Igår upptäckte jag att jag hade över en timmes bytestid i Stockholm på väg till Linköping idag, trots att jag kunde tagit ett senare tåg från Uppsala och fått 17 minuters bytestid men SJ's bokningssida tyckte väl att det var för kort bytestid. Igår svor jag över att SJ rånat mig på en timmes välbehövlig sömn, men idag är jag bara glad över att det blev så. På Stockholm central sprang jag nämligen in i Peter Forss, grundare och delägare i Sigtuna Brygghus, som också hade över en timme på sig, så vi satte oss ner över en kaffe (den enda kaffen drack Peter, jag har inte insett kaffets storhet än) och pratade om allt mellan himmel och jord i bryggeribranschen. Så nu har jag en tvåtimmarstågresa på mig att sammanfatta lite av samtalet, sen är det dags för Beer Expo.
Vi pratade lite om Galateas uppköp av 35 % av företaget och allt positivt det bär med sig. För det första har det gett Sigtuna pengar och likviditet till att bygga det nya bryggeri som är på gång att tas i bruk under våren och sommaren. Det betyder också att man får Galatea som säljare, vilket innebär fler säljkanaler och därmed bättre möjligheter att växa. Galatea har dock inte viljat ha ensamrätt på försäljning av Sigtunas produkter, utan Brill som sålde deras öl innan får fortsätta med det. Man får också tillgång till Galateas egna logistikföretag KGA vilket innebär mycket lägre kostnader för distribution.
Mer ölmässigt så betyder det också att Galatea kör en del St Eriks hos Sigtuna, men vad Peter visste fanns ingen tanke om att flytta över den produktion som St Eriks idag har på Slottskällan, utan man behåller den och sätter in nya produkter hos Sigtuna. Peter trodde inte heller att detta skulle innebära att Wicked Wines Mohawkserie skulle få lov att flytta ut, vilket jag också fått höra tidigare av en Galateasäljare.
När bryggeriet startades så hyrde man en del av större lokal, där man satte upp en vägg för att avdela lokalen mellan bryggeriet och det företag som bedrev verksamhet i den andra delen. När sedan det andra företaget flyttade ut så hyrde Sigtuna helt enkelt den delen av lokalen också, satte upp en dörr i skiljeväggen och installerade sitt nya bryggeri i den andra delen. I det nya bryggeriet beräknar man att kunna brygga mellan 800 000 och 1 300 000 liter om året, dock trodde Peter att dessa beräkningar var något försiktiga. Jämförelsevis så trodde man sig från början kunna brygga 100 000 liter om året i det gamla bryggeriet, men har kommit upp i omkring 250 000 liter om året där. Förutom att kapaciteten ökas så är utrustningen också modernare vilket kommer ge förutsättningar för en högre och jämnare kvalitet.
Det gamla bryggeriet kommer dock inte försvinna. Det nya bryggeriet kommer framförallt vara till för volymprodukterna som t ex East River Lager och Extra Sigtuna Bitter, medan man i det gamla bryggeriet kan köra smalare produkter och specialutgåvor i stil med t ex Ace of Spades. De nya lagertankarna ska precis tas i bruk medan det nya, större bryggverket skulle börja köras framåt sommaren. Bryggmästaren Mattias Hammenlind skulle dock få börja "torrköra" det strax för att se hur det funkar.
Just Ace of Spades är tänkt att bli en återkommande serie med öl. Det är tänkt att nya öl ska komma ut under det namnet lite emellanåt, och att det hela tiden blir nya sorters öl där Mattias får gå loss ordentligt. Än så länge är dock ingen ny Ace of Spades brygd, Mattias har helt enkelt inte haft tid. Man brygger nämligen för fullt för att hinna med att leverera till efterfrågan och dessutom är det mycket att göra med det nya bryggeriet samtidigt. De sista flaskorna av den första omgången Ace of Spades kommer att säljas på just Beer Expo. Även det sista fatet Stockholm Syndrome har de tagit med sig.
Stockholm Syndrome är för övrigt ett samarbetsöl med Anders Kissmeyer, och vi funderade på om det inte kunde vara så att det var det första samarbetsölet mellan ett svenskt bryggeri och en utländsk bryggare. Vi kunde i alla fall inte komma på några andra på rak arm. Känner du till något? Peter avslöjade också att en liten dröm var att få göra ett samarbetsöl med Garrett Oliver från Brooklyn Brewery (som också skrivit den eminenta boken The Brewmaster's Table om öl och mat) och att han börjat dra i lite trådar för att få det att hända. Det låter sjukt spännande så jag håller tummarna för att det blir verklighet!
Fortsättning följer strax...
Dugges/Nögne Sahti var väl ändå före? =)
SvaraRaderaNynäs har gjort en samarbetsbrygd med Nörrebro, Skärgaardsporter. Tror även att Nils Oscar gjort något där.
SvaraRaderaSedan har ju Mattias varit nere i Köpenhamn på Nörrebro när Kissmeyer jobbade där och bryggt ett barley wine om jag inte minns fel - den verkar dock inte ha släppts än, vad jag hört så ligger den på fat ännu...
Dessa öl var ju dock brygda på Nögne respektive Nörrebro, vad jag vet. Jag ser nu att det inte framgick så tydligt, men det jag menade var om det var det första samarbetsöl där en utländsk bryggare kommit till ett svenskt bryggeri och bryggt där.
SvaraRaderaDenna tror jag är sammarbetsbryggd i sverige? http://www.ratebeer.com/beer/narke-double-dutch-viking/121260/
SvaraRaderaSen har väll även Monks gjort en del bryggder tillsammans med de bryggare de importerar ifrån.
Det stämmer ju alldeles utmärkt Anonym, den tänkt jag inte på. Har dock inte fått möjlighet att dricka den :/
SvaraRaderaKan glädja Faluborna med att vi på Kopparhatten får in 6st Ace of Spades imorgon måndag 11/4.
SvaraRaderaMed andra ord 6st bland dem sista flaskorna som går att få tag på.
Mer info kan ni hitta på www.kopparhatten.nu
/ D. Hvitman, Sommelier.
Kul att höra Danne! Jag får svänga förbi Kopparhatten någon kväll i påsk eller i sommar och kolla. Ser att ni ska snacka med Brill om nya öl och där kan ni ju hitta en hel del bra. Sigtuna Summer IPA rekommenderar jag att ni tar en titt på, den är riktigt bra och kommer passa utmärkt soliga kvällar på er uteservering (för det antar jag att ni fortfarande har?).
SvaraRadera