Foto: Anja Lenner |
Jag provade den senaste årgången sida mot sida med föregående två vintrars utgåvor och resultat var inte överraskande. När den är färsk rör det sig om en något rå men ändå ganska snäll imperial stout. Med ett varv runt solen bakom sig förvandlas den från en snäll bad boy till en casanova med muskler. Len, lyxig choklad dansar över smaklökarna och följs av milda toner av kaffe och plommon i madeira. Som namnet antyder är det dock chokladen som styr, trots att man inte använt riktig choklad i bryggningen utan "bara" rostad malt för att få fram chokladsmakerna.
Med ytterligare ett år i källaren händer inte lika mycket som under första året av lagring. Casanovan deffar sig lite och lär sig några nya serenader. Smakerna fördjupas och nya nyanser träder fram medan andra har försvunnit. Den blir ännu lenare i smaken, men det betalas med något lägre smakintensitet. Fortfarande en mycket trevlig stout och inte alls sämre än året yngre. Å andra sidan har den vunnit så pass mycket under sitt första år att det nästan känns mer värt att lagra den i ett år för att sedan dricka upp och göra plats åt nya flaskor. Om nu lagringsutrymme är en bristvara alltså.
Jag har vid några tillfällen fått möjlighet att smaka denna öl med ytterligare några år på nacken, både på flaska och fat, men då har jag upplevt att den hade passerat sin topp. Jag tänker ändå fortsätta lagra mina kvarvarande flaskor från vintern 09-10 minst ett år till och se vad som händer med dem. Det är ju trots allt ett av de billigaste lagringsobjekten man kan få tag på. Att testa sig fram med dessa slår i alla fall inte så hårt mot plånboken. Att man riskerar att förstöra god öl är ju en annan femma, men i slutändan är det ju ändå bara öl.
Lagrar också dessa och har just nu
SvaraRadera3st 2008/2009
10st 2009/2010
22st 2010/2011
22st 2011/2012
Dags att dricka upp de äldsta kanske? Har inte provat nån 08/09 på två år nu.
Kör en vertikalprovning med en av varje, eller åtminstone öppna en från 08/09 så du ser vart de är på väg.
Radera