Hårdare krav i inköpsprocessen

, , 11 kommentarer
Jag har fått tag på lite information om Systembolagets nya, hårdare rutiner för kvalitetssäkring för nya produkter till fasta sortimentet, och i och med att jag tidigare skrivit om inköpsprocessen känns det intressant att följa upp med dessa ändringar.

Offertförfrågningarna för fasta sortimentet kommer att delas upp i tre kategorier, A, B och C, som motsvarar olika nivåer av kvalitetssäkring. Kategori C är samma som idag, medan A och B innebär hårdare kvalitetssäkring. För kategori B så kommer en kemisk analys av både offertprovet och ett lanseringsprov att utföras och jämföras med varanra. För kategori A så kommer man dessutom utföra ett så kallat triangeltest vid en säljstartsprovning, dvs att en provsmakare får tre dryckesprov att smaka på och ska peka ut vilka två som är samma samt att man genomför en"jämförande kvalitetsprovning". Dessutom kommer man att följa upp de olika batcherna under den första försäljningstiden. I en mer allmän beskrivning säger man att offertprov, leveransprov och produkten som levereras till butik ska överensstämma sensoriskt.

Sammantaget tolkar jag detta som att man vill eliminera skillnader mellan offertprover och den produkt som hamnar på hyllan och att offertprovet för en offertposition för öl som är märkt kategori A i princip måste vara brygd i full skala. Jag har i alla fall svårt att tro att man kan lämna in en experimentbrygd som bryggts i "hembryggarskala" utan att det uppstår skillnader mot fullskalig produktion som upptäcks i de proverna som ska genomföras.

Detta har ju både sina för- och nackdelar. Å ena sidan betyder det att alla öl i en offertprovning är där på samma villkor och att den ölen som var bäst i offertprovning också är den som är bäst när den hamnar på hyllan. Samtidigt kan det ju vara en stor ekonomisk risk för ett mikrobryggeri att satsa på att komma upp på hyllan om man tvingas brygga en full batch. Visst, brygger man 1000-litersbatcher kan man väl kränga iväg det till krogarna, men rör det sig om 2000- eller 4000-litersbatcher börjar det nog bli lite risktagande.

Vad tycker du om ändringarna? Bra eller anus?

11 kommentarer:

  1. Gäller det enbart fasta sortimentet och inte säsongssortimentet alltså?

    SvaraRadera
  2. Vad jag har förstått gäller det här med kategori A, B och C bara för fasta sortimentet, medan det i den mer allmänna beskrivningen bara nämndes "offertprov", utan att det specificeras vilka släpp som avses, så det skulle kunna vara att även för säsongssortimentet så ska offertprov och butiksprodukt stämma överens sensoriskt. Inköpsprocessen för fasta och säsongssortimentet är ju rätt lika i övrigt, så det vore väl rimligt. Tyvärr har jag inte sett så mycket detaljer i detta.

    SvaraRadera
  3. Kan det i så fall gynna öl från andra länder som kan offerera öl som de redan har i produktion framför öl (som i och för sig också kan komma från andra länder) som skapas med tanke på Systembolagets förfrågan?

    -Jimmy

    SvaraRadera
  4. Okej.

    Nåväl, kortfattat betyder det här ju att ett bryggeri eller en fantombryggare måste brygga ölet i det bryggverk det sedan kommer bryggas i och inte i ett pilotbryggverk.

    Sedan är det ju givetvis så att det fortfarande kan bli batch-till-batch-skillnader. Dock är väl dessa rätt små kontra experimentbryggverk och det stora bryggverket får man hoppas, men de finns ju där ibland ändå.

    Nåväl.

    SvaraRadera
  5. Jimmy: Intressant tanke! Det tror jag faktiskt.

    Själv tycker jag att det är en ganska komplex situation. För det första är det ju Systembolaget som bestämmer vad för öl som ska bryggas, när det ska in och ungefär vad det ska heta. Ett svenskt bryggeri har kanske inte alltid ett öl som passar in på beskrivningen när offertförfrågan kommer och skapar då sedan ett öl efter detta med ytterst liten chans att över huvud taget "vinna" offerten - där förstår jag ändå argumentet varför man brygger det i mindre skala först. Det finns ju dock möjligheter att offertera in passande produkter och byta namn på dem i vissa fall.

    För övrigt så vet vi alla att ett bryggeri kan råka ut för en dålig batch någon gång. Ska då bryggeriet avlistas och få böter etc. för detta?

    Det känns som det finns många sidor av myntet och jag börjar bara bli mer och mer förvirrad under mina resonemang :)

    SvaraRadera
  6. Jimmy, ölen brukar ju alltid ha ett angivet ursprung i offertförfrågningarna (vilket står med redan i lanseringsplanen), så vill man ha ett svenskt öl så kan ju inga utländska öl konkurrera om den platsen. Dock har de ju ibland angett ursrunget som Skandinavien och då kan man väl tänka sig att danska och norska bryggerier får en liten fördel.

    Batchvariationer förekommer ju helt klart inom mikrobryggerierna, frågan är ju hur hårda de är. Det är ju en skillnad på naturlig batchvariation mellan två fullskaliga batcher och mellan en experimentbrygdsbatch och en fullskalig batch.

    Sen ska man ju komma ihåg att det fortfarande finns kvar ett alternativ, kategori C, där offertproverna granskas på samma sätt som idag. Jag har inte alls sett några riktlinjer kring hur de ska sätta de olika kategorierna, så det kanske blir så att de flesta mikroölsplatserna blir kategori C?

    SvaraRadera
  7. Johan: Jo, precis, det var exakt min tanke. Jag undrar helt enkelt hur hårda de är.

    Undrar också hur de kommer bestämma de olika kategorierna. Låter märkligt om de ska dela in offertproverna i sådana faktiskt. Blir nästan bara rörigare och rörigare det här, men som sagt - vi får väl se.

    Man får väl helt enkelt anta att de kommer acceptera mindre skillnader (som kan ske från batch till batch) och istället fokusera på de stora skillnader som finns i fallet experimentbatch-fullskalig batch.

    SvaraRadera
  8. Jo, jag hörde dock något om att i första lanseringen med dessa kategorier så var alla öl (eller åtminstone alla mikroölsplatser, minns inte exakt) i kategori C.

    SvaraRadera
  9. Okej. Fast vad ingår i de andra kategorierna då? Utländska öl? Storbryggerier? Kontraktsbryggerier? Räknas Mohawk/St. Eriks till mikrobryggerier?

    Äsch... blir bara konstigare och konstigare. :)

    SvaraRadera
  10. Inte helt säker på att jag förstår frågan, men jag är rätt säker på att Mohawk och St Erik räknas som mikrobryggerier för Systembolaget. Eller ja, de brukar väl använda benämning "craft" i sina lanseringsplaner?

    SvaraRadera
  11. Jo, precis - det var jag funderade på. Då förstod du frågan.

    Vi får väl helt enkelt se vad det här leder till i fortsättningen.

    SvaraRadera