Enligt tradition är det tydligen bara okej att dricka whisky till haggis. Jag föredrar att kunna dricka något större volymer av min måltidsdryck än bara några centiliter, så jag funderade lite på vad för öl som skulle kunna vara gott till. Hela anledningen till dessa funderingar var att jag i torsdags var inbjuden till en sammankomst med Whisky Academy of Scandinavia (WAS) för att prata lite om öl för dessa herrar (tack Jonas för rekommendationen), och fick då även sitta med på deras middag där det serverades haggis till förrätt. Nu var det ju förstås inte jag som valde öl till maten, och jag hade inte ens smakat haggis innan, så mina funderingar hade egentligen ingen större mening i slutändan.

Haggis är alltså en traditionell skotsk maträtt som tillreds av hjärta, lungor och lever från lamm. Det är faktiskt både nyttigt och gott, det gäller bara att man inte har några problem med tanken på att äta inälvor. Själv ser jag inga konstigheter i det och var mycket glad över att få prova på denna rätt. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig att få för öl till maten och blev glatt överraskad när jag såg att bordet var dukat med Punk IPA, som tydligen hade valts lite på chans utefter föresatsen att det skulle vara en skotsk öl. Ett bra val sett till matkombinationen också, då haggis har en relativt tung och köttig smak och IPAn fräschade upp mellan tuggorna. Hade man istället vilja spela mer med maten så hade nog en Wee Heavy eller en lite tyngre belgare gått fint.

Förutom ölen serverades också en dram Cragganmore 12 till maten. Tror bestämt att det är första gången som jag dricker whisky till mat, men det visade sig vara ett trevligt komplement. Efter middagen, som även bestod av schnitzel med pepparsås och potatisgratäng samt äppelkaka med vaniljsås, fick jag även hänga på deras whiskyprovning där vi provade fyra olika skottar och en Mackmyra. Jag är ingen stor whiskydrickare då jag har lite svårt för alkoholsmaken i så stark sprit, men emellanåt är det ju kul att prova lite och det var definitivt en bra övning för lukt- och smaksinnena som, i dryckesväg, fått vara väldigt koncentrerade på öl på senaste tiden.

Det här haggisreceptet finns att hitta på WAS hemsida och ska väl även vara så som torsdagens haggis var tillredd:

Lever, hjärta och lungor från tre lamm
1,2 kg finhackad njurtalg
1,5 kg rostade havregryn
5 stora gula lökar, finhackade
2 liter kraftig köttbuljong
1 msk vitpeppar
5 msk salt
1 msk finmalen muskotnöt
2 msk stött muskotblomma
2 dl whisky

Lever, hjärta och lungor kokas väl och efter att ha svalnat hackas de mycket fint. Blanda allt mycket noga med den finhackade njurtalgen, de rostade havregrynen, den finhackade löken och kryddorna. Tillsätt köttbuljongen och whiskyn och rör om tills allt är väl blandat. Fyll aluminiumformar - vi använder 1,2 liters formar – sätt på locken och låt bada i kokande vattenbad i tre timmar. Serveras varm med rotmos och potatismos.

Jag får tacka alla närvarande för en väldigt trevlig kväll!
Förra helgen var jag hemma i Falun och hälsade på mina föräldrar. För en student är det ju alltid trevligt att äta mat som inte begränsas av en tight studentbudget. Den här helgen blev det extra trevligt då vi plockade upp en ordentlig lammstek ur frysen. Lamm är lite underskattat i Sverige tycker jag, riktigt gott kött.

Vi späckade steken med vitlök, gned in den i citron och sedan smör och kryddade på med ordentliga mängder salt, peppar, rosmarin och oregano. Av stekskyn och lite rödvin gjorde vi sen en god sås till, dock minns jag inte exakt hur vi gjorde. Ett tips är att avsluta såsen med att vispa ut en klick smör, det gör såsen klarare och lyfter upp smakerna ett snäpp till. Vi åt vanlig kokt potatis till då, men när vi dagen efter åt upp det kött som blivit över så gjorde vi istället en potatisgratäng med jordärtskockor i. Rekommenderas starkt att testa det, mycket gott.


Jag hade glömt bort att köpa någon särskild öl till maten, men som tur var hade jag ändå plockat på mig en Zeitgeist som fick bli middagsöl. Inte riktigt lika bra till lammet som jag tror att en sjyst brown ale eller kanske en Postiljon hade varit men ändå mycket gott till, speciellt när den fick upp värmen lite. Min mamma drack rödvin till maten så jag tog ett glas jag med för att jämföra det mot ölen. Millefiori Rosso Delle Venezie hette det, och passade också väldigt bra till maten. Nu hade vi ju i och för sig gjort såsen på det vinet, så det var väl kanske inte så konstigt, men ett gott vin helt klart som jag kan rekommendera om du vill dricka något annat än öl till maten, eller kanske har gäster som föredrar vin.


En annan kul grej med att komma hem till Falun är att titta förbi Pitchers och se vad som har kommit in sen sist man var hemma. Jag drog med mig en polare för en pubkväll med grabbsnack och hann igenom Ayinger Celebrator, To Öl Overall IIPA, Captain Lawrence Captains Reserve IIPA och Traquair Jacobite Ale innan jag kände att det var nog för en kväll. Jag har sagt det förut och säger det igen, har man vägarna förbi Falun och vill dricka god öl är det till Pitchers man ska gå. Annars ligger Bishops Arms bara runt hörnet.
DN avslöjade igår att utredningen om gårdsförsäljning nu också utreder huruvida tillverkarna även ska få importera drycker av samma slag som sina egna och sälja även dessa i sin gårdsförsäljning. I artikeln skrivs att man då vill sätta en försäljningsgräns på 10 000 liter om året, men det framgår inte riktigt om det bara gäller de importerade dryckerna eller även inkluderar de egna dryckerna. Det framgår inte heller om det gäller 10 000 liter produkt, oavsett vad det är, eller om en skillnad görs beroende på alkoholinnehåll. Det är ju en rejäl skillnad på att få sälja 10 000 liter öl och få sälja 10 000 liter whisky.

Vad tror ni, är det en bra idé att tillåta gårdsförsäljning av importerade produkter också? Systembolagets ölförsäljning ligger i storleksordningen hundratals miljoner liter om året, så att 20-30 producenter skulle få sälja 10 000 liter öl om året vardera borde ju inte påverka dem alls. Eller? Det känns ju spontant som att det vore väldigt kul att kunna åka förbi ett bryggeri och köpa några flaskor av deras senaste IPA och samtidigt köpa på sig lite sjyst amerikansk IPA att jämföra med. Fast med så liten försäljning så lär ju inte priserna bli särskilt bra gissar jag, så då är frågan, är det egentligen värt det?

En annan fråga är ju hur kontraktbryggarna får göra? Ska de helt enkelt säljas på det bryggeri där de bryggts?

Som en liten heads-up kan jag också säga att jag har fått en väldigt uttömmande förklaring av hur Systembolagets inköpsprocess går till och tänkte publicera ett inlägg om detta någon gång snart, men just nu har jag lite svårt att hitta tid att skriva så långa inlägg.
Idag var en sådan dag då jag behövde lyxa till vardagen lite, så jag plockade fram en De Cam Oude Geuze som är en av mina favoritgueuzes. En fin fördel med att ha god öl ståendes i garderoben eller källaren är ju just att man alltid har tillgång till sådan här vardagslyx när behovet uppkommer. Lite extra kul blir det eftersom jag prövade just en De Cam Oude Geuze i våras, men då var det en flaska från 2006, medan den här är från 2009 och att jämföra olika lagringstider är ju alltid roligt. Skulle man verkligen ha lyxat till det skulle man väl haft en bit manchego eller annan passande ost till också, men riktigt så kul blir det inte ikväll för mig. För den som undrar hur de olika årgångarna skiljde sig från varandra så kan jag säga att den yngre har mycket mer kolsyra och är surare och råare. Den äldre var nästan som äppeljuice på halvmogna äpplen och med lite mer funk. Båda två är en njutning om man gillar lambic. Jag ska nog se till att fixa en flaska till att spara på ett tag, på etiketten står det (på holländska) att den håller sig i 20 år.
Vi är ju ganska många ölbloggare som bor i eller i närheten av mälarområdet* och på ölmässan i Stockholm dryftade vi lite idéer om en liten träff, med ölprovning på schemat såklart, under vintern. Det skulle också vara ett bra tillfälle att diskutera en del spännande idéer som togs upp väldigt snabbt under mässan. Men sedan mässan har det varit väldigt tyst om det hela så nu tyckte jag det var dags att dra upp det här igen.

För det första, finns fortfarande intresset? Jag tror och hoppas att det finns, och då är ju nästa fråga hur det hela organiseras. Hur har ni gjort vid tidigare bloggarträffar?

Jag hoppas att det sätter bollen i rullning och att vi tillsammans kan hålla den i spel nu.

*Jag känner till fler än tio bloggare i Uppsala, Eskilstuna och Stockholmsområdet, och det finns ju förstås inget som utesluter mer långväga besökare till en träff.
Ölpolitik är ju alltid kul att bry sig om, och nyligen har det kommit en motion från Hans Rothenberg och Michael Svensson, bägge (M), om bättre villkor för Sveriges småbryggerier. I korthet går den ut på, så som jag tolkar den, att se över möjligheten att sänka skatten på öl från små bryggerier, i enlighet med EU-lagstiftningen som tillåter sänkt skatt för bryggerier som brygger upp till 20 00 000* liter om året. I motionen ingår också att se över möjligheten att underlätta distributionen för små bryggerier.

Motionen kan läsas här. Jag har inte alls bra koll på hur stor chans det kan vara för en sådan här motion att gå igenom eller hur lång tid det kan ta, men vi kan ju alltid hålla tummarna och hoppas. Även om det inte skulle gå igenom så är det ju på lång sikt bra att det är något som uppmärksammas.

* I texten till motionen står det 2000 hl, vilket jag också skrev tidigare i inlägget, men enligt Thomas på Ocean (se nedan) är det alltså 200 000 hl det rör sig om och jag har uppdaterat inlägget enligt den informationen.