara några exempel och dessutom med något godtyckliga valda vin att jämföra med. Poängen finns ändå där tycker jag, det är överlag billigare med öl av god kvalitet än med vin av god kvalitet. Dessutom har jag åsidosatt en viktig aspekt, nämligen flaskstorleken där ölen skördar fler framgångar genom att vara förpackad i mer portionsriktiga storlekar så att säga. Det här visar väl också att Systembolaget är bra mycket mer utvecklat på den exklusiva sidan bland sina viner än sin öl, men det är väl ingen nyhet för någon. Det bygger ju förstås också på att det faktiskt är fler som frågar efter champagne än efter geuze.
Man in the Moon firar 30 år med en storslagen ölfest
5 timmar sedan
Intressant och bra reflektion. Jag är beredd att hålla med om att du får oftast ett bättre öl till en betydligt lägre peng än ett bra vin. Det som är övervägande bättre med öl enligt min mening är just att flaskan som oftast är betydligt mindre än en flaska vin.
SvaraRaderaGanska så ointressant jämförelse i mina ögon. Det är så mycket skillnader som gör att priset är olika så att göra en subjektiv jämförelse baserat på alkoholprocent och med godtyckliga sorter känns inte så aktuellt. Då måste man gå in mer på djupet i tillverkningsprocesser, alkoholskatter (öl 1,66 kr per liter och volymprocent, vin 21,58-45,17 kr per liter beroende på alkoholstyrka), lagringstider etc etc. För att inte tala om den klassiska utbud/efterfrågan-kurvan där tillverkaren sätter ett pris som kunden är villig att betala. Denna jämförelse ter sig ju lika intressant som att konstatera att oxfile är dyrare än fläskfile?
SvaraRaderaJag visste väl att du skulle hugga på det här :-) Som jag skrev är det sett ur ett konsumentperspektiv och i det innefattas att man bara bryr sig om vad vi som kunder får betala, inte vad som ligger bakom priset. Prisjämförelsen blir så relevant den kan bli i min mening.
RaderaVintyperna i jämförelsen är som sagt godtyckliga, men den viktiga poängen är jämförelsepriserna. Hela poängen är att det lätt blir orättvist att jämföra öl och vin om man inte tar hänsyn till priset. Precis som det är lite orättvist att jämföra fläskfilé med oxfilé eftersom de har helt olika priser.
Ja fast där har vi ju som vi konstaterar vitt skilda åsikter. Jag ser ingen som helst relevans att som konsument jämföra apk-priser mellan öl och vin.
RaderaDet beror kanske på vilken köpkraft man har också. Du har väl en inkomst som ligger en bra bit över medel och då spelar ju inte priserna lika stor roll längre.
RaderaSen ska du inte låsa dig för mycket på att det är just APK. Det är bara ett sätt att försöka jämföra priser med hänsyn till serveringsstorlek på olika drycker. Att t ex jämföra literpriset rakt av vore väl inte riktigt sjyst eftersom man dricker en mindre mängd vin än öl.
Nja köpkraft har väl inte något att göra med mina åsikter kring den här jämförelsen.
RaderaVäl skrivet, men behöver man verkligen jämföra Öl och Vin? Måste de stå mot varandra?
SvaraRaderaPersonligen ser jag det som helt från varandra skiljda produkter som inte har något med varandra att göra. Visst, båda är jästa alkoholhaltiga drycker, men det är ungefär där som likheterna slutar. Öl anser jag kan stå för sig självt med huvudet högt utan att behöva påpeka att "på det här är jag minnsan bättre än vin".
Du har absolut en god poäng och precis som du säger behöver man verkligen inte jämföra öl med vin jämt och ständigt. Det finns ändå situationer då en jämförelse är befogad och intressant, t ex när man pratar måltidsdryck. Till viss del också när man kikar på Systembolagets sortiment, där det exklusiva sortimentet på viner helt saknar motstycke på ölsidan.
RaderaJag tycker det är en intressant jämförelse, men det kanske också är för att jag jobbar på Systembolaget. Det är inte alls ovanligt att man som försäljare ger en kund ett par olika viner i 150 kr-klassen (eller dyrare för den delen), men när de sedan ska plocka några öl till maten så säger de: "Ölen fixar jag själv". Vid de flesta tillfällena kan jag då se att det som hamnar i korgen är Mariestad, Norrlands, Lapin Kulta, Pripps, osv... Vilket för mig som uppskattar BÅDE bra vin och öl känns tråkigt.
SvaraRaderaFör att belysa skillnaderna i tänket när det kommer till olika drycker tycker jag att inlägget är utmärkt! :)
Ja, det är också en intressant synvinkel. Enligt samma tankesätt motsvarar Sofiero en vinare på 13% för 38 kr. Då blir det ju lite märkligt att man är beredd att lägga så stora pengar på vinet medan man nöjer sig med det billigaste (och smaklösaste) på ölsidan.
RaderaJag fick faktiskt ett exempel idag; när jag satt i kassan på SB så kom det en man med en korg och ett flak öl. Han ställer upp två flaskor Petit Chablis à 169 kr styck och en burk Carlsberg Hof à 13,90 kr plus 1 kr pant. Det är 24 burkar för 357,60 kr och de två vinarna kostar 336 kr... 12 liter öl eller 1,5 liter vin...
SvaraRaderaFörfärligt för min subjektiva smak, för jag tycker Carlsberg smakar råttgift, medan den chablis som kunden köpte är riktigt trevlig! Hur kommer dessa drycker överens i skafferiet kan man undra?