när de fyllde fyra år
fick de en ny öl av Närke
En fin pale ale,
när de fyllde fyra år
som de sen så länge hade kvar
Folkungagatan FolkAle,
ja så hette den
en gång var den bara min,
och vi älskade varann
Folkungagatan FolkAle,
dess nos den var av humle,
ja den var min bästa vän,
när jag drack den igårkväll.
Första upphällningen av FolkAle |
FolkAlen i glaset |
Skebo Indira Pale Ale blev jag också nyfiken på och beställde in en pint av. Med sina 6% är det Skebos näst starkaste öl (enligt Ratebeer) och bland de öl jag har provat från dem så håller jag denna som bäst tillsammans med Sovereign. En riktigt gräddig och fyllig maltighet toppad med en kryddig, höig och apelsinig humlighet. Mycket engelsk, mycket god.
Sedan kom min mat fram på bardisken, deras långbakade brässerade lammben med rotsakscreme. Köttet trillade av benet om man bara tittade på det och gifte sig helt otroligt härligt med rotsakscremen. Till detta valde jag att dricka en Duchesse de Bourgogne 2010 som de hade på fat. För er som inte är bekanta om denna klassiker så är det en sötsyrlig flandersk öl med massor av ek, körsbär, mandelmassa och rödvinsvinäger. Sötman och de runda körsbärssmakerna var delikata till lammet och rotfrukterna, som ju även dem sitter inne på en del sötma, medan syran lyfte och lättade upp allting. Man längtade ständigt till nästa tugga och klunk samtidigt som man nästan blev ledsen över att det förr eller senare skulle ta slut. Jag var lyrisk! Helt klart den bästa maten jag ätit ute i Sverige på väldigt länge, kanske någonsin, och därtill var det också en av de bättre kombinationerna av öl och mat på länge.
Darren och jag blev sedan bjudna på en flaska Fimbulvinter av HåGe. Bitch Please och Nögnes Sunturnbrew kan båda slänga sig i väggen, det är så här en rökig barley wine ska smaka. Riktigt smarrigt! Jag hade också en lång diskussion med HåGe om amerikanarnas lite märkliga vana att stoppa alla sina stora, starka och extrema öl i stora flaskor istället för att göra som i Europa där de ölen oftast hamnar på mindre flaskor. Jag tror ju att det beror på att det är ovanligt att småflaskor säljs för sig där borta, på de flesta affärer måste man köpa ett helt sexpack av småflaskorna. Bombers däremot säljs för sig. Å andra sidan ligger det ju verkligen en poäng i att en bomber med en öl på 10+% är lite väl mycket om man inte kan dela den med någon och kan dessutom verka vara en uppmuntring till att dricka mer.
Massor av bekantingar fanns på plats och det vart mycket mingel, småprat och långa diskussioner. En mycket trevlig kväll och om bara tågen tillbaka till Uppsala hade gått lite senare så hade jag gärna stannat kvar till stängning. Tack till BA Folkungagatan och alla som var där för en trevlig kväll!
Jag har också varit med när HåGe tagit upp den diskussionen om stora flaskor med starkt innehåll. Håller med om att det vore smidigare med små och att det uppmuntrar till överkonsumtion. Men samtidigt använder jag de stora flaskorna när jag har besök. Ett perfekt sätt att sprida lite ölkultur.
SvaraRadera