Snabbrecension av alla öl i junisläppet

, , Inga kommentarer
På fredag kommer det hela 24 nya öl på Systembolaget då det är både släpp av sommaröl samt junis exklusiva lansering. Pelle och jag fick idag möjlighet att prova de flesta av dessa vid vad man skulle kunna kalla en testprovning för ölskribenter. De tre som inte fanns att tillgå till provningen har jag faktiskt druckit förut. Här kommer därför en snabb genomgång av alla öl. Ölen i sommarsläppet skall finnas till slutet av augusti medan ölen i den exklusiva lanseringen finns i begränsad upplaga. Bland dessa har jag skrivit ut hur många som är beställda av Systembolaget.


SOMMARSLÄPPET

Blanche de Namur
En belgisk veteöl med aningar av brett i doften och ovanligt mycket citrussmak för en wit. Kryddigheten är något tillbakadragen jämfört med t ex Hoegaarden. Sommarens törstsläckare för dig som gillar citron.

Brutal Brewing Summer Edition
Det bästa med denna öl är designen på burken. Lättdrucken och ganska smaklös, helt i linje med tidigare pistonheadvarianter. Lär sälja stora volymer i sommar men är troligen inget för dig som är så pass intresserad av öl att du aktivt läser ölbloggar. För att uttrycka det lite diplomatiskt.

Halmstad Summer Lager
Årets smaksättning är päron och mint, men smaken drar även lite åt det estriga bananhållet. Intressantare än ovanstående öl. För all del, pröva den, men var medveten om att även detta är en öl som riktar sig mot en annan publik än den typiske ölbloggsläsaren.

Mohawk Unfiltered Lager Summer Edition
Massor av humle och återigen humle. Maltigheten och lagerkaraktären döljs kanske lite väl mycket, men den sitter som ett smäck när solen gassar. Lär bli en av sommarens storsäljare bland de lite mer nischade sommarölen.

Oppigårds Summer Pale Ale
Den andra av sommarens av mig tippade storsäljare för sin kategori. Lite kraftigare, råare maltkropp och med mindre framträdande humle än vad som är brukligt i Oppigårds lättare öl. Drar lite åt citrusskal i eftersmaken.

Slaapmutske Zomer
En överraskning för mig! Visserligen ganska typisk belgo-pale ale, men en mycket bra sådan. Frisk med en blandning av grapefrukt och gräs över en torr, krispig kropp och lätt bitter avslutning.

St Bernardus Tripel
En toppentripel att ta fram när solen börjar gå ner och man vill ha något somrigt som ändå värmer lite. Typiska inslag av banan, kryddor, päron och bröd. Mycket välbalanserad med fint integrerade smaker som avslutas med en lätt sötma.


EXKLUSIVA LANSERINGEN, T5


Almond '22 Pink IPA (3196 st)
Italiensk IPA med rosépeppar. Låter mer udda än vad det smakar. Pepparn finns där men är en nyans av många snarare än ett dominerande inslag. Trevligt kryddig humlighet, som balanseras snyggt mot den ganska rena maltkroppen. Humlehuvudet lär inte känna sig tillfreds dock.

Amager IPA (10080 st)
Istället kan denne då sats på denna dansk som är betydligt kraftigare på alla plan. Kladdigare och mer karamellig maltkropp och en lättare käftsmäll av amerikansk humle. Här är det ord och inga visor!

Amager RyeKing (8400 st)
Ligger någonstans i gränslandet mot imperial stout. Rågmalten och rökmalt bidrar till en mycket intressant smakprofil med lakrits, choklad, charkuterier och så en dos amerikansk humle på det. Frågor på det? Bara att köpa.

Brewdog IPA is Dead (mixpack) (8600 st)
I detta nya mixpack med single-hop-IPA har våra skotska vänner gjort en lättare, renare grundöl som släpper fram humlekaraktären bättre än sin föregångare. Humlesorterna är motueka, challenger, HBC och galaxy. Challengern känns något mer slätstruken än sina vänner i paketet. Dov fruktighet och makadamianötter. Galaxyn drar åt citrushållet och känns lite för endimensionell för att funka bra som ensam humlesort. Motuekan tyckte jag var bäst när jag prövade dessa senast, men idag föredrog jag HBC. Den har en intensivt fruktig arom som nästan välter över mot kattpiss a la simcoe och nelson sauvin. Motuekan hade fått en ton av myggstift som jag inte kan minnas från förra gången.

Chimay Blå 2003 (5184 st)
Långlagrad öl är det inte ofta man får chansen att köpa. Är du sugen på att ta reda på hur öl ådras utan att behöva stå för lagrandet själv är detta din chans. Chimayen har på nio år mognat till sig rejält med en mycket rundare och fylligare smak som domineras av russin, torkad frukt och portvin. Jag skulle dock påstå att den passerat sin topp med något år, men väl värd att prova ändå.

Fuller's London Summer Ale (30000 st)
En till positivt överraskning för mig, frisk på ett brittiskt vis med en bred maltkropp och en lätt men spänstig humlighet på det. Prova den gärna jämte Oppigårds Summer Pale Ale, jag upplevde nämligen att de hade en del liknande drag i maltkroppen men med väldigt olika humleprofiler.

Innis & Gunn Scottish Pale Ale (30000 st)
Den bästa hittils av de ljusa ölen från Innis & Gunn, men det säger ju kanske inte så mycket. Smörigheten, som inte så lite påminner om en tokekad chardonnay från nya världen, lyfts visserligen något av goldingshumlen men har du inte gillat tidigare varianter kommer du troligen inte gilla denna. Och vice versa förstås.

Napa Smith Cool Brew (9600 st)
Massor av kokt potatis(!) i doften men desto trevligare i smaken som är trevligt kolaaktig med en ganska snäll humlekick. Något av en picknicköl då den är smakrik och går väl till t ex grillad kyckling, utan att kräva särskilt mycket.

EXKLUSIVA LANSERINGEN, T6 & T7

Alesmith IPA (480 st)
Hör definitivt till en av världens bästa IPA när den är purfärsk. Den här har tagit sig över Atlanten och skillnaden blir märkbar. Har du inte provat den förut vill jag ändå rekommendera den. Den är nämligen riktigt välbalanserad men ändå med en mycket trevlig humlighet. Köp, pröva och vid tillfälle, åk till San Diego och drick på plats.

Alesmith XPA (888 st)
Lillebror till ovanstående öl, med en betydligt lättare kropp. Passar bättre när solen gassar som hårdast, men hittar inte samma balans som IPAn.

Almond '22 Grand Cru (960 st)
Bred maltkropp men med väl avvägd balans. Sticker inte ut utan spelar på en krämighet som är mycket behaglig. Mild jästighet och vissa vinösa inslag. För dig som uppskattar balans över extrema smaker.

Almond '22  Torbata (1500 st)
Barley wine med en lätt rökighet. "En meditatonsöl", som det står på etiketten. Rökigheten ligger som en nyans och gör smakprofilen udda och spännande, men samtidigt njutbar. Inget man hastar i sig utan hellre sippar i sig med sällskap. En flaska på egen hand kan nog bli tämligen tungt.

Brewdog Abstrakt 09 (1110 st)
Se hel recension från igår. Upplevde den likadant idag, möjligen med en portvinston som jag inte noterade förra gången.

Hantverksbryggeriet Baronen 2010 (1800 st)
Varianten från 2008 är en av mina absoluta favoriter bland barley wines. De gör dock om receptet något varje år men alla årgångar jag har provat har varit riktigt trevliga. Lagringsvänlig öl!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar