Jag tror att vi har gjort den här whiskykakan varje jul i åtminstone fem år i rad nu, så den hör väl till våra jultraditioner kan man säga. Trots att ingen i familjen dricker whisky så lyckas vi ändå skaka fram whisky att baka den med på ett eller annat sätt varje år. En skiva eller två funkar lika bra som eftermiddagsfika, enklare efterrätt eller som något gott att ha med sig i matsäcken på en skridskotur.
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
0,5-0,75 dl whisky eller bourbon
4 dl vetemjöl
100 g korinter
200 g hasselnötter
ca 15 torkade aprikoser
Sätt ugnen på 150 grader och smörj och bröa en bakform om ungefär 1,7 liter. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker tills det blir poröst. Blanda sedan ner ett ägg i taget och rör om ordentligt mellan varje ägg. Häll i whiskyn och rör om riktigt väl. Klipp eller hacka aprikoserna i mindre bitar och blanda ner dessa tillsammans med korinter och nötter i mjölet. Rör sedan ner allt detta i kaksmeten. Om man använt elvisp eller hushållsassistent med visp så är det dags att byta till degkrokar eller att röra för hand här, för smeten blir väldigt tjock och stadig. Klicka ut smeten i formen och grädda långt ner i ugnen i 1 timme och 30 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den kallna helt under formen. Packa sedan in hela kakan i folien och låt den mogna i 4-5 dagar. Den ska enligt uppgift hålla sig i uppemot en månad, men vi har aldrig lyckats få den att räcka så länge. Kan med fördel avnjutas tillsammans med en skvätt av någon stark och söt öl, till exempel ett barley wine i engelsk stil.
Sen har vi den andra varianten, för den som är lite mer förtjust i att dricka whisky. En del av er har säkert redan sett (och kanske prövat?) det här receptet på andra bloggar eller forum.
1 dl socker
4 ägg
2 dl torkad frukt
1 tsk salt
1 dl farinsocker
4 msk citronsaft
nötter
2 liter whisky
Ta fram en mellanstor skål.
Kolla whiskyn genom att smaka.
Häll whisky i ett decilitermått och drick.
Upprepa.
Sätt på elvispen.
Smaka återigen på whiskyn, om den fortfarande håller kvalitén.
Blanda 1 dl smör i en stor skål, lägg till 1 msk socker och vispa igen.
Kolla om whiskyn fortfarande är god, drick ännu en kopp.
Schtäng av elvischpen. Knäck två hönor och schläng i schkålen, med all torkad fjukt....
Schätt på elvischpen igen. Om den fjuktade torken fastnar i schkålen, vrid loss den med en muvschkrejsel.
Schmaka sen om whiskyn fortfarade är god.
Schen schka du schila 2 dl schalt, eller nåt schånt. De é inte schå noga.
Kolla whischkyn.
Schils citronsaften, lägg till en mat...sched... och schå socker, eller nåt, va fan.
Schmörj ungnen.
Vrid kakformen på 220 grader, glöm inte att schtänga av elvischpen.
Schläng ut schkålen genom fönschtret och.. schå kolla schen whiskyn.
Gå å lägg dej...
Vem fan schänner för å äta en sketen fjuktkaka!
Krombacher storsatsar på buteljering
2 timmar sedan
0 kommentarer:
Skicka en kommentar