Sommarens första riktiga åskväder har just passerat. Kanten på verandan är fortfarande blöt och det droppar lite lätt från takrännorna och träden. Stora delar av himlen är åter blå. Jag sitter ute på veranden och andas in den härligt friska luften som kommer efter ett rejält skyfall. För att ackompanjera allt detta gick jag ner i källaren och rotade lite och bestämde mig till slut för en Orval.

Min flaska är buteljerad 29 april 2009 och jag köpte den i mars 2010. När jag drack Orval för första gången så blev det faktiskt den första öl jag betygsatte på Ratebeer. Jag prövade även en sex år gammal flaska när jag var på Kulminator förra våren, så jag kan nu jämföra den två år gamla flaskan med en anteckningarna och minnena av en hyfsat färsk och en sex år gammal.

Precis som de andra årgångarna så skummar den ordentligt och jag får lov att hälla upp den i flera omgångar.  Vid sista upphällningen följer lite jäst med och vätskan i glaset blir både mörkare och grumligare, och det är rätt så rejält med jäst kvar i flaskans botten. Doften är lite kittlande med en lite syrlig fruktig touch och med tydlig brettkaraktär, inte helt olik en lambic. Kolsyran gör att det spritter till i gommen men själva smakerna är ganska avrundade, innan en lite spretigare brettkaraktär tar över eftersmaken.

I jämförelse med en färsk Orval så har den på två år blivit klart rundare i vissa delar av smaken medan andra fortfarande är härligt aggressiva. I mitten kommer en snabbt passerande sött fruktig ton men sedan blir den väldigt torr i smaken. Den är inte längre så kryddig som en färsk är och den har också tappat sin humlekaraktär helt och hållet. Den här såväl som den färska och den sexåriga har en lätt syrlig touch i smaken utan att vara sur.

Det händer mycket mer, rent smakmässigt, de första åren av lagring. Smakskillnaden mellan den sexåriga och den här är nämligen inte alls lika stor som mot en färskare. Den skillnad som jag upplevde var att brettkaraktären utvecklats ännu mer i den sexåriga så att den verkligen får en bondgårdsdoft, samt att de övriga smakerna rundas av ännu mer.

Orval är ju en rätt speciell öl som de flesta antingen hatar eller älskar. Hör man till de senare så tycker jag definitivt att det är en öl som man bör pröva att lagra. Under den första tiden händer som sagt ganska mycket så köp ett gäng flaskor så att du kan prova en var tredje månad eller så under de första 1,5-2 åren och sedan en om året i något år till.
Stockholm Beer & Whisky Festival går av stapeln för 20:e gången i höst och kommer vara större än någonsin med nya Hall II. Vad skulle kunna vara ett bättre tillfälle att för första gången någonsin ordna en ölbloggarträff på en svensk ölmässa? Nä, det finns inget bättre tillfälle såklart. Förra året var vi några som på ett spontant initiativ av Pelle träffades i avdelningen som kallades för Snickeriet, men i år tycker jag att vi borde försöka träffas under mer ordnade former.

Jag har därför varit i kontakt med arrangörerna om att ordna något för oss ölbloggare och de är positivt inställda till idén. Ingenting är fastställt än, men om det blir av så kommer det högst troligen att bli på någon av torsdagarna som ju trots allt är de bästa dagarna att vara där på om man vill prata med bryggare, utställare och annat branschfolk och därför de dagar då jag räknar med att flest ölbloggare kommer att vara där. Min grundidé är att vi ska få ett separat rum reserverat för oss i en timme eller två där vi kan samlas, träffas och prata med varandra, kanske med en blindprovning eller annan mindre aktivitet. Om du har några förslag kring detta så får du gärna maila det till mig på portersteken@gmail.com.

Så fort alla detaljer har spikats kommer det mer info här på bloggen, så håll utkik om du är sugen på en ölbloggarträff på SBWF.

Stockholm Beer & Whisky Festival går i år av stapeln 29/9-1/10 & 6-8/10. Biljetter kommer (de har inte släppts ännu) man att kunna köpa på Ticnet för 199 kr (plus ev serviceavgift) vilket inkluderar entré, provningsglas som man får behålla samt fritt deltagande på Ölskola I, i mån av plats. Nytt för i år är att dryckesklubbar kommer att kunna köpa biljetter till rabatterat pris till torsdagarna. En lista på utställarna på årets festival hittar du här.
Idag är en av de mest hajpade releasedagarna på den här sidan Atlanten. Idag släpptes nämligen årets Cantillon Blåbär på Ölbutikken, ölet som är den högst rankade* fruktlambicen på RateBeer. Av de 400 litrarna ursprunglig öl så "åts" 100 liter upp av blåbären och ytterligare 30 liter försvann i jäsning och pga yttre omständigheter, så i år blev det bara 270 liter färdig produkt. Dessa dyrbara droppar har man buteljerat på 200 stora flaskor (75 cl) och resten på småflaskor (37,5 cl), vilket jag får till att det borde bli 320 småflaskor.

Alla stora flaskor och lika många små flaskor släpptes för försäljning på Ölbutikken med en limit på en stor och en liten flaska per person, för 240 respektive 120 danska kroner styck. Trots dessa priser och begränsningar så är det folk som kör såväl från Stockholm som från Bryssel bara för att få tag på sina två flaskor. De resterande småflaskorna då? Några kommer att säljas på Mikkeller Bar och resten kommer att finnas till försäljning på Ölbutikken för att drickas på plats. Med detta tänker de att även de som inte har en möjlighet att åka ner idag i alla fall kan få möjligheten att prova den, för de 200+200 flaskorna för vanlig försäljning lär ta slut idag. I skrivande stund har de haft öppet i drygt tre timmar så det är nog inte många flaskor kvar nu.

*Av de som fortfarande är i produktion. Räknar man med pensionerade öl så är den "bara" på andra plats, efter 3 Fonteinen Framboos.
Jag tänkte bara passa på att önska alla en glad midsommar. I vanlig ordning ligger hotfulla moln över himlen och yr utlovar 0-1,4 mm regn i Falun. Svensk sommar när den är som bäst! När inte vädret drar fram sommarkänslan så kan man ju försöka med lite öl istället. Jag tycker att saisons är väldigt somriga så jag drar fram en Hennepin till kvällen, den borde ju även passa bra till sommarmaten.

Glad midsommar!
Ni trodde väl inte att shoppingen på Ölbutikken och ölbytet i Odense var de enda öl jag införskaffade under denna Danmarksresa? Nä, klart man passar på att köpa lite nya öl när man får tillfälle. Danmark är väl troligen ett av världens bryggeritätaste länder räknat per capita och de importerar massa roliga öl som inte hittar hela vägen till Systembolagets hyllor. Så det blev några besök på Vinens Verden och HJ Hansen i Odense samt på en vanlig mataffär i Esbjerg för lite shopping. Följande öl inhandlades:

Southern Tier Choklat, Grassroots Seasoned Veteran, Evil Twin Cat Piss, Evil Twin Disco Beer, Stille Nacht 2007, Dark Horse Tres Blueberry Stout och Grassroots/Stillwater/Mikkeller Gypsy Juice.

Fanö Vestkyst, Skälskör Original Stout (från Harboe), Skovlyst Bögebryg och Vestfyen Pale Ale.

Stone Imperial Russian Stout, Founder’s Dry Hopped Pale Ale, Green Flash Stout, Mikkeller Porter, Porterhouse Celebration Stout och Alesmith Speedway Stout.

Så massor av öl blev det och trots att en hel del av dem dracks i Danmark så blev det 17 flaskor att släpa med hem i en rullväska med halvtrasigt hjul. Jag har nu fått ihop Stille Nacht från 2004, 2005 och 2007 samt att jag har från 2009 som släpptes i vintras på Systembolaget, så där blir det en liten vertikalprovning någon gång. Samma sak är tänkt med Bigfoot 2007 som får provas mot förra årets och årets släpp.

Speedway Stout och Stone IRS är två smått legendariska öl som jag väldigt länge har viljat pröva och att de ligger på sjätte respektive tjugoandra plats på RateBeers lista över de högst rankade ölen gör ju inte utgångsläget sämre.

Seasoned Veteran är en "amerikansk saison" som bryggdes för att fira att Ungstrup nått 20 000 ratings på RateBeer. Den är brygd med honung och massor av amerikansk humle och smakar riktigt gott. Len och ljuv honungssötma, saisonens kryddighet och den amerikanska humlens fruktighet når ett sjujäkla fint och intressant samspel. Köp den om ni ser den, jag ångrar lite att jag inte köpte med mig några flaskor hem.

Bögebryg har ingenting att göra med det som en svensk lätt kan tro att det handlar om utan namnet syftar på bokträdet. Man har nämligen bryggt ölen med någon sorts bokextrakt, samt en dos cascade. Trevligt öl faktiskt, lent och fint med många subtila smaker med bland annat en mjuk träton och en nyans av rök, innan det hela avslutas med en lätt citrustouch. Fanö ligger precis utanför Esbjerg så jag ville passa på att pröva något därifrån när jag var i Esbjerg och deras Vestkyst visade sig vara ett bra val, en mycket trevlig APA/IPA med en lagom humledos. Påminde ganska mycket om hur Oppigårds brukar utforma sina humligare öl.
Jag har genomfört mitt första regelrätta ölbyte. Inför min resa ner till Odense för att hälsa på min flickvän, dit jag just anlänt, fick jag genom RateBeer kontakt med en kille här i Odense som ville byta till sig lite öl som jag hade. Vi mailade lite fram och tillbaka och kom överens om vad som skulle bytas mot vad. Dealen var att jag skulle ge honom två flaskor av Slottskällan Kloster, folkölsvarianten av Pilsner Urquell och några öl som han inte rateat förut som jag fick välja själv. Dessa blev Sigtuna Summer IPA , Brewdog Hardcore IPA (som jag ”råkat” få en flaska för mycket av) och som en minibonus slängde jag in en burk Pistonhead Cruisin’ Lager som jag tyckte var överraskande bra och för en gångs skull med märkbar amerikansk humle. I utbyte mot dessa fick jag en Sierra Nevada Bigfoot från 2007, en De Dolle Stille Nacht från 2004 och en Struise Pannepot Grand Reserva 2005.


Vi skulle mötas på tågstationen i Odense och för att byta våra öl. Mitt tåg blev försenat (det är tydligen inte bara SJ som sysslar med sånt) och då han bokat upp sig på annat så hade han inte tid att vänta. Efter många om och men lyckades vi slutligen mötas vid Vinens Verden i Odense idag, min sista dag här, för att byta våra öl. Det blev lite allmänt ölsnack också och så bestämde vi att vi skulle fila på en ny trade tills jag åker ner till Odense igen i slutet av juli.

Om du är ute och reser och har möjlighet att ta med några flaskor i väskan så rekommenderar jag verkligen att kika runt lite och se om du hittar någon som skulle vilja byta lite öl med dig. Det är ett kul komplement till den vanliga ölshoppingen. På RateBeer behöver man vara premiummedlem (vilket kostar omkring en hundralapp per år) för att kunna lägga upp en lista med vilka öl man har, vad man letar efter och för att lämna feedback efter utfört byte, men man kan förstås hitta bytesmöjligheter även utan detta. Jag har fått uppfattningen att hela ölbytesgrejen är ännu större på BeerAdvcocate, dock har jag ingen koll på huruvida man behöver någon form av premiummedlemskap där för att lägga upp önskelistor osv.
Idag släppte Jeppe releasedatumet för årets batch av Cantillon Blåbär. Nästa lördag släpps den på Ölbutikken i Köpenhamn. Jag åker hem från Danmark på onsdag. Irriterande nära...
Trots att jag vid det här laget har varit i Danmark ett flertal gånger sen jag blev ölnörd har jag aldrig lyckats gå till Ölbutikken. Jag har alltid lyckats vara i Köpenhamn på de dagar då de har hållt stängt. Nyligen flyttade de butiken till Istedgade 44 och i samband med det, eller åtminstone tidsmässigt i närheten av det, så började de också hålla öppet fler dagar i veckan och har numera öppet tisdag-lördag. Så när jag åkte till Odense igår hade jag sett till att ha lite tid över i Köpenhamn för att hinna gå dit.

Trots att tåget såklart var 25 minuter försenat (5 minuter för lite för att få någon ersättning på restidsgarantin dessutom) så hann jag gott och väl med ett besök. För er som aldrig varit i närheten av Istedgade så kan man väl säga att det är lite av Köpenhamns Red Light District, kantad av diverse porrbutiker. På den 600 meter långa promenaden från tågstationen till Ölbutikken fick jag faktiskt bara ett sexerbjudande (och sen en gång till på vägen tillbaka). Märkligt ställe att ha en ölbutik kan tyckas men när man väl är inne i butiken så har man glömt bort det helt och hållet. Själva butiken är inte mer än kanske 15-20 kvadratmeter med några få kylar och hyllor, men det som finns att hitta där skriker kvalitet.

Jag visste redan i Katrineholm att vi skulle bli försenade så för att spara tid i Köpenhamn satt jag på tåget och kollade in vad jag ville köpa för något på deras hemsida. Lite tråkigt att inte ha utrymme för att spontant hitta saker när man är i butiken, men tryter tiden så tryter tiden. Resultatet av min shopping blev följande.




Duck-Rabbit Porter, Three Floyds Gumballhead, Three Floyds Alpha King, Port Brewing Mongo IPA, Emelisse Black & Tan Bowmore BA, Goslarer Gose Hell, De Dolle Stille Nacht 2005, Struise Black Damnation III och Left Coast Hop Juice.

De första tre dracks igår kväll på en liten knytismiddag för att fira att danskarna skrivit sin sista tenta och fått sommarlov (och den stora festen kommer ikväll). Portern var torr och trevlig men något tunnare än vad jag föredrar. Till chokladkakan vi åt efter maten lyfte den sig dock. De två ölen från Three Floyds har jag länge viljat pröva och visst var de mycket goda men för omkring 60 kr styck är de inte värda att köpa igen. Hade jag bott i USA och hittat sexpack nära mig så hade jag druckit dem hela tiden.

Mongo och Hop Juice är väl lite småhajpade IPA/DIPA som jag också gärna ville pröva. Kanske blir till en Uppsalaprovning i sommar? Black & Tan från Emelisse är en blandning av deras imperial stout och triple-IPA som legat på Bowmorefat. Jag har gillat det jag druckit från Emelisse tidigare och det här låter ju spännande. Gose är en gammal ölstil från Leipzig med bland annat salt i (och därmed en tysk öl som bryter mot Reinheitsgebot. My god! Ärligt talat så har jag vissa tvivel om att det verkligen är gott men jag vill verkligen passa på pröva en öl av stilen när man väl får chansen. I Black Damnation-serien har jag bara druckit tvåan tidigare och även om jag inte direkt har något hopp att om att prova alla öl i serien så provar jag gärna fler så trean var ett givet köp. Till sist så håller jag på och samlar på mig några äldre årgångar av Stille Nacht för en vertikalprovning, vilket förklarar köpet av den. Jag tror att jag kommer få tag på två till årgångar senare idag.
Jag fick en liten pressrelease till inboxen så jag tänkte att jag gott kan slänga upp informationen här också. Det rör sig om ett nytt bryggeri vid namn Kallholmens Maltbryggeri som ska börja byggas nästa vecka och leverera egen öl med start i augusti. Det ska byggas i Kurjovikens marina i Skelleftehamn utanför Skellefteå. Det kryllar väl inte direkt av mikrobryggerier i Västerbotten, eller i Norrland överhuvudtaget, men nu kommer det alltså ett nytt. Mycket trevligt att ölkulturen sprider sig norrut i landet också.

Pressreleasen är inte helt tydlig på den punkten men det verkar som att de förutom att brygga egen öl även ska importera öl med egen etikett. Med tanke på att bryggeriet ska ha en tydlig tjeckisk inriktning så antar jag att importölen också är tjeckisk. De verkar nämligen gå all-in på det tjeckiska då jag tolkar det som att de importerar sitt bryggverk från Tjeckien, använder tjeckiska bryggmetoder och importerar tjeckiska ingredienser. Deras grundsortiment kommer förutom den importerade ölen att bestå av Levande Lager och Levande Ale, där de satt ett första produktionsmål på 50 000 - 70 000 liter om året.

För mer information rekommenderar jag en titt på deras hemsida. Som sagt, riktigt kul att det öppnar nya mikrobryggerier längre norrut i landet också. Jag önskar Kallholmen ett stort lycka till!
Alright, Koff Porter finns inte på Systembolaget så man får nog ta sig till Finland för att hitta en flaska. Vilket jag gjorde förra våren, precis efter att jag startade den här bloggen faktiskt. Då köpte jag två flaskor, drack den ena och la undan den andra i källaren. Det är alltså den senare som jag smaskar i mig i skrivande stund. Jag har inte varit i Finland sen dess så jag har ingen färsk flaska att jämföra med men jag har kvar anteckningar sedan jag drack den första flaskan. Koff Porter är förövrigt en baltic porter på 7,2 % från Carlsbergägda Sinebrychoff, som bland annat står bakom märkena Koff och Karhu.

Vad har då hänt efter 15 månader i perfekta lagringsförhållanden? Jo, den har rundats av och blivit mycket lättdrucken men samtidigt har en del av dess subtila komplexitet försvunnit. Fruktigheten har avtagit och istället har en lätt knäckebrödston dykt upp. Den har fortfarande en läcker karamellton men den har gått från att ligga närmare bourbon till att bli mer åt fudgehållet. Lätt kaffe och bitter choklad finns fortfarande kvar, tillsammans med en tydlig rostad ton som dock inte tillåts dominera över de andra smakerna.

Koff Porter var bra då och den är bra nu. Den har tappat vissa smaker och utvecklat några nya. Jag skulle nog vilja vara lite tråkig och säga att det är lika gott nu som då, men på ett annat sätt. Värt att lagra? Ja, det tycker jag för det är spännande att uppleva dess förändring. Om man nu har vägarna förbi Finland och kan få tag på några flaskor alltså.
Oppigårds Amarillo på en hylla på Systembolaget. Det har man sannerligen längtat efter sedan förra våren tog slut och Amarillo Spring försvann ur sortimentet. Bilden är tagen på Systembolaget i Falun som faktiskt tog in Amarillo i sitt lokala val direkt när den släpptes i T9. Den verkar ha sålt som smör också, vid två tillfällen då jag varit förbi har den stått som tillfälligt slut.

Än så länge verkar det endast vara ett tjugotal butiker, varav mer än hälften i Malmö och Stockholm, som tagit in den på hylla. Tjatar man på och beställer den lite då och då så lär den ju dock hamna på hyllan till slut. Jag ska göra mitt för att se till att något bolag i Uppsala tar in den om de fortfarande inte gjort det efter sommaren när jag kommer tillbaka.
När jag klev in i matkällaren för att välja ut en öl till kvällens middag, lammstek och varm färskpotatissallad, så hade jag siktet på något som en red ale eller en IPA. Men så såg jag en flaska Boon Kriek Mariage Parfait stå där bland alla amerikanska öl och tanken slog mig direkt. Varför inte pröva? Alla red ale och IPA fick stå kvar bland hyllorna och istället följde en kriek med upp till middagsbordet. Visst hade jag ett resonemang i mitt eget huvudet om varför det borde funka, men samtidigt var jag lite nervös eftersom jag aldrig prövat en liknande kombination förut.

Kombinationen visade sig bli alldeles utmärkt! Resonemanget jag fört i mitt eget huvud visade sig stämma, det vill säga att körsbärs- och mandelsmakerna gifter sig alldeles utmärkt med möra gotlandslammets blandning av mjukare köttsmak och drag åt vilt. Även till potatissalladen funkade det fint faktiskt.

Potatissalladen gjordes genom att koka färskpotatis och under tiden skiva en rödlök riktigt tunt samt strimla några salladslökar och grovhacka lite kapris. Direkt när potatisen var färdigkokt halverades den och blandades med grönsakerna, samt blandades med lite dressing gjord på rödvinsvinäger, olja, salt, peppar och färsk timjan. Enkelt, fräsch och somrigt!

En varnings finger ska dock höjas. Krieken är rätt rejält syrlig och med en för stor klunk öl så tar syran över hela munnen och slog ut de harmonier som annars bildades mellan mat och öl, så det gällde att klunka med måtta. Råkade man ta lite för mycket var det snabbt åtgärdat med en tugga på brödskivan. Så länge man höll sig i skinnet och inte tog för stora klunkar var kriek och lamm alltså en alldeles jättetrevlig kombination.

Enda frågan som återstår för mig är om denna ljuvliga sommarkväll ska föräras med något amerikanskt eller om det ska bli att köra igenom IPA is dead?
En platt tårta var det ja
Nu när sommaren, skolavslutningar och studenten närmar sig med stormsteg tänkte jag dela med mig av ett litet tårtrecept som är otroligt enkelt att svänga ihop och dessutom väldigt somrigt. I stort sett gör man en gigantisk havrekaka som botten och har på grädde, vaniljvisp, frukt och bär.

För att göra botten behöver du:
100 g smör
3 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl socker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, häll det över havregrynen och låt det svälla en stund. Blanda i vetemjöl, socker och bakpulver och rör om. Allra sist blandar du ner ägget. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. Bred ut smeten så den blir rund och 4-5 millimeter tjock. Den kommer flyta ut något i ugnen så oroa dig inte över att den känns för liten till ytan. Grädda i ugnen i 12-15 minuter, tills den börjar bli gyllenbrun i kanterna. Ta ut och låt svalna.

Vispa 2 dl grädde och 2 dl vaniljvisp. Bred först ut ett lager med grädde på tårtbotten och bred sedan ett lager vaniljvisp ovanpå grädden. Sedan är det bara att dekorera med rikliga mängder frukt och bär efter eget val. Vi brukar alltid ha någon typ av fastare melon, physalis, kiwi och passionsfrukt och sedan varierar vi med något bär, t ex hallon, jordgubbar eller vinbär och kanske lite vindruvor. Det här gör man såklart helt efter egen smak, ett tips är dock att det blir som godast om man tar med en del lite syrligare frukter eller bär så att man får en ordentlig syrlig touch på tårtan.

Till detta kan man till exempel pröva att dricka porter/stout (med eller utan imperial-prefix), barley wine eller fruktlambic. Med en stout eller porter så kommer kombinationen bygga på en fin brytning mellan det rostade och chokladiga i ölen och det fruktiga och syrliga i tårtan, ungefär på samma sätt som kaffe ofta passar bra till efterrätter. Ett barley wine, helst i engelsk stil då jag inte tror att en amerikansk beska gör sig särskilt bra här, bygger mer på att man matchar sötman och bygger harmonier på fruktigheten. Personligen tror jag att det allra bästa är en ordentligt fruktig kriek, t ex Boon Kriek Mariage Parfait som nyligen kom på bolaget eller en Cantillon Lou Pepe Pure Kriek om man råkar ha en sådan liggandes i förrådet. Syra i drycken dämpar syran i maten och vice versa medan den intensiva fruktigheten och den lite lyxiga mandelton man ofta hittar i dessa öl går riktigt fint med tårtans smaker.
Så var nationaldagen nästan över och jag har som vanligt inte firat den något särskilt. Eftersom jag ändå har sommarlov innebär det inte ens en extra ledig dag. Men jag tänkte att jag i alla fall kunde ta en svensk öl så här på kvällskvisten efter en dag med strålande sol och valet föll på Kosacken från Hantverksbryggeriet som jag haft liggande i källaren sen...ja, nu fick jag lov att tänka efter, men någon gång förra vintern tror jag att jag köpte den när jag hade vägarna förbi Västerås.

När jag satt och sippade på den till ett halvslött TV-tittande så slog det mig: Sverige är ett ganska bra land att leva i, även som ölnörd. Nya öl ramlar ständigt in hos Systembolaget, krogar med kvalitetsöl i utbudet blir allt vanligare och framförallt så har vi massor av riktigt duktiga bryggerier. Faktum är att om man ser till antalet bryggerier (nu pratar jag inte bara om mikro) per invånare så ligger vi på nästan samma nivå som USA. Inte så illa pinkat! Våra mikrobryggerier växer och växer och det öppnas nya hela tiden. Ölfestivalerna blir fler och fler och besökarsiffrorna slår nya rekord varje år.

Vi har det ganska bra här ändå. Så därför säger jag, dagen till ära: Grattis Sverige!
Nu under helgen har Rockstad Falun gått av stapeln på Lugnets skidstadion i Falun, några hundra meter från mina föräldrars hus där jag bor nu under sommarlovet. Precis som förra året kom några amerikanska Sabatonfans över till Falun för att gå på festivalen så jag mailade dem och undrade om de kanske hade plats i resväskorna för lite amerikansk öl till mig, och visst hade de det.

Så i torsdags var jag och plockade upp Jim och Glory på tågstationen och skjutsade dem till deras bed & breakfast. De bor strax utanför Orlando så de var och handlade på Knightly Spirits. Genom deras hemsida och ratebeer så lyckades jag knåpa ihop en liten önskelista på fem flaskor. De hade dock hittat ännu mer plats i resväskan och plockade med sig tio flaskor åt mig.
Highland Gaelic Ale, Sierra Nevada Ovila, Bell's Expedition Stout (x2), Cigar City Maduro Brown Ale (x2), Cigar City Jose Marti American Porter (x2), Fort Collins Chocolate Stout och Yuengling Black & Tan. Inte så dumt. När de hade handlat hade de köpt sexpack av det mesta för att pröva dem själva också hade överlag varit väldigt nöjda. De var särskilt förtjusta i Ovila. Kul att man kan sprida lite ölintresse på så vis också.

Hon som drev bed&breakfast-stället kom sen fram och sa: "Mike och Matt (de andra amerikanerna som anlänt lite tidigare) gav mig en order om att du ska ta den här resväskan med dig hem, behålla allt som är i den och ge tillbaka väskan under helgen". Jag blev lite ställd först men insåg sen att de tagit med sig en hel väska med öl till mig. Så jag åkte hem och packade upp två flaskor vardera av 13 olika öl, väl inpackade i massvis av bubbelplast. Jag hade bara bett dem köpa några öl till mig om de hade plats i väskan och orkade släpa på det, vilket de sagt att de kunde göra men sen hörde jag inget mer om det så en hel resväska var lite mer än förväntat.

Lagunitas Censored, Lagunitas IPA, Lagunitas New Dogtown Pale Ale, Flying Dog Raging Bitch, Flying Dog Double Dog och Dogfish Head 60 Minute IPA.
Full Sail Session Black Lager, Full Sail Limited Edition Lager LTD 05, Full Sail Amber Ale, North Coast Scrimshaw, Bear Republic Racer 5 IPA och Bear Republic Red Rocket Ale.

Det var också två flaskor Red Seal, men de finns ju på Systembolaget så jag tyckte de passade utmärkt till tågtentaöl tillsammans med ena flaskan Racer 5 som hade läckt lite ur kapsylen. Jag har även hunnit dricka några av de andra ölen under helgen och det är inga besvikelser än så länge.

Totalt 36 flaskor alltså. Det är smart det där med att ha vänner i utlandet. Om 10 dagar bär det dessutom av till Danmark igen och det är dags att dricka en del öl som stått på lagring också. Jag lär alltså inte behöva gå törstig i sommar.

Rockstad Falun var för övrigt riktigt jäkla bra. I år igen. Sabaton och Raubtier är Sveriges två bästa band just nu, jag har fortfarande ont i nacken (och en del andra kroppsdelar men det beror nog mer på stundtals för lite blod i alkoholomloppet). Igår hade vi en liten uppvärmning i vår trädgård med diverse hitresta hårdrocksvänner vilket var hur trevligt som helst, och självklart bjöds det på lite god öl också.


Då var terminens sista tenta skriven och jag sitter på tåget tillbaka mot Falun för att börja sommarlovet med att gå på Rockstad Falun. Jag har haft sommarlov i en halvtimme nu så det är väl hög tid att öppna en liten öl. Självklart har jag varit lite förutseende och tagit med en liten kylväska med några öl, som ni kan se på bilden. Bear Republic Racer 5 IPA och North Coast Red Seal Ale får äran att fira in mitt sommarlov.