Tidigare idag ringde jag upp Björn Falkeström, VD och grundare av Oppigårds, för en intervju som kom att handla mycket om vikten av lokal förankring och att som producent vara öppen om sina produkter och ärlig mot konsumenterna.
Men vi började med att prata om Oppigårds ökande popularitet. Från att så sent som 2008 ah bryggt 240 000 liter öl så har de bryggt ca 450 000 liter under de senaste 12 månaderna. Nästan en fördubbling av produktionen alltså. Björn trodde att detta beror på att de försöker vara ödmjuka gentemot sina kunder, samt att de i ett ganska tidigt skede satsade på, och lyckades med, att få in säsongsöl i Systembolagets tillfälliga släpp vilket successivt stärkt varumärket och bidragit till en ökad försäljning av deras året-runt-öl. Här gjorde vi också en liten jämförelse med Sigtuna som ju fått ett uppsving på sistone, mycket tack vare några väldigt lyckade säsongssläpp på Systembolaget. Björn poängterade också att det förstås också är väldigt roligt för dem att ta fram och utveckla nya öl.
Nu hade de nästan nått sitt kapacitetstak vad gäller bryggning i det nuvarande bryggverket, och framförallt har de nått gränsen för hur mycket öl de hinner med att buteljera. Just nu buteljerar de nämligen bara en dag per vecka, och skulle alltså behöva buteljera två dagar i veckan om produktionen ökar ytterligare vilket är ett stort steg att ta. Men kanske behövs det, för Björn berättade också att de nyligen hade fått lov att restnotera sin Golden Ale för första gången på flera år.
Jag tog upp att Indian Tribute hade varit nära att komma in i Systembolagets fasta sortiment i våras, men kom till slut trea av de öl som slogs om den platsen. Som ni kanske vet så var det Mohawk Extra IPA som knep den platsen till slut. Jag undrade hur ytterligare ett öl i det fasta sortimentet hade påverkat dem, men han trodde inte att det hade gjort någon jättestor skillnad då IPA fortfarande är en relativt smal produkt i Sverige. Istället kunde det ha gjort en större skillnad om deras Pale Ale hade kommit in på en annan plats i samma släpp, men den kom tvåa och istället var det Mikkellers Jackie Brown som tog den platsen.
Sedan kom vi in på InWit, ölet som Peter Högström vann hembryggar-SM med 2009 och som nu bryggts av Oppigårds. Att den bryggdes hos Oppigårds var Peters egen önskan. Björn hade uppmärksammat att det kommenterats på internet om att Peters recept inte följts till punkt och pricka när det bryggdes i stor skala hos Oppigårds, men förklarade att det helt enkelt inte hade varit möjligt. Till exempel hade Peter lagt pomerans och ingefära i sprit för att skapa en essens och att arbeta med sprit är inte tillåtet för ett kommersiellt bryggeri. Så så var det med det.
Tidigare i år blev Björn utsedd till Matlandetambassadör för Dalarna av jordbruksministern (artikel om detta i Dala Demokraten), så jag var nyfiken på vad detta egentligen inneburit för Björn, och för Oppigårds. Han förklarade att detta var en utnämning snarare ett uppdrag, och ingenting som han får betalt för, och därför inte kan lägga mycket tid på heller. Däremot kan det vävas in i det dagliga arbetet, då det handlar mycket om att sprida sitt engagemang för lokal matkultur. Dessutom har det gett ett nytt sätt att kanalisera idéer och åsikter från honom och andra lokala livsmedelsproducenter. För Oppigårds har det egentligen inte inneburit något särskilt, förutom möjligen lite extra uppmärksamhet.
Fortsättning följer, spännande nyheter utlovas...
Julkalender 2024 lucka 24 – Goossens Lambic (1957-1962)
2 dagar sedan
Tack för intressant läsning, har länge funderat på att göra samma sak med just Oppigårds.
SvaraRaderaSer fram emot några sköna nyheter snart!
Jag har haft tankar på denna intervju sen innan jag startade bloggen egentligen, skönt att äntligen komma till skott :)
SvaraRaderaJag törs nog utlova att del 2 (och del 3 om det blir en sådan också) innehåller ännu intressantare läsning, ska sätta mig ner ikväll och sammanställa det.
Trevlig läsning! Ser fram emot nästa del!
SvaraRaderaIntressant läsning indeed. Hoppas del 2 kommer upp snart :)
SvaraRaderaBra inlägg Johan!
SvaraRaderaJag vet av egen erfarenhet hur mycket pyssel det är med intervjuer, och det här ser riktigt intressant ut. Tackar så mycket!
SvaraRadera