I avsmakningen av några experiementella öllagringar så har turen gått vidare till St Peter's Cream Stout. Jag köpte en flaska förra våren, som hade sitt bästföredatum i oktober 2010 samt en flaska häromveckan som har bästföre satt till januari 2012. Det skiljer sig alltså 15 månader i ålder på dessa två flaskor.
Det äldre ölet har absolut inte utvecklat några felsmaker än, men det har tappat en del i kropp och smakintensitet utan att uppvisa särskilt många positiva effekter av lagringen. Gräddigheten, som är ganska påtaglig i den färska stouten, är nedtonad i den lagrade och smaken är genomgående lite urvattnad, framförallt i eftersmaken. Hela smakprofilen har dessutom blivit plattare och jag tycker att en lyckad lagring ska göra tvärtom, ge ett större djup i smakerna. Ska man ändå hitta något positivt med lagringen så träder en alkoholsmak fram i vissa klunkar av den färska medan det inte händer alls i den lagrade. Men nja, det överväger liksom inte allt annat. Den här ölen är god som den är när den är färsk och bör enligt mig också avnjutas då. Jag noterade dock att den smakade som bäst när den var lite svalare, vilket ju är lite ovanligt för en stout. Njut den som den är eller tillsammans med en hembakad chokladkaka.
Krombacher storsatsar på buteljering
1 dag sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar