Efter att ha landat på San Francisco International efter 11 timmar på BA-flighten från Heathrow så var det med viss lättnad som jag kunde plocka av min väska från rullbandet och konstatera att alla öl jag tagit med för byten verkade hela. En BART-tur senare klev vi upp till solsken och 15 graders värme på San Franciscos gator, och den första doften som slog emot mig var en som jag närmast associerar med Amsterdam. Även humlens nära släktingar är populära här.

Efter att ha checkat in på vandrarhemmet och fått lite middag i magen så kände vi att den långa resan började ta ut sin rätt. Vi nöjde oss med att gå tillbaka till vandrarhemmet och titta in på närbutiken rakt över gatan för att se om de hade några goda öl. Valet föll på ett sexpack vardera av Firestone Walker Union Jack och Ballast Point Yellowtail Pale Ale. Efter två öl insåg vi att kombinationen öl, jetlag och sömnbrist påverkar en väldigt mycket och bestämde att det fick vara nog för kvällen. Sådär runt klockan nio.

Onsdagen började med en tur till närmaste Whole Foods, en lite större mataffär, där vi köpte med lite lunch och andra småsaker man kan behöva. Jag spanade förstås in ölhyllan som erbjöd en hel del gott. En Firestone Walker XV åkte ner i korgen, liksom en Pliny the Elder samt Stone Vertical Epic 11.11.11 som ju kommer till Systembolaget om en månad. Plinyn klarade sig inte längre än till lunchen. Äggröra, ekologisk jalapeñokryddad bacon och Pliny the Elder är rätt trevligt till lunch må jag säga. Storheten med Pliny är ju att den lyckas vara riktigt humlig samtidigt som den har en utmärkt balans utan att bli för maltsöt. Efter shopping och allmänt turistande kring Fishermans Wharf följt av en öllös middag tog vi bussen ut till den ökända baren Toronado. Den lilla lokalen var fullpackad med folk men på något sätt lyckades vi ändå klämma oss ner vid ett bord. Ljudnivån var i nivå med en nattklubb och jetlaggen satt fortfarande i, så efter en varsin öl hade vi faktiskt fått nog för kvällen. Jag drack Sculpin IPA från Ballast Point, en IPA som jag länge sett framemot att få dricka. Besviken ska jag väl inte säga att jag blev, men den levde inte helt och hållet upp till mina förväntningar. Det får bli till att pröva igen när vi är nere i San Diego tror jag minsann.
Fatölslistan på Toronado


På onsdagen ville de andra gå runt och kolla i stan medan jag ville ner till City Beer för att hitta något gott att dricka på nyår. Jag kom dit lite innan de öppnade, så för att döda av väntetiden gick jag till ett café hundra meter bort. Något förvånad såg jag att de hade 5-6 fatöl, bland annat några från Speakeasy som ligger här i San Francisco, så jag passade på att prova deras Big Daddy IPA. Tänk om vilket randomcafé som helst i Sverige hade några lokala mikroöl på kran? Hursomhelst, ölen dracks upp och City Beer slog upp dörrarna så jag travade dit. Vad det verkar så kommer det bli ännu bättre möjligheter till ölshopping senare, och framförallt kommer vi ha bil när vi lämnar SF, så nu var det huvudsakliga målet att plocka upp lite gott att fira in det nya året med. Det slutade med ett mixat sexpack småflaskor och två bombers, nämligen följande.

Midnight Sun Arctic Rhino Coffee Porter
Midnight Sun Cohoho Imperial IPA
Stone/Alchemist/Ninkasi More Brown Than Black IPA
Stone/Baird/Ishii Japanese Green Tea IPA
Stone/Bruery/Elysian La Citrueille Cèleste de Citracado
Dogfish Head Burton Baton
Stillwter/Struise Outblack
Hebrew Bitersweet Lennys RIPA

Efter lunch tog vi oss ut till Golden Gate Park, en helt enorm park med massor av saker att se och kolla på. Inte så mycket öl kanske, men Haight Street slutar i parkens östra ände och dit gick vi förstås sen. Det gamla hippieområdet Haight Ashbury är kul att strosa igenom och när man sedan känner sig lite hungrig och törstig så är det perfekt att droppa in på bryggpuben Magnolia på 1398 Haight Street. Det gjorde också vi såklart, och det var en av resans höjdpunkter än så länge. Det är litet, ihopklämt och med en atmosfär som få svenska pubar kan överglänsa. Jag valde deras hamburgare med gruyere och deras Proving Ground IPA på cask. Ölen var riktigt härlig med massor av röd grapefrukt, tallbar och en lång beska. Precis vad som behövdes till hamburgaren, som kan vara den bästa hamburgare jag har ätit. Själva burgaren, tillagad till medium, hade en rejäl och saftig köttsmak som var det som verkligen glänste, och som tillsammans med gruyeren och IPAn var gudomligt. Pommes friten var gjorda på plats med skalen kvar på potatisen och tillsammans med den vitlöksosande aiolin var de ett perfekt komplement. Efter maten tog jag in en provbricka med sex av deras andra öl som de hade på fat just nu, medan mina kompisar tog in några pints av andra öl. Överlag en bra kvalitet på deras öl, där många var typiskt engelska. Förutom IPAn så var också Prescription, Cole Porter och Stout of Circumstance värda särskilda omnämnanden.

Toronado råkar också ligga på Haight Street och dessutom är det bara nerförsbacke på vägen dit från Magnolia, så vi strosade över dit när vi kände oss klara på Magnolia. Här var det lite mindre folk än gårdagskvällen och återigen lyckades vi precis fånga ett bord. Några fat hade bytts sen gårdagen och framförallt var det Dogfish Head 120 Minute IPA som fångade mitt intresse. En spännande liten skapelse är det verkligen, och jag kan förstå att den inte passar alla. Stor maltsötma och rejäl fruktighet från både jäsning och humlen. En fin öl att avsluta kvällen med, för återigen blev det bara en öl på Toronado. De verkar förövrigt ha öl som t ex Pliny the Elder på mer eller mindra fasta kranar, men vi ska ju upp till Russian River efter nyårshelgen så att pröva Pliny på fat kan minsann vänta lite. Det var allt för nu, efter nyår blir det besök på Moylans, Russian River och kanske Lagunitas, samt ölshopping på Bottle Barn i Santa Rosa och en ölprovning tillsammans med en kille från Ratebeer som ser ut att kunna bli av episka proportioner. Tre av ölen vi ska prova har gult vax, så kan ni få klura lite på vilka det kan vara.

För övrigt så uppdateras det lite mer frekvent på Porterstekens Facebooksida, så häng med där om du vill läsa mer om vad som händer här i Kalifornien.
Jaha, då sitter man på Arlanda med drygt två timmars väntetid tills flyget går, och vad är bättre att fördriva tiden med än att blogga lite? Särskilt nu när det varit tentaperiod och julfirande som gjort att bloggandet fått lida lite de senaste veckorna. Första flygningen går till Heathrow och imorgon flyger vi vidare till San Francisco. Förhoppningsvis hinner vi ta en pint på någon Weatherspoonspub på Heathrow. Har också hört att British Airwyas kör med öl från Fuller's på sina flygningar så man ska väl inte behöva gå törstig på planen heller.

Hursomhelst, nu ska det handla om gårdagen. Juldagen firades med vänner, julfika och några öl som grävdes fram ur källaren. Det kan ju vara bra med lite plats om det följer med lite öl från USA som vill stå till sig ett tag, så lika bra att det säkra före det osäkra.

Jag började med en Kwak som jag lagt ner i källaren mest på kul och trots att det är en stark belgare hade jag inga större förväntningar på positiv utveckling över de knappa två år den legat där. Lite förvånad blev jag då den faktiskt smakade riktigt trevligt, karamell- och frukttonerna hade bundit ihop sig ordentligt och det var en mycket mjukare munkänsla än vanligt. Lagringsvärt om man gillar Kwak i grunden.

Därefter var vi några som delade på en minivertikal av Slottskällans Imperial Stout. Vi hade årgångarna 2009, 2010 och 2011 och här har vi ett öl som verkligen vinner på något års lagring. Stor skillnad mellan årets utgåva och de två lagrade ölen. Mellan 2009an och 2010an var det en betydligt mindre skillnad, men den från 2009 var något bättre trots allt. Betydligt rundare, mer choklad och utan tonen av kallt kaffe som jag tycker den kan ha när den är ung. Jag tycker att det här är en av de bättre lagringsölen i Systembolagets ordinarie sortiment och ett perfekt öl att börja bygga upp sin ölkällare med.

För att bryta av lite så blev det sedan en Girardin Gueuze Black Label (skillnaden på vita och svarta etiketten är att den vita är filtrerad och den svarta ofiltrerad) som hade tre år på nacken. Gudomligt! Väl avvägd syra, sköna fattoner, syrliga röda bär och äppelmust. En riktigt bra lambic och därtill ett riktigt bra lagringsmaterial. Kvällens höjdpunkt utan tvekan.

Den sista ölen blev väl tyvärr lite av kvällens besvikelse. En De Dolle Oerbier som jag haft i källaren i 2 år. En stark, mörk och kryddad belgare kändes ju som ett öl med bra lagringspotential, men den hade blivit lite kärv och var inte alls så trevlig som den är ung. Visst kände man att Oerbier låg där i grunden, men det hade inte hänt mycket positivt med den.

Sådärja, då var det plötsligt bara 1,5 timme kvar till avgång.
Efter ytterligare en avklarad tenta så blev det en liten stund i bastun ikväll, vilket var väldigt skönt nu när den första snön nått Uppsala. I vintertid så är väl en bastu det närmaste man kommer sommar så då tyckte jag det passade alldeles utmärkt med en Jädraöl Trädgårdspilsner som enligt etiketten har en "blommig smak av svensk sommar". Kanske lite paradoxalt då jag druckit, och njutit av, Brooklyn Black Chocolate Stout i en bastu under sommartid, men det har passade riktigt fint. Med tanke på att det är tenta igen på onsdag så var det liksom inte läge för någon stark öl i stor flaska heller.

It's that time of the year again! Eller ja, är man civilingenjörsstudent så händer det förstås fyra gånger om året. Tentaperiod... Första tentan, i organisk kemi, skrevs idag och vad jag kan döma utifrån det facit som lagts upp så gick det riktigt bra för mig. Som vanligt blir det inte särskilt mycket öldrickande (eller bloggande) i tentatider, men just efter en tenta kan man väl unna sig något gott. För att fira av första tentan blev det en stor flaska Old Freddy Walker från brittiska Moor som har stått i min garderob sen sist jag var i Danmark för en dryg månad sen. En porter på 7,5 % som känns lite som en Fuller's London Porter som har gått på, om inte steroider så i alla fall kosttillskott. Samma lena men ändå rostiga karaktär av choklad med 85 % kakao, kaffe, blåbär och björnbär, men med lite mer tryck i smakerna. Lite tyngre, lite intensivare och lite längre mellan klunkarna. Ett värdigt avslut på dagen helt enkelt.

Lite Legend of Zelda: Skyward Sword pressade jag också in, som ni spelnördar säkert förstår utifrån bilden. Riktigt bra spel, men det känns lite farligt att sitta och svinga sin Wiimote vilt åt alla håll när man har ölglas i närheten.
Som en del kanske redan har hört så kommer Sierra Nevada att börja sälja en del av sin öl på burk. Sverigekändisarna Pale Ale och Torpedo Extra IPA blir först ut. Pale Ale kommer på 12 oz (355 ml) medan Torpedon kommer på så kallade "tall boys", burkar med 16 oz (470 ml). De första burkarna verkar komma ut i handeln i USA i februari men redan nu har det dykt upp bilder på hur burkarna ser ut. Riktigt fina, vore grymt att ha tillgång till färska Torpedo på tall boys. Synd att de inte hinner komma ut tills min USA-resa...

Överlag är det många av de större amerikanska bryggerierna som börjar sälja sina öl på burk. Cigar City är på väg att gå över till burkar helt och hållet på 12 oz-sidan och Brooklyn släpper allt fler öl på burk, bland många andra. Det är burkrevolution bland de amerikanska bryggarna helt enkelt.
Julen närmar sig med stormsteg och vad passar då bättre än att komma med några julklappstips såhär mitt under lussevakan (jag ser förresten inte framemot att bli väckt kl 5 imorgonbitti av sjungande damer). Tipsen är för dig som letar efter julklappar till en ö- och matlälskande familjemedlem, vän eller käraste, till någon som behöver hjälp på traven för omvändelse eller kanske till dig själv rent ut av? Eller se det som något du själv kan skriva upp på önskelistan.

Ölkultur på papper och disk - The Brewmaster's Table av Garret Oliver, Tasting Beer av Randy Mosher eller varför inte någon klassisk bok av Michael Jackson? Anpassa nivån på boken efter mottagaren bara. Eller kanske nyutgivna Beer Wars på DVD? Adlibris och CDON brukar vara bra ställen att börja leta på. Här finns några ölboksrecensioner som jag har skrivit, och här är en kortare recension av Beer Wars.


Ölprovning - Många pubar och bryggeriet, samt Systembolaget, anordnar regelbundna ölprovningar. Förutom att de förutom den goda ölen ofta också är väldigt lärorika så är det även trevliga sociala arrangemang. Man lämnar alltid en ölprovning med ett leende på läpparna.

Beer Makers Dinner - För dig som vill ta det ett steg längre än en vanlig ölprovning. Kolla vilka som är på gång i ditt område. För dig som bor i Dalarna kan jag rekommendera att Kopparhatten i Falun anordnar två stycken till våren med Oppigårds respektive Sigtuna, men platserna går åt fort.

Så här såg det ut hos oss i helgen

Chokladfondue - Festligt och syndigt på samma gång! Kan med fördel plockas fram till såväl myskvällen på tu man hand som till filmkvällen med kompisgänget. Det mesta du doppar i chokladen passar perfekt med tyngre mörka öl och sötade lambics. Varför inte pröva att reducera lite öl och blanda ner i fonduen? Billiga varianter finns på t ex Åhlens och har du mer pengar än du kan göra av med så finns det också varianter för många hundralappar.

Digital stektermometer - Alla som tycker om att tillaga stekar och annat kött i ugn behöver en stektermometer. Med en digital sådan kan man dessutom ställa in ett alarm till när en viss innertemperatur är uppnådd, så att man kan njuta av sin matlagningsöl i lugn och ro under tiden köttet steker färdigt och slippa springa och läsa av termometern stup i ett. Finns på t ex Clas Ohlson.

En bra kniv - Med en bra kniv med skönt grepp och skärpa som håller sig så blir matlagningen så mycket roligare, enklare och säkrare. En vanlig kockkniv eller santokukniv i bra utförande behöver alla ha sitt kök. Vill man ge bort något riktigt fint kan man välja en kniv som är smidd i damaskusstål. Tänk bara på att vissa tror att det betyder otur att ge bort en kniv, så om mottagaren är vidskeplig kan det bli ett knivigt läge (sorry, jag var tvungen). För att komma runt det kan man be mottagaren om en krona i utbyte mot klappen.

Resa till en öldestination - För dig som vill spendera lite mer på klappen vill jag föreslå en weekendresa till någon öldestination. Vi har ju väldigt många trevliga ställen såväl i Sverige som runtom i Europa som inte innebär någon alltför lång resa. London, Köpenhamn, Bryssel, Stockholm, Amsterdam, Rom, Prag - Alla kan de erbjuda fantastisk öl och mat tillsammans med intressanta turistattraktioner av det vanliga slaget.

Till sist vill jag bara påminna att det kan vara lite känsligt att ge bort alkohol så tänk igenom det ordentligt om du vill göra det. Kom också ihåg att julen är barnens högtid så njut av julöl och glögg i måttliga mängder.
...Jimmy och Emanuel! En varsin DVD-utgåva av Beer Wars kommer att skickas hem till er i början av nästa vecka. Jag återkommer till er med detaljer. Stort grattis!
En liten påminnelse: Om knappt 8 timmar, kl 22.00 ikväll, är utlottningen av Beer Wars då två lyckliga vinnare blir ägare till ett varsitt ex av Beer Wars på DVD. Missa inte din chans att vinna. Läs mer här.


I våras skrev jag ju om en färdig sataykryddmix som jag tyckte var god och slog de recept jag prövat då man gör det från grunden. Nu har jag hittat ett recept som är bättre! Hemligheten verkar ligga i enkelheten och kanske har det där citrongräset ett viktigt finger med i spelet också. För enkelt, det är det. Jag vet inte hur lätt det generellt är att hitta citrongräs men jag köpte det på lokala Willys. Nedan har jag beskrivit hur man tillagar i ugn, men när det är säsong för det kan man köra dem på grillen, det blir ännu godare. Eller en grillpanna, om man har en sådan.

Satayspett:
ca 500 g kycklingbröst eller fläskfilé (eller andra benfria bitar av kyckling eller fläsk)

1,25 dl kokosmjölk
1 citrongrässtjälk 
3 cm ingefära
2 tsk koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk strösocker
salt och peppar

Jordnötssås:
2,75 dl kokosmjölk (dvs det som är kvar i burken sen marinaden)
100-150 g rostade jordnötter
ca 3 msk röd currypasta
1 lime
2 tsk strösocker
salt (om du använder osaltade jordnötter

Börja med att göra marinaden, gärna några timmar i förväg eller kvällen innan. Skär köttet i mindre bitar. Skala och riv ingefäran. Ta bort det yttersta lagret på citrongräset och skär bort botten. Finhacka sedan den vita delen. Det doftar fantastiskt, som att gnida en färsk citron mot varje näsborre. Blanda samman alla ingredienser i en skål, lägg i köttet och låt marinera i kylskåpet.

När det är dags för tillagning kan du börja med att lägga några grillspett i blöt, så att de inte bränns i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader. Kör jordnötterna i mixern tills de är finhackade. Om du inte har en mixer kan du hacka dem för hand. Om du har en stavmixer kan du köra den i kastrullen när du blandat ihop alla. Om man bara hackar med kniv är det nämligen svårt att få till rätt konsistens på såsen.

Trä på kyckling- eller fläskbitarna på grillspett och lägg på en bakplåtsförsedd plåt. Ställ in i ugnen i 20 minuter. Fortsätt under tiden med såsen, och om du ska servera ris till är det dags att koka det nu så blir allt klart samtidigt. Hetta upp lite av kokosmjölken i en liten kastrull. Rör ut currypastan i kokosmjölken och när det doftar som bäst häller du på resten av kokosmjölken, jordnötterna, pressar i juicen från limen och häller i sockret. Om du använder osaltade jordnötter, ha även i lite salt. Låt det puttra till önskad konsistens, vilket bör vara ungefär när köttet/kycklingen i ugnen är klart. Servera! Ett stalltips från Malaysia är att servera med några skivor gurka - smaskens till satay.

När det kommer till att para ihop detta med öl så är det ganska "ljusa" kryddiga och svagt sötsyrliga smaker vi jobbar med. Koriander, spiskummin, citrongräs och ingefära i marinaden samt lime och currypasta i såsen. Som gjort för en wit, tycker du inte? Med en wit harmonierar vi med koriandern och citrustonerna från limen och citrongräset (som även är en ingrediens i de flesta currypastor) samt att ölets och matens lätta sötsyrlighet möter varandra. Den lätta, friska och spritsiga ölen passar även bra för att skölja ner den lite feta såsen (jordnötter och kokosmjölk är ju inget för viktväktare) och rensa gommen. Den undviker även att krocka med chillihettan eftersom den saknar beska och alkoholbett.
Jag valde Blanche des Honnelles från Abbaye des Rocs, som finns att beställa på Systembolaget, antingen per låda eller som del i ett mixpack som de snälla killarna på Brekeriet satt ihop åt oss konsumenter. Det är vad bryggeriet själva kallar en dubbel wit, då den ligger på 6 %. Jag tycker att den extra alkoholen hjälper den att komma upp i rätt slagstyrka för att ta sig an den här rätten. En perfekt matchning som jag direkt känner att jag vill återkomma till. Vill man ha något mer lättåtkomligt så lär även Hoegaarden funka, men just eftersom den är lite lättare i kropp och styrka så tror jag att den hamnar ett snäpp under Honnellen. Tysk veteöl skulle även kunna funka, även om man inte får riktigt samma harmoni i kryddorna. Välj då gärna Schneider Mein Grünes som även den har lite mer tryck än sina konkurrenter.
En modern klassiker för den amerikofila ölnörden skulle man väl kunna kalla den. Beer Wars alltså, filmen som i dagarna släpps i Sverige genom Despotz Media. Förresten har du väl inte missat att jag lottar ut två ex av filmen? Läs mer här för att delta i utlottningen.

Beer Wars handlar i mångt och mycket om de olika problemen och utmaningarna som nya aktörer på den amerikanska ölmarknaden ställs inför. Det finns en klar vinkling för de små spelarna och mot de stora drakarna, men detta synsätt är väl knappast något nytt för en ölentausiast. Inte ens för en svensk sådan. Däremot går den in på många aspekter som man som svensk inte tänker på, kanske framförallt eftersom vi och våra små ölaktörer inte har samma problem eftersom vi har ett alkoholmonopol i Sverige. The three tier system, att få hyllplatser och att hitta investerare. Något annat som kanske inte riktig finns här är deras lLobbying för att bevara eller ändra märkliga lagar.

Många kända craftbeeransikten syns genom filmen, som t ex Jim Koch som grundade Boston Beer (Sam Adams) och Greg Koch som grundade Stone, men framförallt följer filmen Sam Calagione från Dogfish Head och Rhonda Kallman bakom New Century Brewing i deras kamp för att etablera sig på marknaden. Kvinnan bakom själva filmen, Anat Baron, tar oss också med på blindtester av Bud Light, Millers Light och Coors Light, till ölkonferenser och till ölhyllorna på mataffärerna.

Filmen ger en överskådlig bild över ölsituationen i USA, som består av så mycket mer än bara ölet i sig självt. Tyvärr känns filmen lite ofokuserad och det blir aldrig särskilt djupgående och man vill ha mer av allt. Men så är den också en och en halv timme lång så det vore kanske svårt att klämma in mer utan att bli för lång för en vanlig dokumentär. Jag tycker att den är en sevärd film för alla ölnördar, även om den i slutändan inte är en toppfilm.

Format: DVD
Längd: 1 h 29 min
Språk: Engelska
Undertexter: Svenska, danska, norska och finska
Releasedatum (Sverige): 07/12/2011
Ursprungligt utgivningsår: 2009
Svensk distributör: Despotz Media

Återigen, missa inte att du kan vinna ditt exemplar av den här filmen här och på några andra ölbloggar.
Om det är en film man ska se som ölnörd så kan det gott och väl vara Beer Wars, filmen om den något märkliga ölsituationen i USA. Som tur är så släpps den på DVD i Sverige imorgon så att även vi svenska ölnördar kan ta del av den (utan att behöva gå den olagliga vägen). För att lansera filmen har Despotz Media skickat ut några ex till ett gäng ölbloggare för utlottning och så även till Portersteken.

Allt du behöver göra för att delta i utlottningen är att skicka ett mail till portersteken@gmail.com och berätta vad du vill läsa mer av på bloggen. Mer mat, mer intervjuer, mer nyheter, mer vad som helst - you tell me. Det kan vara hur kort eller hur långt som helst. Kom ihåg att sätta "Beer Wars" som ärende i ditt mail. De deltagare som gillar Portersteken på Facebook kommer att få en extra lott i dragningen, så maximera dina vinstchanser och gå in och gilla på en gång. Två exemplar av filmen är uppe för utlottning och lottningen sker på söndag den 11/12 kl 22.00. OBS! Man måste vara minst 18 år för delta i utlottningen.

Filmen kommer att recenseras här på bloggen ikväll eller imorgon så håll utkik!
Bakom all god öl och mat kanske ni anar några filmer som ligger och lurar? Javisst, det är ju Beer Wars som har Sverigerelease i veckan. Portersteken har fått några ex som kommer att både lottas ut och recenseras inom de närmsta dagarna. Jag kan redan nu säga att om du vill vinna en så kommer det vara en fördel att gilla Portersteken på Facebook. För er som bor i Stockholmstrakten kan vi även tipsa om att det är releasefest på Sorbon på onsdag, bl a med Manker bakom spakarna.

Men nu var det ju mat och öl, inte film, vi skulle prata om. Chili con carne är ju en himla lätt rätt att slänga ihop och går att variera mer än ett äventyr i Skyrim. Jag gjorde en ganska straightforward variant ikväll men piffade upp det hela med en Brewdog/Mikkeller I Hardcore You till. Ingen öl i grytan den här gången, men släng i nån deciliter mörk lager tillsammans med tomaterna om du vill få en mustigare smak.

Dubbel-IPAn hittar sitt maltigare alter ego tillsammans med denna rätt. Missförstå mig inte, humlen finns kvar i full kraft men maltkroppen växer och tar mer plats i rampljuset. En avrundad, mjuk maltsötma är det första som slår en, sen kommer humlen med en oväntad glidtackling på smaklökarna och till sist väcks chilin till liv och bränner till lite extra. Precis vad jag vill ha, men jag gillar lite extra krydda. Det här är inte en kombination för dig som inte gillar en gnutta extra chilisting. Om du redan druckit upp alla dina I Hardcore You så finns ju vanliga Hardcore samt Sierra Nevada Torpedo i ordinarie sortimentet. Om du är känslig för humlefärskhet ska du dock se upp med Torpedon just nu då det verkar vara rätt gamla flaskor på hyllorna. Vill du ha något mindre aggressivt i glaset men fortfarande med en humlekick, kör på Oppigårds Amarillo. Vill du ha något utan humlefokus? Testa Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, garanterad succé.

För er som vill laga chili con carne men inte har något eget favoritrecept så kommer mitt här:
ca 500 g nötfärs
ca 400 g kokta bönor, t ex små vita eller black eyed
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
2 gula eller röda lökar
2-3 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 torkad röd chili alternativt chilipulver efter smak
1 köttbuljongtärning eller 1 msk fond
salt och peppar
matfett

Hacka lök och vitlök och fräs i lite matfett i en gryta. Skär under tiden paprikan i små bitar och hacka chilin. Lägg i paprika, chili och köttfärs i grytan och fräs tills all köttfärs fått färg. Häll i alla resterande ingredienser förutom bönorna och låt koka upp. Låt det sedan puttra på medellåg värme i ca 20 minuter eller tills du tycker grytan fått lagom konsistens. Släng i bönorna sista minutrarna så de får upp värmen. Servera med ris och någon skiva gott matbröd eller med nachochips och riven ost.
Man har ju sedan ganska länge tillbaka kunnat beställa varor ur Systembolagets beställningssortiment online i deras E-beställningstjänst. Nu utökar de tjänsten till att från och med första februari även göra det möjligt att beställa varor som endast släpps i vinkällarbutikerna (T7) hemma från datorn. Läs mer här om den utökade e-beställningen här.

Nog för att man ju i stort sett alltid är på Systembolaget på släppdagarna ändå för att köpa de öl som kommer i T5 och lika gärna kan lägga eventuella T7-beställningar i butiken när man ändå är där, men detta är ju ytterligare ett steg i rätt riktning för Systembolaget. Jag hoppas att de i framtiden utökar till att omfatta alla nyheter och till slut hela sortimentet till och med.