Köttfärsbiffar är alldeles utmärkta att slänga ihop när man inte har inspiration eller ork att göra något mer avancerat i köket, men samtidigt inte är den som nöjer sig med halvfabrikat. Ganska billigt är det också och är därför inte alls dumt som studentmat. Man kan också variera kryddning i oändlighet och man kan även alternera mellan nötfärs, lammfärs och blandfärs (jag misstänker att fläskfärs inte blir så bra?).
Så här gjorde jag dem just ikväll:
ca 500 g blandfärs
1 ägg
ca 0,5 dl grädde
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
½ paket fryst hackad persilja
ca 2 tsk spiskummin
ca 1 tsk rosmarin, torkad
salt och peppar
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet i en bunke. Låt den gärna stå i kylen i någon timme så smakerna får dra till sig. Forma ca 15 biffar och stek dem i omgångar, några minuter på varje sida i smör och olivolja på medelhög värme. Ett tips när man ska forma biffarna är att skölja händerna emellanåt, med blöta händer fastnar färsen inte lika lätt i händerna. Servera biffarna med valfri variant av pasta eller potatis, en fräsch sallad och eventuellt en lättare sås, t ex tzatziki (särskilt passande om man gör lammfärsbiffar) eller bara en enkel gräddfilssås med lite salladskrydda eller liknande i.
Jag provade St Eriks IPA på SBWF och tyckte den var rätt trist och alldeles för lätt då, men tänkte att den kunde vara värd en andra chans under bättre omständigheter. Dessutom tänkte jag att den kanske kunde passa till den här maten. Jag tycker fortfarande att det är något som jag vill kalla för en lätt-IPA med sina 5,6 % och relativt lilla kropp för stilen, men jag upplevde den som bättre nu än på SWBF. Persiljan utgör den huvudsakliga kryddningen i mina biffar och ger en fräsch smak som går väl ihop med ölets friska humlighet från centennial och amarillo. Jag råkade steka en biff lite väl hårt och den småbrända ytan skar sig ordentligt med ölet, men det var ju egentligen mitt fel och inte ölets. Eftersom jag använde blandfärs den här gången blir biffarna inte så tunga och då passade det bra med just en lätt-IPA (eller pale ale) till. Även en sjyst humlig lager hade nog funkat mycket bra, t ex
Slottskällans Nelson. Använder man lammfärs kan man behöva något lite robustare skulle jag tro, t ex en Modus Hoperandi eller kanske en Red Seal Ale. Tänk även på tillbehören.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar