Ungefär kring förra nyåret som jag började samla på mig lite öl i syfte att lagra dem, så det blir väl lagom att göra en första inventering nu när nästa nyår närmar sig. På sätt och vis en liten sammanfattning av året. Två stycken kartonger har det blivit, en med barley wines och diverse typer av stout och porter och en med diverse öl i belgisk stil samt de udda flaskor som hamnar utanför dessa kategorier. Dessutom har jag några öl kvar i Uppsala men de är väl tänkta att drickas upp under våren.
Barley wines:
Nils Oscar Barley Wine (2007)
Thomas Hardys Ale (2005)
Samuel Smith Strong Golden
Sierra Nevada Bigfoot (2010, 4 st)
Djävlebryg Old Mephisto
Great Divide Old Ruffian
Nynäshamn Bötet Barley Wine
Emelisse Barley Wine
Dieu de Ciel Solstice d'Hiver
Mohawk Barley Wine
Traquair 2010
North Coast Old Stock Ale (2010, 2 st)
Stout och porter:
Brooklyn Black Ops
Brooklyn Black Chocolate Stout (2009, 6 st)
Dugges ½ Idjit
Dugges Idjit
Nils Oscar Imperial Stout
Nils Oscar Rökporter (2007)
Hantverksbryggeriet Kosacken
Koff Porter
Great Divide Yeti
Slottskällans Imperial Stout (2009)
Slottskällans Imperial Stout (2010)
Nynäshamn Sotholmen Extra Stout
Avery The Czar
Samuel Smith Imperial Stout
Nögne Ö Imperial Stout
De Dolle Extra Export Stout
Alvinne Mano Negra
Struise Black Albert
Carnegie Porter (2009)
St Peters Cream Stout
Coopers Best Extra Stout
Lambic:
Cantillon Cuvée St Gillois (Cuvée de Champions)
Cantillon Bruocsella 1900 Grand Cru
Cantillon Kriek (2 st)
3 Fonteinen Oude Geuze
3 Fonteinen Oude Kriek
Oud Beersel Oude Geuze
Girardin Geuze Black Label
Andra belgiska stilar:
Rochefort 6
Rochefort 8
Rochefort 10
Westmalle Dubbel
Westmalle Tripel
Orval
Chimay Röd
Chimay Vit
Chimay Blå
La Trappe Tripel
Slottskällan Kloster (2008)
North Coast Brother Thelonius
Bush Triple Ambrée
Abbaye des Rocs Brune
St Bernardus 12
Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Blue (2009)
Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Blue (2010)
Maredsous 8
Kwak
Dupont Saison
Dupont Avec les Bons Veux
Liefmans Goudenband
De Dolle Stille Nacht (2 st)
Övriga:
St Landelin Mythique
Gayant La Goudale
Schloss Eggenberg Samichlaus (2009)
Schloss Eggenberg Samichlaus (2010)
Schneider Aventinus
Schneider Aventinus Weizen-Eisbock
I Uppsala:
Cantillon FouFone (osäker på årgången, troligen 2007)
Cantillon Lou Pepe Kriek (2003)
Cantillon Lou Pepe Geuze (2003)
Rodenbach Vin de Cereale (2004)
Struise Cuvée Delphine
Goose Island Bourbon County Stout (2009)
Goose Island Night Stalker
Hair of the Dog Adam
De Dolle Oerbier Special Reserva (2008)
Black Albert kommer ju på bolaget i vår så jag tänkte nog plocka med mig den när jag åker tillbaka till Uppsala och prova tillsammans med Cuvée Delphine, som ju är samma öl som lagrats på bourbonfat (Four Roses för att vara exakt), så får man försöka norpa nån ny flaska från bolaget sen. Avec les Bons Veux kanske man skulle ta och knäcka nu på fredag?
Annars är det en del flaskor som står där minst lika mycket för att jag gärna skulle dela dem med några andra som kan tänkas uppskatta dem, men inte riktigt har fått något tillfälle för det än. Om någon är sugen på att dela på Cantillonflaskorna jag har i Uppsala är det bara att hojta. Sen är det väl en del flaskor som det blir dags att dricka redan under året som kommer. Särskilt kul när man kan börja göra lite vertikalprovningar av t ex Black Chocolate Stout.
Krombacher storsatsar på buteljering
1 timme sedan
Nice lista! Tänk bara på att inte lagra dina smaksatta lambics för länge. Enligt cantillon själva när vi var där och frågade om lagring så sa de att de smaksatta tappar efter ett tag och bör drickas inom 3-4 år om jag minns rätt. De sa att fruktsmaken försvinner gradvis och att ölet mer eller mindre återgår till att bli en gueze vilket kan verka konstigt (och kanske synd)... men det var de själva som sa det. De sa även att cantillons öl alltid ska lagras liggande till skillnad från de flesta andra öl... eller finns ju debat om det också men jag kör Cantillon (eller andra med kork) = ligga ner och kapsyl = stå upp.
SvaraRaderaförresten, lägg gärna till vår blogg också på din blogglista om du vill. www.olradet.se
SvaraRaderaEn hel del godsaker på den listan. I somras provade jag 2009 Bigfoot mot 2010 Bigfoot och den färska var bättre. Kanske den behöver fler år på sig eller så ska den inte lagras.
SvaraRaderaJo, jag har hört precis samma sak om fruktlambic. Den enda någorlunda lagrade fruktlambicen jag druckit var en fyra år gammal Boon Kriek som hade riktigt mycket körsbärssmak kvar, men den är väl kanske inte helt traditionell å andra sidan. Jag tänkte nog dricka den ena Cantillon Kriek om 1-2 år och den andra om ytterligare något år. Lou Pepe Kriek 2003 är köpt i år och alltså inte något som jag själv lagrat så länge. Blir intressant att se om den har någon körsbärssmak kvar. FouFonen är också köpt i år men där är jag väl rädd att den mesta fruktsmaken redan är borta, om den är så gammal som jag tror.
SvaraRaderaJag hade fått för mig att det framförallt var för att inte korkarna ska torka ut som Cantillon säger att man ska lagra deras öl liggande? Tyvärr har jag inte riktigt någon möjlighet att ha dem liggande, så jag får väl ta risken att korkarna torkar och/eller att ölet inte lagras lika bra.
Angående Bigfoot så är det nog som du föreslår, antingen ska den vara någorlunda färsk eller så ska den ha ett par år på nacken. Förra året provade jag 2006, 2008 och 2009 mot varandra och den ett år gamla var minst god. Jag tror att ett års lagring är tillräckligt mycket för att humlen ska börja tackla av men för lite för att maltsmakerna ska hinna utvecklas, i alla fall i min personliga smak.