15 liter suröl på en kväll: Galet? Jodå, lite smått sådär. Kul? Så innåt. Gott? Det kan du hoppa upp och sätta dig på.
Micke, Hasse, Jag, Johan och Mattias åkte ut till de två sistnämnda brödernas sommarstuga utanför Östhammar för att fira Johans födelsedag med bland annat en ”liten” surölsprovning. Så liten var den förstås inte, den bestod av 13 stora och 14 små flaskor vilket totalt alltså blir 15 liter och 27 olika suröl. Sju gueuze (varav en torrhumlad), sex kriekar, tre framboise, tre övriga fruktöl (blåbär, svarta vinbär och merlotdruvor), en faro, en oblandad lambic och sex övriga amerikanare. Vi satt ute på altanen och provade oss framåt i uppställningen från middagen tills långt in på småtimmarna. Härligt att kunna sitta utomhus och prova öl nattetid, dessutom ackompanjerade av råbockarnas bröl.
Kvaliteten var överlag riktigt hög med några riktiga godbitar och endast några få bottennapp. De amerikanska inslagen från Lost Abbey, Cascade och Russian River stack ut från mängden med sina lite fylligare och rundare kroppar och hörde till kvällens favoriter. Den mest hajpade och svåråtkomliga ölen lär ha varit Cantillon Blåbär, men ingen tyckte årets batch levde upp till hajpen. Dåligt år eller behöver den bara lite mer tid? Jag har själv aldrig provat den förut men Micke tyckte att förra årets batch var bättre.
Vi noterade snabbt att syran i de olika ölen var helt olika. Vissa öls syrlighet kom direkt men försvann snabbt, andra kom smygande och attackerade på med full kraft på slutet. Några fick det att vattnas ordentligt i munnen medan någon annan var närmast uttorkande. Ibland var syran stark och frän och i andra fall var den rund och mjuk. Otroligt hur stor variation det kan vara på bara en sån grej som syra i öl.
Omkring halv fyra på morgonen kastade vi in handduken trots några kvarvarande suröl. Inte för att vi kände oss fulla utan för vi helt enkelt var för trötta och möjligen för att smaklökarna blivit lite väl slitna av all syra. Alkoholmässigt låg nämligen de flesta öl kring 5-6 % och toppade på 8 % så med tanke på vilka styrkor vi brukar kunna snitta på våra provningar var ju detta rena lättölsprovningen. Morgonen efter kändes inga krämpor från alkoholintaget, endast en något oväntad smak av brett som låg och lurade i gommen. Vi hade funderat lite på hur magen skulle reagera på så mycket suröl, men det var ingen som led av det.
Utöver detta låter jag nog bilderna tala för sig själva. För fler bilder och lite omdömen kan man spana in Mickes blogg Sour and Hops där han lagt upp ett inlägg om kvällen.
Ny rundtur berättar Münchens ölhistoria
12 timmar sedan
apropå suröl. Här ett tips på ett suröl som Systembolaget aldrig började sälja... men den finns i butik: http://www.bugburger.se/politik/se-men-inte-kopa-har-ar-olet-aardvark-livsmedelsverket-stoppade-idag/
SvaraRadera