Barley wine är en öltyp som ibland blir ibortglömd i matsammanhang. Kanske för att det är en öltyp som inte finns på hyllan året om på Systembolaget och som man därför kanske inte vill råka "slösa bort" på en misslyckad matmatchning. Kanske är det för att det är en så pass kraftig öl att man förpassar den till fåtöljen eller ostbrickan. Det är ändå en stil som hör hemma även på matbordet. Vi får ju också barley wines till Systembolaget relativt ofta. Bigfoot kommer varje år, flera andra amerikanska och även danska varianter har dykt upp i exklusiva släpp och Nils Oscars utmärkta tolkning går att beställa per flaska året runt.
Framförallt tycker jag att barley wine kan vara himmelskt till rätter med vilt, som t ex älgstek. Den kraftiga ölen passar utmärkt med de robusta viltsmakerna. Ofta finns det en fruktig smak i barley wine vilket i princip alltid är gott till vilt, och som även kan sjunka i de fruktiga tillbehör som är vanligt till vilt.
Även till kraftigare kötträtter med nöt eller fläsk passar barley wine i glaset, särskilt om man använder ingredienser som i sig ger lite viltkaraktär, så som svamp och enbär. Boeuf bourguignon till exempel. Häll rödvinet i maten och ställ kornvinet på bordet. Eller kanske till och med pröva att göra bouef barleygnon? Med en barley wine i brittisk stil tror jag det kan bli riktigt gott. Ett något vågat tips till vegetarianerna är att prova barley wine till västerbottenpaj. Om pajen är en förrätt bör man dock tänka till om drycken till huvudrätten klarar av att följa en så kraftig öl.
Efter maten har den fortfarande en plats att fylla på dessertbordet. Ett sötare barley wine som t ex Old Stock klarar sig fint till många olika typer av efterrätter. Om det inte blir allt för syrligt eller lätt är ett sådant öl en god kandidat. Glass, chokladkaka och fruktsallad leder alla fram till att man hittar nya spännande nyanser i ölet. Ett humligare barley wine kan med fördel paras ihop med en apelsinchokladkaka där de citrustyngda humlearomerna gifter sig väl med apelsinnyanserna i kakan.
Till sist var det den där ostbrickan. En mildare mögelost med marmelad eller torkad frukt är svårt att inte gilla med barley wine till och även smakrikare, vällagrade hårdostar kan hitta en kompis här. En nötig cheddar till en brittisk barley wine eller kanske en bit comté till en humligare variant.
Julkalender 2024 lucka 21 – Corsendonk Chrismas Ale
10 timmar sedan
Bra artikel. Är själv ganska dålig på att prova öl till olika maträtter men har fått en hel del inspiration genom din blogg.
SvaraRaderaBarley Wine är ju en fantastiskt ölstil. Skall absolut gå på din linje och prova med något vilt.