Mitt huvudfokus under mitt besök på Beer Expo var de svenska mikrobryggarna som fanns på plats. En del av dem hade lite nya öl med sig och det här inlägget koncentrerar sig på dessa. Den första ölen jag fick ett smakprov av var just en sådan, nämligen en pilsner från nya Linköpingsbryggeriet Roel. De kommer att brygga öl med tjeckisk inriktning även i fortsättningen är tanken, men det ska inte begränsa dem från att göra t ex julöl. Såvitt jag vet är Roel det enda mikrobryggeri i Sverige med en kvinnlig bryggmästare (då räknar jag alltså inte Jessica Heidrich). Kul att det kommer in fler kvinnor i branschen! Själva ölet var gott, fräsch och lättdrucket, precis som en pilsner ska vara.
|
Bryggmästare Carmen Roel (t.h.) med sin lillasyster |
Hos Nils Oscar kunde man få smaka på två nya öl: årets Kalaspåsköl (som dock gick under namnet Våröl) samt Rökporter som legat 36 månader på ekfat. Kalaspåsköl är kraftigt maltig med smak av fullkornsbröd, karamell och med en humlegiva som ger ölet karaktär utan att ta över. Mycket torr avslutning med en sakta avklingande efterbeska. Den ekfatslagrade rökportern var en speciell bekantskap. Man hade lite halvt glömt bort det fatet och när man sen kom på det och provade lite så hade det surnat något och man lämnade det ytterligare för att se om det skulle bli nå bättre, och det visade sig att det gick både upp och ner. Nyligen hade man dock tyckt att det nått en topp och då bestämde man sig helt enkelt för att det var färdigt. En komplex blandning av choklad, rök och sura bär mötte näsan och jag visste inte riktigt vad jag tyckte, men efter en klunk hade jag bestämt för att det minsann var rätt gott. I eftersmaken kom sedan en behaglig beska och blandade sig med syran.
|
Kalaspåsköl 2011 |
Oppigårds hade med sig de relativt nya Pale Summer Ale och Drakens IPA, samt helt nya First Oak Aged Stout. 16:e maj kommer Pale Summer Ale i Systembolagets sommarsläpp och den kommer bli ett av två ”husöl” för mig i sommar. Vill man dricka den redan nu så har den dykt upp på fat på krogarna. Den är humlad med Chinook, Cascade och Pacific Gem och ger en god humledos med mycket gräs och grapefrukt och efterbeskan hänger kvar länge i gommen. Drakens IPA är vinnarölet från hembryggar-SM 2010, brygd av Rick Lindqvist, Tomas Lundqvist och Magnus Alström. Traditionen trogen får vinnarna göra sin öl på ett svenskt mikrobryggeri och liksom förra året valdes Oppigårds. Förhoppningsvis kommer denna att dyka upp i ett nyhetssläpp på Systembolaget i en inte allt för avlägsen framtid, men även den finns ute på fat för den som inte vill vänta. Så var det då First Oak Aged Stout, som har bryggts i samarbete med den mycket erfarne hembryggaren Peter Högström. Detta är inte första gången Peter och Oppigårds samarbetar, Peter var nämligen mannen bakom InWit som vann hembryggar-SM 2009 och sedan brygdes på Oppigårds. Denna imperial stout har lagrats på tank med tillsatta ekkuber och eken har definitivt gett karaktär om ölet. Förutom eken noterade jag även mörk frukt, choklad och lite kaffe, som ju låter klassiskt imperial stoutigt, men jag tyckte att det var annorlunda mot de ekade imperial stouts jag provat förut. Den har också en tydlig bitterhet men jag upplevde den inte som humlig. En stabil och bra imperial stout och även om den inte når den absoluta toppen visar Oppigårds att de behärskar mörk bira också.
|
Peter Högström var på plats i Oppigårds monter |
I Sigtunas monter serverades deras nya Summer IPA, som torrhumlats med den nya zeeländska humlesorten Riwaka. Liksom Pale Summer Ale kommer i Systembolagets sommarsläpp den 16:e maj. Fatet som serverades på Beer Expo hade tappats dagen innan och var dessutom ofiltrerat. Förutsatt att den filtrerade flaskvarianten som kommer till bolaget är någorlunda i närheten av detta så kommer det bli den andra ”husölen” för mig i sommar, för det här var riktigt, riktigt gott. Jag vill gå så långt som att säga att det var det bästa av de 30 olika öl jag smakade under mässan och det kommer dessutom passa perfekt i sommarvärmen. Summer IPA bjuder på en rejäl, fräsch fruktighet som tyglas av lite härliga grapefrukttoner. Här har man verkligen satsat på humlearomen, och lyckats riktigt bra med det, samtidigt som man dragit ner lite på bitterheten vilket gör det riktigt behagligt att dricka. Bra jobbat Sigtuna!
|
Bryggmästare Mattias Hammenlind (t.h.) |
Hos relativt nystartade Ängö Kvartersbryggeri fanns deras nya Munkens Pale Ale, som är deras blott sjätte öl på marknaden. Jag missade att fråga vad man har använt för humlesorter, men den känns klart europeisk med trevliga gräsiga och örtiga smaker. En god pale ale som i mitt tycke är deras bästa öl hittills.
Utöver dessa så hade de flesta bryggerier även med sig sina påsköl samt att Slottskällan hade med sig nygamla London Fog (den ofiltrerade varianten av London) och Svart. London Fog har jag fått möjlighet att prova på bryggeriet och den är en fin ESB med lite fräschare karaktär än t ex stilsättaren Fuller’s ESB, utan att för den sakens skull tappa fokusen på malten. Jag tycker den påminner lite om Southern Tier Harvest Ale faktiskt. Sigtuna hade också några provbrygder med sig som jag inte hann med att prova, men det var åtminstone en rököl och en veteöl som jag hört gott om från de som provat dem.
Förutom dessa nya öl så provade jag även en del annat svenskt, och ett fåtal exklusiva amerikanare och danskar. Mer om dessa, samt om alla nyheter och skvaller jag snappade upp kommer i senare inlägg om mässan.
Foto: Amaru Ubillus
0 kommentarer:
Skicka en kommentar