"IPA-provning" med Dala Ölakademi

, , 4 kommentarer
15 provare, 15 öl. Så var förutsättningarna. Klockan någon gång kring fem samlades vi i källaren på Elsborgs Slott (det låter lite häftigare än vad det är) för denna stora provning. Jag sätter fnuttar kring "IPA-provning" eftersom alla öl inte var klockrena IPA, men åtminstone rörde sig däromkring. Upplägget var som så att vi började med att prova tre öl, sedan valde vi ut en favorit av de tre som gick vidare och de två utslagna ölen drack vi upp, hällde över till någon bättre behövande eller i värsta fall hällde ut i slaskhinken. Sedan fick vi två nya öl i glasen som tillsammans med vinnaren från föregående omgång utgjorde en ny omgång med tre öl, och så fortsatte det så i totalt sju omgångar, tills vi provat 15 öl och kunde utse en vinnare för kvällen. Ett väldigt kul sätt att prova öl när man ska ta sig igenom ett lite större antal.

De 15 öl vi provade var alla inköpta på Systembolaget, vissa för längesen och vissa nyligen. Öl som Mikkeller Simcoe Single Hop IPA och Rogue Imperial IPA kom ju som tillfälliga nyheter för ganska längesen och var med andra ord väldigt gamla men hade faktiskt åldrats med värdighet, och med väldigt stor värdighet för att vara IPA. Alla IPA blir alltså inte trista med lite ålder.

De öl som provades ikväll var:
Mohawk Extra IPA
Midtfyns Double IPA
Nynäshamns Dragets Kanal Dubbel IPA

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel
Great Divide Fresh Hop Pale Ale

Oppigårds Amarillo Spring
Founder's Centennial IPA

Andersson Valley Hop Ottin IPA
Mikkeller Simcoe Single Hop

Great Divide Hercules Double IPA
Rogue Imperial India Pale Ale

AleSmith IPA
Stone 13th Anniversary Ale

Avery duganA
BrewDog Stone Bashah

Jag hade druckit nio av dessa tidigare, men det var intressant att dricka dem tillsammans med andra massor av andra IPA (och närbesläktade öl). Det blir liksom ett helt nytt sammanhang, som vissa klarade att stå upp i och vissa föll ganska platt. När vi kom till slutet av sista omgången och det var dags för alla att lägga sin röst på provningens segrare så tog duganA hem något av en jordskredsseger med åtta röster, medan övriga röster var friskt spridda över övriga startfältet. Jag själv tyckte Mohawk Extra IPA med sitt ordentliga råa bett och sköna obalans var bäst och den stod sig alltså från allra första omgången för mig. Hercules har jag fortfarande svårt att se storheten i, varje gång jag provat den har jag upplevt en enormt störande arom som jag närmast kan definiera som kattlåda.

För mig var det första gången jag deltog i en provning med fler än 7-8 personer. Det är kul när man är några flera eftersom det närmast garanterar att det blir lite spridda skurar med omdömena, vissa öl totalsågas av några medan några andra höjer samma öl till skyarna. Kvaliteten kvällens startfält (som jag inte kände till i förväg) låg väl ungefär i jämnhöjd med mina förväntningar, men den sociala biten av provningen blev långt över förväntan, och då hade jag ändå ganska höga förväntningar på en trevlig kväll. Även fast vi emellanåt försökte hålla igen på "mellansnacket" så hade det gått över fyra timmar när vi väl var klara med provningen, vilket väl är något av ett kvitto på vilken trevlig kväll det var.

Imorgon kväll tycker jag att ni ska hålla ett öga på beersweden.se. Skål och godnatt!

4 kommentarer:

  1. Låter som en trevlig provning, kul sätt att prova på.

    SvaraRadera
  2. Låter kul att testa och jämföra så många av samma stil. Samtidigt är jag lite orolig för att jag själv skulle tappa koncentrationen lite under en sådan provning :-)

    SvaraRadera
  3. Faktiskt så var det inte så svårt. När man hela tiden bara ska bestämma sig för vilken av tre öl som är bäst så är det ganska lätt att hålla fokus. Sen blir det ju svårt att göra ett sjyst omdöme av varje enskilt öl, det blir ju inte alls som att prova dem enskilt. T ex Amarillo Spring kunde inte leverera lika mycket i det här sällskapet som den kan göra på egen hand, så att bedöma den utifrån provningen vore inte helt fair kanske, men det går ju i alla fall att avgöra om den är bättre eller sämre än de två öl i glasen brevid.

    SvaraRadera
  4. Hm, jävligt rörig kommentar det där, men jag hoppas ni förstår vad jag menar ändå :)

    SvaraRadera